sambata, 01.04.2023
În foiletonul de față, autorul prezintă alte câteva exemple de schimbări ale numelor unor instituții de învățământ superior care nu se justifică decât printr-un fel de modă păguboasă, prin oportunism, neîncredere în sine și lipsă de aderență la propria tradiție.
Încep prin constatarea că în România au dispărut și tradiționalele conservatoare, instituții încărcate de glorie, în cadrul cărora, de patru-cinci generații s‑a conturat o veritabilă școală românească de bel canto și de artă teatrală (actorie, regie etc.). Toate au devenit în ultimii ani „universități“. Fără să se întrebe de ce mari și solide instituții de canto, de muzică clasică, de balet sau de arte teatrale, veritabile instituții-reper și de vizibilitate maximă, cum sunt cele de la Paris, Londra, Viena, Berlin, Lausanne, Berlin, New York, Madrid, Moscova, Toronto, Belgrad, Bruxelles, Beijing, Shanhai etc. etc., păstrează cu obstinație termenul tradițional de conservator (engl. conservatory, fr. conservatoir, ital. conservatorio, germ. Konservatorium) în denumirea lor oficială, iar la noi factorii responsabili s‑au lăsat atinși de furia redenumirilor, care a acționat virulent și aproape fără excepție. Exemplific prin cele trei mari „foste“ conservatoare din țară.
La Iași, reputatul Conservator de Muzică «George Enescu» (anterior: Conservatorul de Artă și Declamațiune), întemeiat în urmă cu peste 150 de ani, a devenit Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, artele plastice și teatrul funcționând ca facultăți distincte ale acestei instituții. Actuala Universitate Națională de Muzică din București, întemeiată cam în aceeași perioadă ca și conservatorul de la Iași, a cunoscut în timp mai multe avataruri onomastice: Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică, Conservatorul «Ciprian Porumbescu», Academia de Muzică București, Universitatea de Muzică București și, în cele din urmă, Universitatea Națională de Muzică din București. Mai „modești“ și mai prudenți, clujenii și‑au rebotezat Conservatorul de Muzică (întemeiat în 1919), prin revenire la vechea denumire interbelică Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.
Cât privește acum artele plastice, un simplu exemplu este edificator: pentru a ajunge în cele din urmă la „rangul“ denominativ socotit de maxim prestigiu și de maximă onorabilitate, Universitatea Națională de Arte București deține în portofoliul său istoric denumirile succesive de Școala Națională de Arte Frumoase, Academia de Belle-Arte, Școala Superioară de Arte din București, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și Academia de Arte. Până și gloriosul și unicul IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică «I.L. Caragiale») din București, pe unde au trecut, începând cu ani 1950, ca profesori și/sau studenți, marii actori sau regizori ai României, aceia care au construit în ultimul secol magnificul peisaj al teatrului și cinematografiei românești, s‑a supus acestui ritual de răs‑botezare. De la George Vraca, Alexandru Giugaru, Costache Antoniu, Grigore Vasiliu Birlic și Lucia Sturza Bulandra, la Radu Beligan, George Constantin, Octavian Cotescu, Toma Caragiu, Ștefan Iordache, George Calboreanu, Ștefan Ciubotărașu, Dem Rădulescu, Irina Petrescu, Dina Cocea, Carmen Stănescu, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc sau Horațiu Mălăiele, până la regizori precum Sică Alexandrescu, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc sau Stere Gulea sau mai tinerii Radu Jude și Cristian Mungiu, lista nesfârșită a creatorilor de teatru și film care populează mintea și imaginarul oricărui român cultivat este legată „pe veci“ de sigla IATC. După o perioadă când a purtat numele de Academia de Teatru și Film, IATC‑ul a devenit UNATC, adică Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică «I.L. Caragiale»! Tot la fel, la Iași, vechiul conservator este acum și el o „universitate“: Universitatea Națională de Arte «George Enescu».
