Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

RCA mai scump pentru şoferii tineri cu maşini puternice. Conducătorii auto prudenţi pot avea o reducere şi de 50%

GALERIE
polita rca
  • polita rca
- +

Şoferii tineri cu maşini puternice plătesc mai mult cu până la 10% pentru RCA decât anul trecut. Explicaţia e simplă, spun asigurătorii. Sunt implicaţi des în accidente. În schimb, conducătorii auto între 30 şi 50 de ani, care au maşini cu puţini cai putere, vor achita cu câţiva lei mai puţin decât până acum.

Anul acesta, tarifele de referinţă, care sunt luate ca reper pentru stabilirea preţurilor poliţelor de răspundere civilă, sunt mai mari pentru aproape toate categoriile de şoferi. Cele mai vizibile creşteri sunt însă în rândul tinerilor care preferă sute de cai putere.

"Din cauza teribilismului, ca cei tineri se expun un pic mai mult în situații mai riscante. Pentru aceasta grupa de vârstă sunt mai multe accidente.
George Spataru, broker asigurări: "La motoare peste 2.000 s-au scumpit cred că pe 6 luni chiar și cu 100 lei".
Daniel Apostol, purtator de cuvânt ASF: "Două treimi din accidentele provocate anul trecut au fost provocate de tineri până în 30 de ani. Asta trebuie să ne dea de gândit".

RCA mai scump pentru tineri

Spre exemplu, în cazul şoferilor de până în 30 de ani, tarifele de referinţă sunt mai mari chiar şi cu 160 de lei faţă de anul trecut, dacă aceştia conduc maşini puternice, cu motoare de peste 2000 centrimetri cubi. Sunt însă și scăderi, în special la categoriile de vârstă 31-50 de ani, care au maşini mai mici şi conduc prudent.

Daniel Apostol, purtatorul de cuvânt al ASF: "Evoluţia tarifelor de referinţă are o strânsă legătura cu economia. Cei care calculează după niște criterii profesionale și profesioniste aceste criterii iau în calcul inclusiv rata inflaţiei".

Coincidenţă sau nu, tot din această lună s-au scumpit şi poliţele de asigurare, spun brokerii.
George Spataru, broker asigurări: "Chiar și de la 1 aprilie acum s-au scumpit, ne trezim cu prețurile mărite peste noapte. Aţi simțit creşteri de preţuri la poliţele RCA? Da, cu siguranță da. Pe un an de zile, diferența ar fi undeva la 50 lei".

"Am plătit pe șase luni 585 cam așa. Un pic mai mult cu 45 de lei".

Preţul unei asigurări variază în funcţie de vârstă, istoric de accidente sau capacitatea ciclindrică a maşinii. (simulare calcul) Ca să vă faceţi o idee, un şofer cu vârsta sub 30 de ani, ce conduce o maşină cu o capacitate cilindrică de 1,6 litri, plăteşte acum 860 lei pe an, dacă încheie cea mai ieftină poliţă de asigurare şi este încadrat în clasa B0. Dacă are mai mult de 30 de ani poliţa pe un an il costă în jur de 830 de lei.

Asigurare şi cu 50% mai ieftină

În cazul şoferilor cu bonificaţie maximă, adică cei mai prudenţi, asigurarea poate să fie chiar şi cu 50% mai ieftină. Şi în perioada următoare sunt aşteptate majorări de preţuri.

George Spataru, broker asigurări: "Dacă ei vor băga decontarea directă în poliţele RCA toate poliţele care sunt acum la un anumit preț se vor mari cu 100 lei minim pentru toate societăţile de asigurare".

România are cea mai mare rată a mortalității rutiere din Uniunea Europeană. În 2019 au fost 96 de morţi la un milion de locuitori, peste media europeană de 52 de morţi la un milion de locuitori.

Sursa: observator.news

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri