Războiul nevăzut: Peste 2.000 de persoane au murit în accidente rutiere în 2016 în România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 28.02.2021

Războiul nevăzut: Peste 2.000 de persoane au murit în accidente rutiere în 2016 în România

GALERIE
accidente rutiere
  • accidente rutiere
- +

Peste 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în 2016, aceasta fiind cea mai mare creştere din ultimii şapte ani, arată Raportul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" din Bucureşti pe 2016. Potrivit aceluiaşi raport, peste 11.600 au murit din cauza unor boli, cele mai multe cardiovasculare.

Potrivit raportului, în anul 2016, instituţiile de medicină legală din România au fost făcute 21.939 autopsii, 46 la sută fiind cazuri de morţi violente. Circumstanţele de producere a morţilor violente au fost deosebit de variate: pe primul loc ca frecvenţă s-au situat decesele în circumstanţe accidentale (36%). Pe primele locuri se situează decesele produse în cursul accidentelor rutiere (21%) şi sinuciderile (reprezentand 24%) din totalul morţilor violente.

Raportul arată că decesele produse în circumstantele accidentelor rutiere înregistrează o creştere alarmantă în 2016 (2.090 de decese), după ce în cei şapte ani precedenţi numărul victimelor scăzuse în mod constant. Raportul INML pe 2016 mai arată că în 2016  au fost înregistrate la nivel naţional 339 de cazuri de omucideri, confirmând trendul descrescător observat în ultimii 24 ani. Accidentele mortale de muncă au înregistrat 257 victime în anul 2016, după o perioadă (2007-2013) de scădere constantă. 
Un indicator important din categoria morţilor violente este şi acela al sinuciderilor care în cursul anului precedent au înregistrat pe ţară 2.459 cazuri. Ca şi în alţi ani, marea majoritate a sinuciderilor se înregistrează la bărbaţi (82% bărbaţi; 18% femei). Cele mai frecvent folosite modalităţi de sinucidere au fost, în ordine descrescătoare a frecvenţei, spânzurare - 74%, înec voluntar - 7%, aruncare de la înălţime - 6% şi Intoxicaţie voluntară cu medicamente - 5%. Analizând structura deceselor de cauză violentă, cele mai frecvente sunt: lovire cu corp dur, asfixie mecanică prin spânzurare şi intoxicaţii, mai spune Raportul INML 2016.
 
Tot în 2016, au fost înregistrate 11.691 de decese nontraumatice, pe locul întâi aflându-se cele  cardiovasculare (54,6%),urmate de cele  respiratorii (18,4%), digestive (10,7%) şi meningo-encefalice (7,6%).  Numărul total de cazuri nontraumatice de deces întâlnite pe parcursul anului 2016 a fost de 11.691. Datele obţinute evidenţiază o mare discrepanţă între frecvenţa principalelor cauze de deces în sistemul medico-legal comparativ cu cea din populaţia generală, cauzată de particularităţile de selecţie a cazuisticii întâlnite. Cu o frecvenţă crescută întâlnim următoarele patologii drept cauză de deces: infarctul miocardic acut (2.282 de cazuri), miocardofibroza (1.049), pneumonii/bronhopneumonii (1.240), cardio-miopatii (1.361), hemoragii intracerebrale (535) şi ciroză hepatică (421). 
    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.