RCS&RDS "a uitat" să introducă în grilă UN POST TV obligatoriu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

RCS&RDS "a uitat" să introducă în grilă UN POST TV obligatoriu

GALERIE
rcs-rds
  • rcs-rds
- +

Radu Moraru, asociat al televiziunii Naşul TV, a declarat, în şedinţa CNA de marţi, că RCS&RDS încalcă în continuare Legea audiovizualului şi refuză să introducă în grila sa Naşul TV, deşi pe 12 martie Consiliul a somat compania de telecomunicaţii să intre în legalitate în privinţa acestui post TV.

Radu Moraru a fost prezent la şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la RCS&RDS. Totuşi, membrii CNA nu au analizat aspectele sesizate de Radu Moraru, din cauză că acest subiect nu este pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului.

Radu Moraru şi-a spus, însă, punctul de vedere în contextul în care Consiliul a decis, în prima parte a şedinţei de marţi, să someze public Antena 1 şi Antena 3, pentru că nu au informat obiectiv telespectatorii în privinţa disputei juridice dintre Antena TV Group şi RCS&RDS, după ce compania de telecomunicaţii a scos, în aprilie 2012, de pe platforma sa digitală Digi televiziunile Antena TV Group.

"Mă bucur să văd cum miliardarii de la RCS şi Voiculescu îşi folosesc televiziunile în scopuri economice (...) Naşul TV se bate pentru dreptatea pe care a obţinut-o prin lege şi pentru decizia CNA. Orice zi în care noi nu putem emite pentru jumătate din România există riscul ca jurnaliştii noştri să îşi piardă slujbele. Neintrarea asta în legalitate a RCS ne pune pe gânduri (...) Orice zi de încălcare a legii de către RCS poate pune în pericol televiziunea noastră", a mai spus Radu Moraru.

El a făcut referire la faptul că RCS&RDS a fost somat public, pe 12 martie, de CNA, să introducă postul Naşul TV în grila sa de programe digitale, întrucât această televiziune se numără printre cele obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii, în conformitate cu principiul "must carry".

Conform lui Radu Moraru, după decizia CNA, RCS&RDS nu a introdus Naşul TV în grilele sale şi nici măcar nu a cerut modificarea grilelor sale în acest sens.

"Noi nu am sfidat niciodată CNA, am respectat toate sentinţele date de CNA, chiar dacă nu am fost de acord cu ele (...) Nu am considerat că intrarea în legalitate o hotărâm noi. Iată că RCS face acest lucru, intră în legalitate când vor ei, poate peste un an, poate peste doi (...) RCS nu pune în aplicare decizia CNA şi încalcă legea de aproape o lună de zile. Dacă «must carry» le convine în cazul Antena Group, nu le convine în cazul Naşul TV", a spus Radu Moraru.

El le-a mai spus membrilor CNA că nu mai pot fi "parte în concubinaj cu nerespectarea legii": "Nu ştiu ce tupeu are RCS (...) Mi se pare aberant să vii în faţa Consiliului, pe care l-ai sfidat, să ceri dreptate, să strigi aici cât de oripilat eşti de Antena 3".

Totodată, Radu Moraru a spus că televiziunea Naşul TV este retransmisă de toţi cabliştii din România, mai puţin de RCS&RDS. În schimb, RCS îşi retransmite propriile televiziuni.

Radu Moraru a mai spus că Naşul TV este o televiziune dorită de telespectatori, fapt dovedit de audienţele înregistrate de acest post, cifre care de altfel au permis televiziunii să intre în "must carry".

El a mai cerut CNA să oblige RCS&RDS să intre în legalitate în privinţa Naşul TV şi să aplice amenda maximă posibilă potrivit legislaţiei audiovizualului şi, în caz contrar, să retragă companiei RCS autorizaţia de retransmisie.

CNA a decis, pe 12 martie, să someze public RCS&RDS să introducă postul Naşul TV în grila sa de programe digitale, întrucât această televiziune se numără printre cele obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii, în conformitate cu principiul "must carry".

