Războiul apei: un consilier local contestă în justiție scumpirea facturilor de către ApaVital. „Este complet abuziv”

marți, 13 mai 2025, 03:20
4 MIN
 Războiul apei: un consilier local contestă în justiție scumpirea facturilor de către ApaVital. „Este complet abuziv”

Un consilier local a atacat în instanță recenta scumpire a serviciilor de apă și canalizare la Iași. Iulian Hușanu (CURAJ) spune că decizia a fost una „abuzivă”. În replică, cei acuzați susțin că totul a fost „perfect legal”.

Acțiunea în instanță este îndreptată împotriva ARSACIS – Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași. Asociația are 116 membri din aria de acoperire a ApaVital, fiind vorba despre orașe și comune din județele Iași, Neamț, Botoșani și Vaslui. În luna decembrie 2024, Adunarea Generală a Asociaților (AGA) a decis scumpirea serviciilor, măsură care se aplică și în municipiul Iași.

Hușanu: „Sub acoperirea ARSACIS, ApaVital a scumpit abuziv apa”

„Într-o profundă lipsă de respect pentru locuitorii municipiului Iași, Apavital a scumpit cu peste 14% apa potabilă și cu peste 22% serviciul de canalizare. Total 20 lei pentru fiecare metru cub consumat plus cost adițional pentru apa pluvială!”, declara, la începutul anului, consilierul local Iulian Hușanu. Ulterior, acesta a depus o plângere prealabilă la ARSACIS prin care a acuzat unele încălcări de lege și ale Statutului asociației în luarea deciziei din decembrie 2024. În urma răspunsului, Hușanu a decis să atace în instanță decizia de scumpire, iar procesul a fost înregistrat ieri la Tribunalul Iași.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„ARSACIS a încălcat unele articole din Legea 241/2006 și câteva articole din Statutul asociației. Nu pot face public în detaliu dosarul”, a declarat Hușanu, întrebat de „Ziarul de Iași” care sunt principalele argumente în demersul său. El a susținut că ApaVital, prin ARSACIS, „a avut o atitudine de dispreț” în răspunsurile pe care le-a oferit în corespondența premergătoare judecății, fără a intra în detalii nici pe această temă. „Solicit ARSACIS anularea hotărârii AGA 43/24.12.2024 și comunicarea către ApaVital a unei hotărâri de emitere de facturi de reglaj care să compenseze diferența de preț din facturile emise cu noile prețuri”, a precizat consilierul local, într-o informare publică.

El a invocat faptul că avizele luate de ARSACIS de la autorități centrale, privind strategia tarifară, nu sunt „obligatorii de aplicat”. „ApaVital a făcut un plan/strategie pentru următorii 5 ani pentru care a cerut aviz obligatoriu (de obținut) de la ANRSC. Ca orice operator care are exclusivitate, a avut grijă să treacă în plan inclusiv salarii mărite, prime, indemnizații etc. (…) ANRSC, într-o profundă conectare politică, în loc să taie câte ceva, că era de unde, a avizat strategia, inclusiv cea tarifară, rezumându-se la calcule matematice, nu la calcule de eficiență”, a mai spus Hușanu.

Consilierul local a adăugat că „legea nu permite depășirea prețului din aviz, ci doar scăderea lui” și a subliniat că operatorul ApaVital nu a scăzut nimic și ar fi făcut asta cu „acoperirea și sprijinul ARSACIS”.

ARSACIS: „Au fost urmați toți pașii legali”

De cealaltă parte, reprezentanții ARSACIS au declarat că decizia din decembrie 2024 a avut fundament legal, iar răspunsul către consilierul local, la plângerea prealabilă, a cuprins toate explicațiile necesare în acest sens.

„Într-adevăr, am avut o plângere prealabilă la care i-am răspuns. Domnul consilier nu are dreptate sub nicio formă – am respectat toți pașii legali, este o hotărâre adoptată de adunarea generală a asociației privind planul tarifar. Decizia a fost adoptată în decembrie și este perfect legală. Argumentele domnului consilier cred că sunt mai mult personale decât legale. Totul a fost făcut conform literei legii”, a comentat Iulian Jelea, director executiv al ARSACIS.

La solicitarea „Ziarului de Iași” ApaVital a avut următorul răspuns:

”În ce privește solicitarea dvs. de informații, vă comunicăm că dl consilier Iulian Hușanu a contestat modul în care s-a realizat aprobarea și aplicarea strategiei de tarifare pentru perioada 2025-2029. La adresele dumnealui i s-a răspuns, precizându-se in extenso și în mod repetat care sunt obligațiile legale cărora li s-a conformat APAVITAL, prin elaborarea planului de afaceri și a strategiei tarifare, precum și fundamentele juridice, administrative și contractuale care au stat la baza obținerii avizului conform din partea ANRSC pentru aprobarea a Strategiei de Tarifare. De asemenea i s-a precizat dlui Husanu că strategia de tarifare este un document obligatoriu pentru implementarea proiectelor din fondurile UE (conform art. 35, alin. (3) din legea 241/2006, actualizată). Strategia tarifară a fost aprobată în Adunarea Generală a Asociaților membri ai ARSACIS și este în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2025.”

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii