anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Război total pe piaţa ieşeană a sexului virtual. „Greii” pieţei se cotonogesc prin instanţe din cauza unor mărci. Cine are dreptate?

GALERIE
videochat
  • videochat
- +

Război pe piaţa ieşeană a videochat-ului. Deţinătorul mărcii Hey Lux îşi acuză concurenţii de la Vixen’s de concurenţă neloială. Acesta a cerut suspendarea unor pagini de internet foarte asemănătoare cu cele pe care le administrează şi despre care spune că favorizează Vixen’s. În primă instanţă, judecătorii i-au dat dreptate. Cum a început însă conflictul juridic?

În acţiunea sa, administratorul studiourilor Hey Lux, Preziosa şi Lucky Studio, George Ciprian Drăgan, a chemat în judecată SC Vixen’s SRL şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti.

Drăgan a arătat că este deţinătorul exclusiv al celor trei mărci, deţinând şi paginile de internet aferente. Folosind motorul Google pentru a verifica poziţionarea unuia dintre aceste site-uri, respectiv www.heylux.ro, a constatat existenţa şi a unei pagini www.heyluxiasi.ro.

Şi celelalte pagini, aferente Preziosa şi Lucky Studio, aveau „gemene” create prin adăugarea numelui oraşului. În plus, paginile direcţionau utilizatorii către concurentul său direct, Vixen’s.

Război şi prin comentarii

De asemenea, unele comentarii de pe paginile-clonă aveau un caracter negativ la adresa studiourilor lui Drăgan, lăudând în schimb Vixen’s.

„Or, primul lucru pe care îl face orice persoană interesată de o colaborare în orice domeniu şi cu atât mai mult în acest domeniu de activitate, este de a accesa site-urile de pe domeniile în discuţie şi de a citi «comentariile» postate de aşa-zise persoane care ar fi colaborat anterior cu reclamantul, fiind evident că îşi vor forma o percepţie greşită, contrară adevărului şi distorsionată, împrejurare ce afectează grav drepturile reclamantului. De asemenea, potenţialii parteneri vor deveni mai reticenţi în vederea colaborării, ştiut fiind faptul că aspectele negative au un impact mai mare asupra oamenilor decât cele pozitive”, a arătat Drăgan în acţiunea sa.

Drăgan ceruse ICI suspendarea paginilor incriminate, acestea putând genera confuzie printre utilizatorii de internet. Institutul a refuzat, invocând faptul că singurii responsabili de conţinutul unor pagini de internet sunt proprietarii acestora.

ICI funcţiona doar ca un registru pentru domeniile „.ro”. Următoarea mutare a lui Drăgan a fost promovarea acţiunii în instanţă, pe calea unei ordonanţe preşedinţiale. În acţiunea sa, el a arătat că o pagină-clonă cu aceleaşi caracteristici fusese creată şi pentru un alt concurent local de pe piaţă, el nefiind astfel singurul afectat.

Cum s-au apărat acuzaţii

Chemaţi în instanţă ca pârâţi, reprezentanţii Vixen’s au apreciat acţiunea lui Drăgan ca fiind şicanatorie. Din ianuarie anul trecut, Vixen’s SRL şi-a schimbat obiectul principal de activitate, lucrând acum îndeosebi în domeniul construcţiilor.

Reprezentanţii Vixen’s au arătat că nu pot fi acuzaţi de concurenţă neloială şi nici că ar fi încălcat dreptul de proprietate intelectuală ale lui Drăgan, neexistând nicio probă a legăturii dintre paginile incriminate şi Vixen’s SRL.

Argumentul a fost acceptat de magistraţii Tribunalului, care au reţinut că paginile-clonă erau înregistrate pe numele „Cojocaru Alexandru”, fără a fi dovedită vreo legătură cu Vixen’s. Pe de altă parte, riscul de confuzie era evidente, deci şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală ale lui Drăgan. În plus, se putea considera că era vorba de publicitate înşelătoare, menită să prejudicieze un concurent.

Judecătorii au apreciata că dacă Vixen’s SRL nu putea fi învinovăţită de înfiinţarea paginilor respective, în schimb era de datoria ICI Bucureşti să rezolve problema. Ei i-au impus institutului să suspende domeniile de internet incriminate. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.