Război la Înalta Curte: şcoli şi crâşme ieşene, de aceeaşi parte a baricadei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Război la Înalta Curte: şcoli şi crâşme ieşene, de aceeaşi parte a baricadei

GALERIE
cafenea
  • cafenea
- +

Pandemia a adus pe aceeaşi parte a baricadei şcolile şi barurile. Pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au ajuns două acţiuni prin care au fost contestate măsuri dispuse pentru limitarea numărului de îmbolnăviri. Într-unul dintre cazuri, 7 baruri şi cafenele au cerut abrogarea unor prevederi din hotărârile de guvern adoptate anul trecut prin care s-au stabilit interdicţii în funcţie de incidenţa îmbolnăvirilor. În al doilea, 12 şcoli şi grădiniţe particulare au solicitat anularea ordinului Ministerului Educaţiei de suspendare a cursurilor „faţă în faţă”. Ambele acţiuni invocă în esenţă aceleaşi argumente: caracterul arbitrar al măsurilor dispuse de guvern şi lipsa unor argumente verificabile pentru acestea. În ce stadiu a ajuns judecarea şi ce se poate întâmpla în caz de câştig al părţilor?

 

În noiembrie anul trecut, cele 7 localuri ieşene au iniţiat două acţiuni cu un obiectiv similar. Una dintre ele contesta hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care era interzisă cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor. Au câştigat procesul în martie, dar victoria a fost simbolică, întrucât hotărârea respectivă a CJSU deja nu mai era în vigoare, fiind înlocuită cu alta. A doua acţiune în justiţie, depusă la Curtea de Apel, a vizat direct trei hotărâri de guvern referitoare la măsurile dispuse în perioada stării de alertă. Prin acestea, activitatea de interior a restaurantelor şi cafenelelor era limitată la intervalul orar 6.00-23.00 şi la o capacitate de 30-50%, în funcţie de incidenţa cumulată a cazurilor înregistrate în localitatea respectivă sau interzisă, în cazul unei incidenţe prea mari. Reprezentanţii localurilor au apreciat că măsurile respective sunt neconstituţionale, întrucât restrâng drepturi şi libertăţi, fapt ce se poate face doar printr-o lege, iar nu printr-o hotărâre de guvern. În plus, măsurile dispuse de guvern au avut la bază o analiză întocmită de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, care nu a fost făcută publică şi, deci, nu s-a putut verifica în ce bază s-a considerat alimentaţia publică un sector mai riscant decât comerţul sau transportul public.

În acţiunea lor, cele 7 localuri au invocat un studiu făcut de Universităţile din Bucureşti, Konstanz şi Maribor în iulie anul trecut, referitor la modul de transmitere a virusului. „Studiul afirmă, în esenţă, că principala modalitate de răspândire a virusului pe teritoriul României, după ce acesta a ajuns la noi cel mai probabil din Italia, este prin infecţii spitaliceşti. De fapt, ordinea modalităţilor de răspândire este: 1. Infecţii nosocomiale - de la personalul medical sau de la alţi bolnavi (marea majoritate), 2. Infecţii la locul de muncă, şi abia pe ultimul loc 4. Infecţii în spaţii publice închise precum şcoli sau restaurante. Restaurantele reprezintă, alături de alte spaţii publice închise, cel mai scăzut risc de transmitere a virusului. De fapt, cele mai eficiente măsuri care ar preveni răspândirea virusului ar fi închiderea spitalelor şi separarea membrilor familiei. Desigur că oricare din aceste măsuri este absurdă pentru că ar produce efecte medicale negative colosale şi ar încălca cele mai fundamentale drepturi ale omului, dar ar avea capacitatea de a produce efectul urmărit: limitarea răspândirii virusului. Dar pentru că populaţia nu ar tolera măsuri atât de agresive şi pentru a crea totuşi aparenţa «că se face ceva», organele administrative au decis să transforme restaurantele în «ţapi ispăşitori» ai epidemiei, dând astfel satisfacţie unei părţi a opiniei publice”, se precizează în acţiune.

Pragurile, contestate de localuri

Reprezentanţii restaurantelor au contestat şi pragurile de 1,5‰ şi 3‰ impuse prin hotărârile de guvern fără a se explica de ce au fost alese aceste praguri şi nu altele. În plus, măsura de închidere sau de limitare a activităţii cafenelelor ar fi discriminatorie, ducând practic la suspendarea activităţii din sectorul HORECA în sezonul rece. „Lipsa de discernământ şi atitudinea alarmistă a Guvernului, care a preferat în mod facil să instituie interdicţia generală în locul intervenţiei punctuale în situaţii particulare nevralgice, neidentificând până acum în activitatea unităţilor reclamante nicio deficienţă generatoare de risc epidemic, nu poate fi în niciun caz mascată printr-un act privativ de drepturi şi libertăţi fundamentale asupra unei întregi categorii de cetăţeni ai României”, au conchis reprezentanţii celor 7 localuri.

De partea cealaltă, reprezentanţii guvernului au arătat că hotărârile sunt constituţionale, fiind adoptate pentru punerea în aplicare a unei legi. Prin urmare, legea restrânge drepturile, hotărârile de guvern doar explicând cum se face acest lucru. Cea mai mare parte a întâmpinării depuse la dosar de guvern este consacrată explicării legalităţii şi oportunităţii adoptării stării de alertă şi a prelungirii acesteia, fără a se răspunde punctual de ce au fost adoptate măsurile din domeniul HORECA şi nu altele. „În ultima perioadă, s-a observat o transmitere comunitară extinsă, precum şi creşterea numărului de zone tip focar prin prisma imposibilităţii desfăşurării anchetelor epidemiologice riguroase, în acest sens se poate concluziona faptul că este necesară creşterea nivelului de conformare la măsurile de protecţie sanitară de către toate categoriile de populaţie şi restrângerea la minimum a cazurilor persoanelor care neglijează aceste măsuri”, explică întâmpinarea.

În analiza speţei, magistraţii Curţii de Apel au apreciat că nu poate fi contestată constituţionalitatea hotărârilor de guvern şi legalitatea adoptării acestora. Totodată, comparaţia făcută de reprezentanţii localurilor cu activitatea hipermarketurilor a fost apreciată ca fundamental eronată. „Măsurile restrictive vizează în mod direct populaţia şi indirect activitatea societăţilor reclamante, datorită distanţării fizice necesare limitării răspândirii virusului, măsurile fiind adaptate specificului activităţilor de alimentaţie publică prestate de acestea. Argumentarea comparativă prin raportare la situaţia magazinelor tip mall şi a hypermarketurilor nu înlătură caracterul necesar şi proporţional al măsurilor adoptate de guvernul pârât deoarece situaţiile comparate nu sunt identice, oamenii neputând utiliza serviciile de alimentaţie publică în spaţii închise sau parţial închise fără înlăturarea formelor de protecţie individuală (purtarea măştilor şi/sau a mănuşilor), dar care pot fi utilizate în celelalte situaţii”, au argumentat judecătorii.

Aceştia au apreciat însă că măsurile dispuse la atingerea pragului de 3‰ provoacă o situaţie discriminatorie, fiind permisă funcţionarea barurilor din hoteluri, dar interzisă nejustificat cea a unităţilor care nu asigură şi cazare. Ca urmare, Curtea de Apel ieşeană a dispus anularea prevederilor din hotărârile de guvern care interziceau funcţionarea în interior a cafenelelor şi restaurantelor după depăşirea incidenţei de 3‰. Soluţia găsită de judecătorii ieşeni a nemulţumit ambele părţi, atât cele 7 localuri, cât şi Guvernul declarând recurs. Dosarul a intrat în analiza ÎCCJ miercuri, magistraţii dispunând amânarea pronunţării pentru sfârşitul acestei luni.

Argumentele şcolilor

Un traseu asemănător l-a avut şi acţiunea înaintată de şcolile şi grădiniţele particulare ieşene, depusă şi ea tot la Curtea de Apel. Fără a contesta posibilitatea legală de restrângere a dreptului la educaţie, reprezentanţii unităţilor de învăţământ au invocat şi ei duritatea nejustificată a măsurii de suspendare a cursurilor, luată ca urmare a creşterii numărului de bolnavi la nivel naţional, nu a creşterii numărului de infectări din şcoli. „S-a dispus luarea celei mai drastice măsuri posibile, fără ca aceasta sa fie fundamentată prin raportare la situaţia de fapt concretă constând în numărul de cazuri confirmate/focare existente în unităţile de învăţământ. S-a avut în vedere cu titlu general exclusiv creşterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurilor de prevenire, interacţiunea intensă şi mobilitatea persoanelor, fără a se analiza o eventuală legătură de cauzalitate între funcţionarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi evoluţia crescătoare a cazurilor confirmate la nivel naţional”, au acuzat reprezentanţii şcolilor.