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat atunci mai multe sesizări la adresa societăţii S.C. RCS&RDS SA, referitoare la retransmisia televiziunii Naşul TV, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului numărul 504/2003, potrivit căruia "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".

RCS&RDS nu a retransmis însă televiziunea Naşul TV nici în grila sa analogică, nici în cea digitală, acesta fiind motivul sesizărilor înaintate CNA de către societăţii Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA, care deţine licenţa audiovizuală a Naşul TV.

În şedinţa CNA din 12 martie, Radu Moraru (preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA şi realizator al emisiunii "Naşul") şi Adrian Bucă (producătorul emisiunii "Naşul" şi asociat minoritar al televiziunii Naşul TV) au cerut Consiliului să oblige RCS&RDS să includă în grila sa Naşul TV.

"Din totalul programelor incluse în lista «must carry», doar Naşul TV nu este inclus în grilă. Din toate poziţiile, doar poziţia 20 este sărită, de zici că suntem poziţia 13 cu ghinion", a spus Radu Moraru în faţa membrilor CNA.

De cealaltă parte, Cătălin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a spus la şedinţa CNA din 12 martie că, dincolo de obligaţiile impuse de articolul 82 al Legii audiovizualului, "trebuie să vadă dacă sunt în faţa unei libertăţi sau a unei obligaţii". "Pachetul RCS digital este un pachet extra-opţiune, care poate fi achiziţionat de către abonaţi pe baza unui abonament suplimentar. Nu există abonaţi RCS care să aibă televiziune digitală, fără să aibă şi televiziune analogică", a spus acesta.

Din punctul de vedere al RCS&RDS, "postul Naşul TV nu se califică" pentru a fi introdus în grila digitală a operatorului de telecomunicaţii alături de celelalte programe din "must carry".

Lista "must carry" este publicată anual de către CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie, potrivit Deciziei CNA nr. 72 din 2 februarie 2012.

Potrivit deciziei CNA din 22 ianuarie 2013, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audienţă: Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Naţional TV, B1 TV, România TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Naşul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O şi Inedit TV.

În maximum şapte zile de la publicarea listei "must carry", operatorii de cablu trebuie să solicite, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare reţea de comunicaţii electronice în funcţiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligaţi să le retransmită conform articolului 82 din Legea audiovizualului. Dacă, în maximum 15 zile de la publicarea listei "must carry" radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit.

În termen de 30 de zile de la publicarea listei "must carry", cabliştii au obligaţia să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry". La rândul lor, posturile de televiziune au obligaţia să asigure cabliştilor accesul gratuit şi necondiţionat la semnal necodat/necriptat.

Asociaţii S.C. Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA, o societate înfiinţată în mai 2012, sunt: Fire Breaking News SRL (97,18%), Adrian Bucă - 0,01%, Cătălin Gigel Chirilă - 0,01%, Radu Moraru - 0,01% şi acţionari tip listă - 2,79%. Asociaţii Fire Breaking News SRL sunt: Radu Moraru (asociat principal - 51,22%), Ioana Lăcrămioara Reit (24,39%) şi Anda Blîndu (24,39%).

Televiziunea Naşul TV s-a lansat oficial pe 20 aprilie 2012. Pe blogul personal, Radu Moraru a invitat românii să devină membrii fondatori şi acţionari la "noua televiziune independentă" Naşul TV.

Totodată, în prima parte a anului 2012, Radu Moraru a lansat o subscripţie publică prin care a scos la vânzare acţiuni la SC Naşul, Prietenii de Pretutindeni şi Asociaţii SA.

Intenţia lansării unei televiziuni proprii a fost anunţată anul trecut de Radu Moraru, după ce realizatorul TV şi echipa lui au încetat colaborarea cu RCS&RDS. Radu Moraru şi echipa lui de la emisiunea "Naşul" au fost cei care au pus în funcţiune televiziunea generalistă 10 TV, lansată pe 10 decembrie 2010. Ulterior, RCS&RDS a decis să renunţe la continuarea proiectului televiziunii 10 TV şi a transformat-o în Digi 24, un post de ştiri lansat pe 1 martie 2012.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.