Războiul hibrid asupra României nu s-a terminat pe 18 mai, continuă cu un alt scop: destabilizarea

vineri, 23 mai 2025, 20:15
2 MIN
 Războiul hibrid asupra României nu s-a terminat pe 18 mai, continuă cu un alt scop: destabilizarea

În ultima săptămână, chiar și după ce Nicușor Dan a reușit destul de clar să câștige alegerile prezidențiale din 18 mai, România a rămas scena unei avalanșe de dezinformări și de propaganda pe rețelele sociale, cu un impact semnificativ asupra percepției publice în domeniile politic, economic, social și mental, transmite cursdeguvernare.ro.

Campaniile de fake news pe rețelele sociale nu au încetat după 18 mai, doar și-au schimbat scopul. Dacă până la alegerile din turul II, scopul lor este susținea unui candidat sau atacarea celuilalt, acum postările au ca scop „destabilizarea încrederii în instituțiile democratice și amplificarea tensiunilor sociale”, ne-au explicat reprezentanți ai Autorității Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și ai Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Mai jos dăm câteva exemple, cu mențiunea – foarte importantă – că postările sunt șterse sistematic de către autorități, însă, pe măsură ce sunt șterse, apar altele noi, cu aceleași mesaje și fake-news-uri:

Invitație la proteste stradale

Spre exemplu, așa cum a observat CursDeGuvernare, începând chiar cu 19 mai, postările de pe TikTok, dar și de pe Facebook, Telgram și chiar Instagram au  îndemnuri directe la proteste stradale de amploare pe 26 mai, în ziua în care Nicușor Dan ar trebui să fie investit ca noul Președinte al României.

Două postări virale pe TikTok contribuie la tensionarea discursului public înainte de data de 26 mai 2025. Prima, publicată de utilizatorul @dany\_88id, promovează un protest cu mesajul: „Ne luăm țara înapoi. Călin Georgescu președinte, Mucuşor doar 3 zile o să stea în funcție.”

Este o chemare explicită la manifestații, însoțită de sloganul „Decât să murim pentru Ucraina, mai bine pentru România”, insinuând un fals conflict intern și sugerând o înlocuire forțată a conducerii politice.

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii