Războiul banilor / bugetului (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Comunicat de presa

Războiul banilor / bugetului (P)

GALERIE
e6be7488-fd24-49b0-b88c-9df5b6193b8a
  • e6be7488-fd24-49b0-b88c-9df5b6193b8a
- +
Proiectul de buget include o primă veste bună: o creștere economică de aproximativ 4.3%, mai mare decât estimările inițiale și decât media din Uniunea Europeană. Un alt motiv de optimism este opinia pozitivă acordata de către Consiliul Fiscal care apreciază că  România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Această viziune este confirmată și de alocarea a 5.5% din PIB pentru a realiza investiții, fiind cel cea mai mare sumă din istoria contemporană. 
 
Cifrele anului 2021
Anul acesta vom avea cu 8,3 miliarde de lei mai mulți bani pentru investiții, conform datelor prezentate public. Pe scurt, acesta este rezumatul bugetului ce urmează să fie votat în Parlament:
● Valoarea PIB-ului în 2021 = 1.116,8 miliarde lei (cu 4,3% mai mare față de 2020)
● Deficit bugetar – 80 miliarde lei (adică 7,16% din PIB - mai mic cu 20 de miliarde față de 2020)
● Inflație medie anuală – 2,4% (față de 2,63% în 2020)
● Salariul mediu brut - 5.380 lei (venituri mai mari cu 230 de lei comparativ cu 2020). Acestea vor crește în următorii ani, până la 6.515 lei în 2024, conform estimărilor. 
● Guvernul anticipează crearea a 68.000 de locuri de muncă pe parcursul acestui an.
 
Fondurile europene sunt esențiale pentru dezvoltarea țării și recuperarea, cel puțin parțială, a regresului economic provocat de pandemie. Guvernul a alocat în total 61,4 miliarde de lei pentru investiții, bani care includ și fondurile nerambursabile pe care le poate accesa România în exercițiul financiar 2021 - 2027. În total, vom putea beneficia de peste 104 miliarde de euro pentru investiții în proiecte strategice.
 
Majoritatea fondurilor pentru investiții sunt alocate domeniilor cheie precum infrastructură, sănătate, educație, agricultură, mediu sau energie, precum și pentru modernizarea marilor sisteme publice. Într-o țară în care mai toate guvernele au promis proiecte grandioase pentru infrastructură fără să asigure și finanțarea necesară, abia acum Ministerul Transporturilor are cea mai mare alocare bugetară.
 
Drumurile ieșenilor
Probabil avem parte de o premieră: ministrul transporturilor alocă bani pentru investiții în fiecare județ pe baza unor criterii transparente și a proiectelor depuse de autoritățile județene pentru a stimula cu adevărat investițiile. 
 
Județul Iași va beneficia de peste 180 de milioane de lei pentru investiții în modernizarea drumurilor și a căilor ferate. Apreciez în mod deosebit faptul că Ministerul Transporturilor a asigurat finanțarea pentru modernizarea drumului dintre Târgu Frumos – Hârlău – Botoșani, acesta fiind amânat de mai multe ori în pofida solicitărilor. Începem modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare în timp ce pregătim studiile pentru proiectarea autostrăzilor, etapă pe care o monitorizez îndeaproape alături de ceilalți parlamentari USRPLUS din Iași”, a confirmat Cristi Berea, senator USRPLUS.
 
Infrastructura rutieră este în prim planul investițiilor pentru județul Iași: au fost alocați bani pentru finalizarea studiilor pentru A7 și A8 ceea ce va permite realizarea unor progrese semnificative în proiectarea și construcția celor două autostrăzi ale Moldovei, care au asigurate fondurile pentru etapele din următorii ani. Spitalul Regional de Urgență este unul dintre cele mai importante proiecte pentru care sunt rezervate finanțările după ce va fi desemnat câștigătorul lucrărilor de proiectare, în acest an; urmând ca între anii 2022 - 2024 să fie realizată construcția acestuia. 
 
Conform unor declarații recente ale ministrului, instituția pe care o conduce are cel mai mare buget din ultimii 10 ani; în valoare totală de 14,1 miliarde de lei, pentru lucrări de infrastructură.   

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.