Aceştia au prezentat ca argument numărul foarte redus al cazurilor de infectări din şcoli, raportat la numărul de preşcolari, elevi şi profesori, ca şi studiile făcute în străinătate şi care arătau faptul că mai puţin de 5% din totalul cazurilor confirmate în UE şi Marea Britanie s-au înregistrat în rândul copiilor. Reprezentanţii şcolilor au arătat şi că învăţământul online nu poate înlocui prezenţa fizică la şcoală, din punctul de vedere al eficienţei. În plus, Ministerul Educaţiei nu a justificat închiderea şcolilor şi grădiniţelor, dar menţinerea în funcţiune a creşelor şi unităţilor afterschool. „În cadrul unităţilor noastre şcolare private a fost instituit un ansamblu de măsuri sanitare, de prevenţie, de distanţare fizică şi igienă corespunzătoare, măsuri a căror eficienţă a fost pe deplin dovedită până în prezent şi care, alăturate fiind condiţiilor de studiu asigurate elevilor, conferă acestora o protecţie sanitară la un standard aproape irealizabil în prezent pentru orice altă unitate similară de stat”, au argumentat reprezentanţii învăţământului privat ieşean.

Replica Ministerului Educaţiei

În replică, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au arătat că învăţământul online garantează dreptul la educaţie, fiind o soluţie acceptabilă în contextul epidemiei. Activitatea afterschool nu reprezintă o formă de învăţământ, ci o activitate recreativă, deci nu s-ar putea invoca existenţa unei discriminări. Întâmpinarea depusă de minister nu explică însă în niciun fel de ce a fost dispusă suspendarea cursurilor şcolare cu prezenţă fizică în condiţiile numărului redus de cazuri de COVID înregistrate în unităţile de învăţământ. Apărarea ministerului s-a bazat în principal pe excepţii. S-a invocat excepţia netimbrării acţiunii, a lipsei calităţii procesuale active, a lipsei de interes sau a inadmisibilităţii, oricare din ele putând duce, conform legii, la respingerea acţiunii fără discutarea ei pe fond.

Toate excepţiile au fost respinse de magistraţi, cu excepţia uneia. Astfel, legea contenciosului administrativ permite suspendarea oricărui act normativ, cu excepţia celor care privesc apărarea şi securitatea naţională, a celor emise pentru aplicarea regimului stării de război, de asediu sau de urgenţă, precum şi a celor adoptate pentru înlăturarea consecinţelor unor calamităţi, epidemii sau epizootii. Or, tocmai la o epidemie făcea referire şi ordinul ministerului. Admiţând această excepţie, Curtea de Apel a respins acţiunea şcolilor private. Recursul în faţa ÎCCJ nu a avut nici el mai mult succes. Analizată zilele trecute, acţiunea şcolilor private a fost respinsă definitiv. De această dată, a fost o victorie guvernamentală simbolică: pe parcursul derulării procesului, activitatea şcolară a fost reluată în condiţii normale. Poate fi însă cu relevanţă în cazul revenirii la cursurile online.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Alexandru LĂZESCU

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Ambiţiile Franţei de a determina decuplarea UE de Statele Unite, în baza conceptului „autonomie strategică”, şi de adoptare a unei poziţii neutre în competiţia geopolitică dintre America şi China, în coroborare cu focalizarea Washingtonului pe zona Indo-Pacifică, riscă să divizeze serios Europa şi să fractureze grav relaţia transatlantică.

Filmuletul zilei

opinii

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

Practicile mele agricole

Michael ASTNER

Practicile mele agricole

Zilele trecute, pe când culegeam strugurii reci de la ploaie şi burniţă ba din vârf de vişin (unde s-a căţărat fraga neagră), ba din corzile tăiate cu crăci de vişin cu tot, deci la sol, mi-am adus aminte de copilărie, când, cam tot în perioada asta, eram duşi, după doar două săptămâni de şcoală, la practică agricolă.

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.