Romania a pierdut primul tren de intrare in SUA fara viza. Americanii au impus o noua lege menita sa le intareasca securitatea in fata unor eventuale atacuri teroriste. Printre normele mai dure aprobate de Congres – referitoare la controlul importurilor, dar si al persoanelor care intra in tara – exista si unele masuri de relaxare. Tarile est-europene care au aderat la UE in marele val din 2004 si in mica extindere din 2007 se asteptau sa primeasca acelasi tratament ca si ceilalti membri mai vechi ai Uniunii, ai caror cetateni au un acces facil pe teritoriul Statelor Unite. Nu trebuie inteles ca vest-europenii intra ca-n brinza in America. Si ei trec prin anumite filtre, dar nu risca sa fie umiliti la ambasada, asa cum patesc 34% dintre romani. Cu toate acestea, occidentalii participa cot la cot cu noi la Loteria vizelor. Anul trecut, de exemplu, 1047 de cetateni germani si 380 de francezi s-au mutat peste Ocean. Comparativ, 1255 de romani au facut acelasi lucru in 2006.
Dar daca americanii dau aceleasi sanse oricarei natii la Loteria vizelor, nu la fel se intimpla si la ambasade. Dincolo de faptul ca unele intrebari de pe formularele de solicitare a vizelor stirnesc zimbete ("sinteti membru sau reprezentant al unei organizatii teroriste?"), prea putine dosare depuse la Ambasada SUA de la Bucuresti primesc raspuns afirmativ – doar 75%, potrivit Ministerului roman de Externe, sau 66%, conform Departamentului american de Stat. Desi procedurile sint mai simple si nu amintesc de injositoarele cozi care se formau la ambasadele statelor UE in anii ’90, verdictul angajatilor Ambasadei SUA – care se da pe loc – nu poate fi contestat nicaieri. Sint oameni care au mers chiar si de trei ori la biroul de vize pina sa obtina mult-rivnita stampila pe pasaport. Probabil asa s-au adunat cele 25 de procente romanesti, respectiv 34 de procente americane, din numarul cererilor de vize. Mult peste baremul de 10% impus de noua lege (Visa Waiver Program). De altfel, dintre toate statele central si est-europene, doar Cehia si Estonia s-au calificat, respectiv doua dintre cele mai mici state.
Dupa anuntul facut de americani, Adrian Cioroianu, ministrul de Externe, s-a ambitionat si a promis ca in 2009 si romanii vor putea calatori usor in SUA. El a precizat ca, in locul procentului mare de respinsi, ar putea fi luat in considerare un alt criteriu de calificare – buna purtare a cetatenilor romani in SUA. Greu de crezut ca America isi va deschide portile pentru toti aliatii sai din Irak si Afganistan. Ne-am convins deja ca drumul spre Statele Unite sigur nu trece prin Bagdad sau Kandahar, ceea ce inseamna ca diplomatia romaneasca ar trebui mai degraba sa incerce sa clarifice motivele pentru care multi solicitanti de viza sint respinsi la prima infatisare la Ambasada din Bucuresti.
Publicitate și alte recomandări video