Războiul granzilor – Conest asistă de pe tușă cum doi contracandidați se bat pe un contract de asfaltare la Iași. Miza: peste 20 milioane

marți, 22 octombrie 2024, 03:15
3 MIN
 Războiul granzilor – Conest asistă de pe tușă cum doi contracandidați se bat pe un contract de asfaltare la Iași. Miza: peste 20 milioane

Licitația pentru modernizarea mai multor străzi din oraș a intrat în prelungiri. Un participant la procedură, care a avut cel mai bun preț ofertat, a contestat raportul emis de Primăria Iași. Ofertantul spune că municipalitatea a respins „în mod nelegal” propunerea financiară depusă de acesta. Dacă oferta i-ar fi fost admisă, atunci actualul contestatar ar fi câștigat licitația.

Miza este un contract de 21,2 milioane lei pentru reabilitarea a cel puțin 13 străzi. La licitație au depus oferte Conest, asocierea Eky Sam – Artcon Way și Viarom Construct – Concret Drum. În urma evaluării, câștigătoarea licitației ar fi fost declarată asocierea condusă de Eky Sam, cel puțin așa rezultă dintr-o contestație depusă la procedură de Viarom: societatea spune că, deși a avut cel mai bun preț ofertat, Primăria a respins oferta sa drept „neconformă”.

Contestatarul a licitat la aproape 80% din valoarea contractului

Explicația municipalității, contestată de Viarom, a fost că prețul este unul „neobișnuit de scăzut”. La acest moment al procedurii, Primăria nu face publice ofertele financiare, dar din contestație rezultă că Viarom a ofertat în jurul sumei de 16,7 milioane lei.

Cele două motive principale pentru respingerea ofertei Viarom care, dacă ar fi fost acceptată, ar fi fost clasată pe locul I, vizează: nivelul scăzut al prețului și faptul că aceste costuri nu ar fi rezultatul liberei concurenței, astfel că nu pot fi justificate.

Viarom susține în contestație că a justificat fiecare cost din ofertă în cadrul solicitărilor de clarificări care i-au fost adresate de Primărie. „Solicitările de clarificări au vizat sustenabilitatea prețului ofertat, iar autoritatea contractantă prin comunicarea rezultatului procedurii a dispus respingerea ofertei depuse, fără a se fi identificat vreun element de preț care să fie aparent neobișnuit de scăzut prin raportare la prețurile pieței, concluzionând în mod formal că oferta este neconformă”, spune Viarom în sesizarea depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).

CITESTE SI: Eky Sam încearcă să intre la lucrări de asfaltare în municipiu. Va fi concurență acerbă cu CONEST

Printre costurile neobișnuit de scăzute invocate de Primărie, conform contestației Viarom, se numără cele pentru organizarea de șantier (închiriere spațiu, împrejmuire, dezafectare) și cheltuieli privind paza, transport sau diverse achiziții de materiale. În schimb, contestatarul spune că „toate criticile autorității contractante sunt eronate”, iar unele exemple date pentru respingerea ofertei de către Primărie sunt „doar divagații scoase din context”.

Viarom vrea anularea raportului și reevaluarea ofertelor

Potrivit Viarom, o astfel de critică este cea privind unele cheltuieli de transport și a subliniat că această activitate este inclusă în prețul materialelor, fapt de care Primăria nu ar fi ținut cont. În schimb, municipalitatea ar fi invocat ca argument o activitate de transport care, în realitate, ar fi fost una suplimentară ce a fost inclusă doar în situația de a fi utilizată în cazuri neprevăzute.

„În raport cu toate argumentele și criticile prezentate, solicităm onoratului Consiliu să constate că decizia autorității contractante de a declara ofertei subscrisei ca neconformă este netemeinică și nelegală, astfel că se impune cu necesitate anularea comunicării privind rezultatul procedurii, a Raportului procedurii de atribuire și a tuturor actelor subsecvente”, este solicitarea Viarom către CNSC, alături de cererea privind reevaluarea ofertei depuse. Cel mai probabil, CNSC se va pronunța asupra contestației în cursul lunii noiembrie.

Potrivit documentației de atribuire a contractului, lucrările de asfaltare vor fi realizate în următoarele zone: Bucium (străzile Fermei și Eugen Stătescu), Păcurari (str. Șipoțel și fundac Olari), Crucea Roșie (str. Mocanului), Copou (str. Ursulea), Bularga (str. Izlaz), Valea Adâncă (străzile Ștefan Dimitrescu, prof. Nicolae Bucur și Valea Adâncă), Tătărași (străzile Fântânilor și Spital Pașcanu), Centru (str. prof. Petru Cujbă).

În caietul de sarcini se mai precizează că pe lista ar putea să se înscrie și alte străzi cu indicatori tehnico-economici aprobați în Consiliul Local.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii