anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Războiul cu Volksbank continuă: Pledoaria unui avocat ieşean împotriva comisionului de risc

GALERIE
volksbankjpg
 • volksbankjpg
- +

Controversatul comision de risc impus de Volksbank în contractele sale de credit stă la baza unui nou proces împotriva băncii ajuns pe rolul Judecătoriei Iaşi. Fostul prodecan al Baroului Iaşi, avocatul Mihai Tun, împreună cu soţia sa, Claudia, au dat în judecata unitatea bancară pentru recuperarea a peste 18.000 de lei, bani pe care susţin că i-ar fi achitat băncii pentru acest comision, începând din 2007 şi până în prezent. Tun mai cere instanţei şi constatarea nulităţii absolute a clauzei provind comisionul de risc, despre care susţine că este “abuzivă”.

Potrivit cererii de chemare în judecată intentată de fostul prodecan acesta a contractat un credit împreună cu soţia sa în luna octombrie a anului 2007 atunci când au împrumutat de la Volksbank 238.000 de lei. Contractul respectiv conţinea, la fel ca şi cele ale sutelor de ieşeni care au luat credite în acea perioadă, şi controversatul comision impus de bancă, ce are o valoare de 0,125% din soldul creditului datorat lunar. “Susţinem că această clauză este abuzivă. Clauza contractuală supusă cenzurii instanţei de judecată în această cauză este cuprinsă într-un contract standard, preformulat de către pârâtă fără ca noi să fi avut posibilitatea influenţării naturii sau conţinutului ei. De aceea, nu se poate admite că acestă clauză a făcut obiectul unei negocieri directe între părţile contractante”, se precizează în acţiunea trimisă Judecătoriei Iaşi de către avocatul ieşean.

Guvernatorul României ia apărarea băncilor

Mihai Tun mai arată în cererea de chemare în judecată că această clauză privind comisionul de risc este o “dobândă ascunsă” prin care Volksbank a încercat şi a reuşit să inducă în eroare consumatorii cu privire la valoarea reală a costului împrumutului şi a dobânzii anuale efective. “Din analiza întregului contract reiese că pârâta a urmărit inserarea unor clauze contractuale echivoce, cu un potenţial foarte ridicat de inducere în eroare a cauzei şi naturii unor obligaţii, fapt pe care nu l-am putut observa din cauza faptului că noi nu deţinem cunoştinţele tehnice specifice acestui domeniu de activitate. Acordarea propriu-zisă a creditului a fost scutită de risc, astfel că perceperea unui comision nu are o cauză reală în acoperirea riscului, ci intenţia creşterii profitului băncii. Ca urmare, acest dezechilibru este creat în detrimentul consumatorului şi scoate în evidenţă rea-credinţa pârâtei la încheierea contractului”, a mai precizat Mihai Tun.

Susţinerile avocatului ieşean, dar şi cele ale altor câteva sute de ieşeni care au dat în judecată băncile pentru clauze despre care au spus că sunt abuzive, au fost comentate la finele săptămânii trecute şi de către guvernatorul Băncii Naţionale Române, Mugur Isărescu. În declaraţia sa, guvernatorul a luat apărarea băncilor. “Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Într-un stat de drept, când semnezi ceva îţi asumi. Faptul că nu am înţeles, nu am ştiut cum e cu riscul valutar este, să spunem, un argument. Eu nu spun că nu este un argument. Eu bănuiesc că persoanele care în urmă cu câţiva ani stăteau ca o ciocănitoare, ne băteau la cap (ce avem cu creditarea în valută, de ce apărem de fiecare dată la televizor sau în presă şi avertizăm asupra creditării în valută) acum vin să ne vorbească despre clauze abuzive”, a declarat Mugur Isărescu.

În ceea ce-i priveşte pe ieşenii care au intentat procese împotriva Volksbank, majoritatea acestora au avut sorţi de izbândă în instanţă, judecătorii obligând banca să restituie contravaloarea comisionului de risc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.