Războiul de zece ani din Pădurea Bârnova, arbitrat de Înalta Curte
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Cea mai izolată şi cochetă cabană de codru din Iaşi

Războiul de zece ani din Pădurea Bârnova, arbitrat de Înalta Curte

GALERIE
cabana Antibiotice Barnova2
  • cabana Antibiotice Barnova2
- +

De nu mai puţin decât 10 ani se judecă Antibiotice SA şi Primăria Ciurea, pentru una din cele mai frumoase şi bine situate cabane din pădurile Iaşului. Procesul a ajuns recent tocmai la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cum s-a ajuns până aici în disputa pentru una din cabanele deţinute de Uniunea Tineretului Comunist?

 

Antibiotice SA şi Primăria Ciurea şi-au dat întâlnire în instanţă. Societatea a solicitat permiterea accesului la o cabană deţinută în Ciurea şi înconjurată complet de terenuri ale primăriei comunei. De partea cealaltă, primăria cere să-i fie atribuită în proprietate cabana, iar Antibiotice SA să-i plătească despăgubiri pentru terenul ocupat. După 10 ani de procese la Judecătorie, Tribunal sau Curtea de Apel, singura instanţă care nu s-a pronunţat încă asupra cazului este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cum s-a ajuns chiar până aici?

Cabană subordonată UTC

Cabana care face obiectul discordiei a fost construită în 1941, trecând ulterior în proprietatea Agenţiei Biroului de Turism pentru Tineret subordonată Uniunii Tineretului Comunist. Aceasa a renovat-o în anii ’70, pentru a o ceda în 1979 în administrarea Întreprinderii de Antibiotice. Acolo a fost amenajat în timp un complex de clădiri, ocupând împreună un teren de 5.200 mp. Pe acesta se găseşte cabana propriu-zisă, două magazii, un grup sanitar, o terasă acoperită, o fântână, o fosă septică, un bazin subteran de decantare şi o bucătărie cu afumătoare-grătar.

După 1999, Primăria Ciurea a început să-şi inventarieze domeniul public. Acesta a ajuns să cuprindă toate terenurile din jurul cabanei, dar şi terenul ocupat de complexul administrat de Antibiotice. Practic, cabana şi clădirile anexe au ajuns să fie situate în întregime pe terenul Primăriei Ciurea. În aceste condiţii, Antibiotice SA a cerut în 2011 drept de superficie, adică să i se permită accesul către cabană, prin terenul comunei. Primăria Ciurea a cerut, în replică, ca Antibiotice să elibereze cei 5.200 mp de teren domeniu public pe care îl ocupă complexul şi ca, în plus, societatea să-i plătească despăgubiri de 15.000 de lei pentru faptul că i-a ocupat terenul. Mai mult, primăria a cerut chiar ca întregul complex, inclusiv cabana, să îi fie atribuit în proprietate, prin ascensiune imobiliară. Principiul presupune că ceea ce se află construit pe terenul cuiva îi aparţine, în mod firesc, acestuia. Cererea primăriei a fost susţinută şi de faptul că Antibiotice a primit în 1979 cabana doar în administrare, nu şi în proprietate. Prin urmare, proprietar ar fi rămas statul, reprezentat acum prin Primăria Ciurea.

Magistraţii: adevărul e la mijloc

În 2016, magistraţii Judecătoriei ieşene au decis că adevărul se află undeva la mijloc. Au admis că cei 5.200 mp de teren fac parte din domeniul public al comunei, deci nu pot fi înstrăinaţi, Antibiotice SA fiind somată să lase terenul în proprietatea primăriei. Pe cale de consecinţă, judecătorii au respins şi cererea societăţii de asigurare a unui drept de superficie. De cealaltă parte, au respins şi cererea primăriei de a i se plăti despăgubiri, ca şi pe aceea de a primi cabana în proprietate. Aici, magistraţii şi-au însuşit argumentele reprezentanţilor Antibiotice, care arătaseră că în 1979 cabana fusese scoasă din contabilitatea BTT şi trecută ca mijloc fix în cea a întreprinderii. Prin urmare, folosirea cuvântului „administrare” în procesul verbal de predare-primire era o simplă greşeală, în fapt fiind vorba de „proprietate”. Sentinţa Judecătoriei a fost atacată la Tribunal atât de primărie, cât şi de Antibiotice SA, fără a se mai schimba însă nimic. Nici recursul făcut de ambele părţi nu a modificat situaţia.

Cititi si: Vipere semnalate în pădurea Bârnova Dobrovăţ. Cât de periculoase sunt

Ultima încercare a SC Antibiotice de a obţine o sentinţă favorabilă a fost făcută printr-o cerere de revizuire a sentinţei. În acest caz, reprezentanţii societăţii au afirmat că sentinţa iniţială, rămasă neschimbată, este contradictorie. Pe de o parte, lasă cabana în administrarea Antibiotice SA, iar pe de altă parte, nu îi acordă acesteia un drept de superficie. Astfel, societatea ajunge în situaţia de a avea o cabană la care nu poate ajunge decât în zbor. Solicitarea Antibiotice a fost respinsă de Curtea de Apel ca inadmisibilă. Recursul se află acum pe masa judecătorilor ÎCCJ. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.