anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Războiul ideologic

GALERIE
Alexandru-Calinescu
 • Alexandru-Calinescu
- +

Înfruntarea ideologică dintre „lagărul socialist” şi „lagărul capitalist” a durat mai multe decenii şi s-a încheiat cu victoria celui din urmă. Putin vrea acum să-şi ia revanşa. E vital pentru societăţile democratice ca el să fie învins şi pe acest plan.

Recentul discurs al lui Vladimir Putin s-a remarcat prin atacuri virulente la adresa societăţii occidentale. Au fost diatribe demne de anii ’50, căci am regăsit teme consacrate - imperialismul american în expansiune şi împingând omenirea la război, ţările europene ca slugi ale Americii, decăderea spirituală a societăţii occidentale etc., etc. Evident, prima observaţie care se impune este că Putin nu are îndreptăţirea morală să zugrăvească un tablou atât de negru atâta vreme cât Rusia rămâne o ţară cu un nivel de trai inferior statelor occidentale, corupţia este endemică, oligarhii au adunat averi fabuloase, numărul întreruperilor de sarcină este foarte mare ca şi numărul divorţurilor ş.a.m.d. Liderul de la Kremlin are însă un mare avantaj: toate argumentele de care se serveşte îi sunt oferite chiar de către cei pe care îi consideră duşmanii săi de moarte. Lenin a avut o intuiţie remarcabilă: capitaliştii înşişi, a spus el, ne vor vinde funia cu care îi vom spânzura. Ceea ce a debitat Putin despre Occident este ceea ce se vântură în universităţile americane, precum şi, din ce în ce mai mult, în universităţile europene.

Cu un soi de frenezie sinucigaşă, Occidentul - prin intelectualii săi - a ajuns să se acuze de toate relele din lume. A fi alb a devenit o culpă pe care nu o poate şterge nimic. Trecutul colonial este mereu adus în discuţie, se consideră că „decolonizarea” e abia la început. Neo-feminismul e de o agresivitate paralizantă, ni se aminteşte mereu că am trăi într-o societate patriarhală. Orice abatere de la corectitudinea politică e grabnic semnalată şi sancţionată. Dacă emiţi rezerve în ce priveşte înmulţirea cazurilor de schimbare a identităţii de gen (în fapt, de sex) se cheamă că eşti „transfob”. La fel, dacă aduci critici islamismului şi practicilor prin care femeia este devalorizată eşti taxat de „islamofob”. Antirasismul s-a transformat într-un instrument de presiune şi de şantaj. Dat afară pe uşă în democraţiile liberale, rasismul reintră pe fereastră, îl stigmatizează pe individul alb care, chipurile, se complace în supremaţia pe care a cucerit-o în urmă cu secole. Sclavia e atribuită, în primul rând, tot europenilor, omiţându-se atrocităţile comise în comerţul cu sclavi practicat de arabi şi de africanii înşişi. Cum să n-aibă Putin tupeul să-i învinovăţească pe occidentali de neo-colonialism, deşi ştie bine că Uniunea Sovietică a construit, în secolul XX, un uriaş imperiu colonial (pe care ar vrea să-l refacă)? Despre noul antirasism, ca practică masochistă şi dizolvantă, a scris o excelentă carte, proaspăt apărută, eseistul britanic Douglas Murray, cu titlul A distruge Occidentul şi în care vedem „cum antirasismul a devenit o armă de distrugere masivă”. Voi reveni într-un articol viitor.

Propaganda Kremlinului e rudimentară, dar eficientă. În mai multe ţări europene, în Franţa cu deosebire, putinofilia este şi o consecinţă a unui antiamericanism violent, „visceral” cum se spunea odinioară. Tot răul vine din America, asta e convingerea multora. De acord, ideologia woke s-a născut peste ocean, dar nimeni nu i-a obligat pe universitarii europeni să se alinieze colegilor lor americani. După ce URSS a ocupat jumătate din Europa, ideologia comunistă a fost impusă prin teroare - recalcitranţii erau arestaţi, condamnaţi, trimişi la Canal ş.a.m.d. Nimic şi nimeni nu-i obligă pe universitarii europeni să facă studii „decoloniale” şi studii „de gen”, a căror valoare ştiinţifică este cu totul îndoielnică. Fenomen la modă, veţi spune, dar parcă se pune prea mult zel în acest mimetism.

Războiul pe care îl duce Putin este, indubitabil, şi unul ideologic. El se înscrie într-o lungă tradiţie de respingere a civilizaţiei occidentale şi de exaltare a valorilor autohtone. Înfruntarea ideologică dintre „lagărul socialist” şi „lagărul capitalist” a durat mai multe decenii şi s-a încheiat cu victoria celui din urmă. Putin vrea acum să-şi ia revanşa. E vital pentru societăţile democratice ca el să fie învins şi pe acest plan.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.