Răzvan Timofciuc, consilier local USR-PLUS: Reguli clare în urbanism: întâi utilitățile, strada și trotuarul, apoi blocul! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Răzvan Timofciuc, consilier local USR-PLUS: Reguli clare în urbanism: întâi utilitățile, strada și trotuarul, apoi blocul! (P)

GALERIE
DSC06169
  • DSC06169
- +

Consilierul local USR-PLUS Răzvan Timofciuc propune un regulament pe care dezvoltatorii imobiliari trebuie să îl respecte atunci când îşi pregătesc Planurile Urbanistice Zonale şi depun dosarele în vederea obţinerii autorizaţiei de construire. Practic, prin acest regulament se impun condiţii și constrângeri ce vizează infrastructura rutieră, educaţională, de transport sau de agrement.

Străzile vor fi construite de dezvoltatori

Potrivit proiectului de CL, ”autorizarea executării construcţiilor indiferent de destinaţia acestora este permisă numai dacă există posibilităţi de acces la străzile sau drumurile publice, dar şi numai dacă se asigură accese pietonale, potrivit importanței şi destinaţiei construcţiei”.

De asemenea, în noua hotărâre de Consiliu Local se prevede că terenurile aferente străzilor se vor dezmembra şi/sau alipi, după caz, vor fi înscrise şi intabulate în Cartea Funciară cu destinaţia de străzi sau drumuri. ”Pentru străzile sau drumurile având regim juridic privat al persoanelor fizice sau juridice se vor înscrie în carte funciară cu următoarele servituţi: «servitute de trecere cu piciorul», «servitute de trecere cu mijloace de transport», «servitute pentru reţele edilitare subterane sau supraterane», după caz”, se arată în textul actului normativ.

De asemenea, proiectul mai prevede ca drumurile care urmează să fie trecute în domeniul public al municipiului Iași să respecte mai multe condiţii și că vor fi  înscrise şi intabulate în Cartea Funciară cu destinaţia de străzi, iar proprietarii vor obţine autorizaţia de construire pentru amenajarea acestora.

Străzile vor fi construite de către investitori cu respectarea autorizaţiilor de construire emise de Primăria municipiului Iași. Străzile, la nivel de îmbrăcăminte semipermanentă şi organizarea de şantier aferente investiţiei, vor fi realizate înainte de începerea lucrărilor de construire a clădirilor din zonă. La lucrările de construire a străzilor, inclusiv, la fazele determinante, va participa şi un reprezentant din cadrul compartimentului de profil al Primăriei Municipiului Iași”, se mai arată în noul regulament. După finalizarea lucrărilor, străzile realizate vor fi preluate în domeniul public al Municipiului Iași, în condiţiile legale în vigoare. De asemenea, investitorii vor trebui să pună la dispoziţia Primăriei, cu titlu gratuit, documentaţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construire, inclusiv Proiectul tehnic şi cartea tehnică.

Tot în ceea ce priveşte infrastructura rutieră în textul hotărârii se menţionează că drumurile se vor realiza conform categoriilor prevăzute în documentaţiile de urbanism aprobate în consiliul local.

 Inspectorii Primăriei şi reţeliştii vor putea verifica oricând şantierele

În ceea ce priveşte utilităţile publice, acestea trebuie realizate în condiţiile legale în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte contorizarea individuală a acestora.

În momentul în care se realizează lucrările la utilităţi, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să permită accesul pe şantier a reprezentantului Primăriei Municipiului Iași, şi, respectiv, a deţinătorilor de reţele de utilităţi.

Conform noului regulament, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să stabilească exact terenurile pe care se vor construi unităţile de învăţământ, unităţile medicale, dar şi parcelele pe care urmează a se amenaja spaţiile verzi (inclusiv cele de pe marginea drumurilor sau de pe sensul de separare a sensurilor de deplasare) sau pe cele necesare amenajării platformelor de gunoi îngropate. Totodată, investitorii vor trebui să precizeze unde vor fi parcările, dar şi să stabilească posibile trasee pentru mijloacele de transport în comun, staţiile şi refugiile pentru călători. Din documentaţia realizată de dezvoltatori nu vor trebui să lipsească pistele pentru biciclişti, spaţiile pentru separarea fluxurilor de trafic. Totodată, în noile ansambluri rezidenţiale vor trebui realizate şi amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi, căi de acces pentru evacuare şi intervenţii, dar vor trebui proiectate punctele în care se vor amplasa hidranţi şi sistemul de iluminat public. 

Pentru documentaţiile de urbanism aprobate până la data intrării în vigoare a prezentei, certificatele de atestare a edificării sau extinderii clădirilor, vor avea la baza emiterii inclusiv recepţia drumurilor sau străzilor pe care se face accesul la amplasament, conform documentaţiei de urbanism aprobate”, se mai arată în actul normativ.

Studiu de trafic pentru proiectele imobiliare mari

În cazul imobilelor care vor genera o densitate mare a populatiei este obligatoriu a se intocmi un studiu de trafic care sa prevada implicatiile asupra traficului rutier si pietonal, iar solutia de amenajare a accesului la drumul public al locuitorilor unui viitor  imobil cu locuinte colective se va corela cu cele de la alte obiective avizate in zona sau care sunt in curs de avizare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.