Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Război rece de 5 ani, la Neurochirurgie. Peste 20 de procese şi încă nu e gata

GALERIE
razboi-neuro-iasi
  • razboi-neuro-iasi
- +

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi se desfăşoară, de cinci ani de zile, un război rece între jurista Iulia Ţibulcă şi conducerea unităţii medicale. Aceasta a fost dată afară de două ori, dar a câştigat de fiecare dată în instanţă reintegrarea. Astăzi are loc o nouă întrunire a Comisiei de Disciplină, fiind şanse reale ca jurista să fie concediată pentru a treia oară. Spitalul o acuză că nu a recuperat sume mari de bani, de peste 1 milion de lei, în urma proceselor în care unitatea medicală trebuia să se constituie ca parte civilă după ce a acordat asistenţă medicală victimelor accidentelor rutiere sau ale agresiunilor. În acelaşi timp, jurista susţine că se simte hărţuită la locul de muncă şi că nu este lăsată să îşi facă meseria.

Cine şi cum recuperează banii

Iulia Ţibulcă susţine că este angajata spitalului pe funcţia de consilier juridic din cadrul spitalului de 26 de ani, iar problemele au apărut din 2017, când la spital a mai fost angajat un jurist. Prima concediere a acesteia a fost în luna februarie 2019, iar după un an şi trei luni, în aprilie 2020, aceasta s-a reîntors la locul de muncă.

 

„Nu am ştiut atunci care este motivul, însă dr. Eva s-a dus în plenul Consiliului Judeţean şi a spus că am fost dată afară pentru că nu am recuperat o sumă de bani şi de aceea este nevoie să angajeze un avocat, în condiţiile în care spitalul mai avea un jurist angajat, care avea aceeaşi fişă de post ca a mea şi care putea să reprezinte spitalul în procesele cu mine. În plenul CJ s-a aprobat ca spitalul să contracteze servicii juridice cu un avocat”, a spus Iulia Ţibulcă.

S-a reîntors la spital în aprilie 2020, de unde a fost concediată din nou, la o lună şi jumătate de la reintegrarea pe post venită ca urmare a hotărârii Tribunalului Iaşi din iunie 2020. Ultima dată a fost reangajată pe 8 martie 2021, iar jurista reclamă o stare de tensiune constantă.

„De atunci nu sunt lăsată să îmi îndeplinesc atribuţiile din fişa postului. Nici la prima şi nici la a doua concediere nu mi s-au calculat şi nici nu mi s-au acordat drepturile băneşti. Am fost nevoită să fac executare silită, prin asta au intervenit şi costuri suplimentare destul de mari, de cel puţin 20.000 de lei la fiecare concediere”, a susţinut consilierul juridic.

Astăzi e posibil să fie demisă din nou

Jurista este chemată astăzi, vineri, 18 februarie, în Comisia de Disciplină a spitalului. Unitatea medicală o acuză de comiterea mai multor nereguli în perioada iulie – noiembrie 2021. Printre motivele invocate de Comisia de Disciplină se numără refuzul de a preda un raport de activitate pentru lunile aprilie – august 2021, precum şi că ar fi lipsit nemotivat de la locul de muncă în timp de două săptămâni în luna iulie a anului trecut. Iulia Ţibulcă susţine că aceea a fost perioada în care a solicitat concediu de odihnă, însă nu i s-a răspuns la cerere.

„Mi-am depus cererea chiar cu zece zile înainte. Nu am primit niciun răspuns, doar şefa de la Resurse Umane mi-a zis telefonic că nu-mi semnează cererea. Când m-am întors, am semnat în condică perioada de concediu şi m-am trezit că eram trecută absent nemotivat”, a mai spus femeia.

Tot în convocarea Comisiei de Disciplină se precizează că un alt motiv pentru cercetarea disciplinară este refuzul de a depune şi de a realiza „demersurile juridice conform sarcinilor de serviciu în dosarele penale având ca obiect accidente rutiere şi agresiuni”.

„Compartimentului Juridic – Contencios aflat în subordinea managerului îi revin următoarele atribuţii: se ocupă cu învestirea cu formulă executorie şi punerea în executare a sentinţelor definitive obţinute în urma acţiunilor în justiţie depuse, se ocupă de recuperarea cheltuielilor de spitalizare rezultate din vătămări corporale, sesizate de organele de cercetare penală”, se citează în convocarea comisiei de disciplină din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Spitalului de Neurochirurgie.

Comisia de Disciplină mai motivează convocarea de astăzi şi cu „refuzul de a preda documentele instituţiei spitaliceşti, respectiv dosarele penale având ca obiect accidente rutiere şi agresiuni, care au fost înmânate cu proces-verbal predare-primire pe 7 şi 12 aprilie 2021”.

„Ziarul de Iaşi” l-a contactat telefonic pe conf.dr. Lucian Eva, managerul spitalului, dar acesta a precizat că nu doreşte să comenteze în niciun fel situaţia existentă la nivelul spitalului.

 

 

Peste 20 de procese pe portalul instanţelor

Între jurista Iulia Ţibulcă şi Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi există peste 20 de procese înregistrate oficial pe portalul instanţelor din România. O parte dintre acestea, în care este contestată executarea sau în care se cer daune morale, încă nu au termene stabilite. Cea mai recentă decizie vizează însă reintegrarea juristei de unitatea medicală. Aceasta a contestat la Tribunalul Iaşi decizia 140/23.06.2020 privind desfacerea contractului de muncă emisă de conducerea spitalului. Pe data de 3 martie 2021, Tribunalul Iaşi i-a dat dreptate şi a impus reintegrarea acesteia pe funcţie.

„Obligă intimatul să reintegreze contestatoarea în postul deţinut anterior concedierii. Obligă intimatul să plătească contestatoarei o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, începând cu data concedierii şi până la reintegrarea efectivă pe post”, se precizează în minuta instanţei.

În motivarea instanţei, judecătorul a tratat mai degrabă forma concedierii decât fondul acesteia, anulând decizia desfacerii contractului de muncă fiindcă trecuseră şase luni de la momentul comiterii presupuselor abateri de către juristă şi începerea cercetării disciplinare.

La începutul acestei luni, chiar pe data de 1 februarie, Curtea de Apel a menţinut decizia emisă cu aproape un an în urmă de Tribunalul Iaşi, decizia fiind definitivă. Legat de această speţă se judecă de anul trecut şi solicitarea juristei de a-i fi acordate despăgubiri morale în valoare de 10.000 de euro de către spital. Instanţa nu s-a pronunţat în niciun termen în această speţă, un următor termen fiind stabilit pe 24 februarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri