Războiul salamului de Sibiu: care sunt firmele ce mai pot să-l vândă şi cine sunt producătorii obligaţi să-l retragă de pe piaţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Războiul salamului de Sibiu: care sunt firmele ce mai pot să-l vândă şi cine sunt producătorii obligaţi să-l retragă de pe piaţă

GALERIE
salam de sibiu
  • salam de sibiu
- +

Agricola Bacău, Aldis, Reinert, Salsi şi Scandia au obţinut un atestat european care le dă dreptul la exclusivitate pe piaţă pentru salamul de Sibiu, astfel că le cer celorlalţi producători, neatestaţi, să-şi retragă mezelurile cu aceeaşi denumire. Şi Ministerul Agriculturii cere retragerea, inclusiv a stocurilor existente deja pe rafturi, scrie adevarul.ro

Începând din 10 martie, salamul de Sibiu nu mai poate fi fabricat decât de unităţile de procesare din Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu, iar restul firmelor trebuie să-şi retragă produsele similare. Membrii Asociaţiei - Agricola Bacău, Aldis, Reinert, Salsi şi Scandia - i-au notificat pe comercianţi să nu mai vândă salam de Sibiu produs în alte fabrici. De cealaltă parte, Asociaţia Română a Cărnii cere un „timp de acomodare“ în care alţi producători de salam de Sibiu să-şi epuizeze stocurile existente sau, cel puţin, pe cele livrate şi existente deja în rafturile magazinelor.

Achim Irimescu: „Sunt reguli clare“ Întrebat ce pot face producătorii neatestaţi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a răspuns: „Cine are un produs Salam de Sibiu care nu respectă caietul de sarcini trebuie să îl retragă. Trebuie să discute cu Asociaţia în cauză şi să obţină caietul de sarcini şi, astfel, are dreptul de a produce“.

Ministrul a precizat că sunt şi alţi producători care ar dori să poată să realizeze Salamul de Sibiu, dar că „sunt reguli clare pe care trebuie să le respecte“ şi că nu Ministerul Agriculturii se ocupă de acest aspect. La rândul său, Carmen Gavrilescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu, a declarat că toţi cei care doresc să realizeze acest produs trebuie să aibă o fabrică, să realizeze produsul conform caietului de sarcini şi să fie în arealul geografic.

Textul integral, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.