Frământările onomaturgice par să se fi dezvoltat la niște dimensiuni homerice în sânul solidei și reputatei instituții ieșene cunoscute cândva sub denumirea sobră și cuprinzătoare Institutul Agronomic «Ion Ionescu de la Brad». Vrând probabil să nu rămână mai prejos față de „trendul“ general în țară, vajnicii mei prieteni agronomi ieșeni au făcut imediat, în 1990, saltul de la rangul „inferior“ de institut la cel „superior“ de universitate, așa că primul pas către „demnitate“ a fost Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) «Ion Ionescu de la Brad». La această treaptă către „onorabilitate“ par să fi rămas colegii de la București (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară) și Cluj (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară). Revenind la Iași, dezbaterile interne trebuie să fi fost intense și judicioase, despre calitatea lor oferindu-ne o imagine sugestivă frontispiciul actual de pe impozanta clădire a agronomiei ieșene, unde citim, inscripționat cu litere de o șchioapă (cu ignorarea „bagatelelor“ reclamate de ortografia românească actuală!), UNIVERSITATEA AGRONOMICA IASI, pentru ca pe rândul al doilea să aflăm și „traducerea“ în engleză a numelui respectivei insituții: University of Applied Life Sciences and Environment. Pierdut puțin în ceață din cauza acestei inconsecvențe, caut dezlegare pe site-ul oficial și, în fine, mă lămuresc! Numele adevărat și definitiv este cel de Universitatea de Științele Vieții «Ion Ionescu de la Brad». Și pentru ca lămurirea să fie deplină, mai aflu și că fosta noastră agronomie de pe Copou a intrat în lumea bună, fiind de‑acuma membră a unei corporații numită Association for European Life Science Universities. Formularea este puțin forțată chiar în engleză, căci prepoziția firească ar fi trebuit să fie aici of nu for! Dar, în fine, fie și așa, mai „popular“! Așadar, literal: „asociația pentru universități de științe ale vieții din Europa“ sau, mai firesc, „asociația europeană a universităților de științe ale vieții“. Bine, primim! Mai ales că în respectabila listă a respectivei asociații (sigla: ICA), vedem că denumirea în engleză a fost adoptată și de instituții similare din Austria, Cehia sau Letonia.
Ca să nu mai lungesc vorba, formularea românească prezintă două inadvertențe serioase, și anume una de natură morfologică și alta de natură semantic‑designativă. Mai întâi, că în româna literară actuală se spune de științe ale vieții și nu de științele vieții, cu alte cuvinte, potrivit cu gramatica de clasa a VII-a (de odinioară!), cu articol posesiv și nu cu articol hotărât, la fel cum ar trebui să spunem, de exemplu, cabinetul de stomatologie specială sau atelierul de sculărie electrică sau secția de arte plastice sau campionatul de fotbal feminin și nu cabinetul de stomatologia specială, atelierul de sculăria electrică, secția de artele plastice, campionatul de fotbalul feminin. În al doilea rând, de când agronomia, horticultura, zootehnia, piscicultura, medicina veterinară, economia agrară, managmentul resurselor etc. au devenit, ele și numai ele, “științele vieții“. În ce tratat mai recent de epistemologie trebuie să ne informăm ca să ne luminăm cum rămâne cu zoologia, botanica, genetica sau medicina însăși? Acestea nu mai sunt „științe ale vieții“? Sunt și ele cumva facultăți sau departamente ale instituției de pe Copou? Sau, după cum se întreba anticipativ, cu sagacitate și umor, unul din cititorii foiletoanelor mele anterioare, ce va scrie pe diploma de inginer a unui viitor absolvent? Cumva „specialist în științele vieții“, sau „doctor în științele vieții“??!! (Va urma.)
Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași
Cuvinte cheie: + Institutul Agronomic, USAMV, Stiintele Vietii
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Activişti de mediu au înnegrit apa unei fântâni monumentale din Roma
În Rusia începe campania de recrutare de primăvară, în care sunt chemaţi sub arme 147.000 de tineri
Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România
Procesul lui Gwyneth Paltrow, urmărit de 30 de milioane de persoane
Premier League: Manchester City a învins pe FC Liverpool cu 4-1, revenind de la 0-1
O ieşeancă, aleasă pe una dintre poziţiile de vicepreşedinte la Organizaţia Femeilor Liberale
Proiect USR pentru dotarea obligatorie cu GPS a maşinilor instituţiilor publice
Mike Tyson şi-a deschis o cafenea cu produse din canabis la Amsterdam
Rusia deţine în luna aprilie Preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU
Femeie cu multiple plăgi tăiate, găsită în toaleta Aeroportului Otopeni
Schimb de pacienţi între spitalele judeţene din Buzău şi Ploieşti din cauza deficitului de personal
Kievul comandă din Polonia 100 de blindate finanţate de UE şi Statele Unite
The Sun: Ursula von der Leyen va candida pentru a deveni secretar general al NATO
GSP: Reacția unei sportive din Kenya când a mâncat prima oară mămăligă în România
Ce simți atunci când mori? Un simulator te ajută să experimentezi momentul propriei morți
Rusia pregătește avioane Su-24 și rachete Iskander-M împotriva scutului antirachetă din România
Furtuna Mathis care face prăpăd în Europa se îndreaptă spre România. Ajunge luni
Marii producători români de ulei, acuzaţi de „blat” la stabilirea prețurilor. Profituri uriaşe
Licitaţii pentru „spermă nevaccinată”, proiectul nebun al unui miliardar chinez
Andrew Tate a postat primul video după ieşirea din arest. “Claritate absolută a minţii” - VIDEO
El este motociclistul care se află în comă după accidentul din Agronomie - FOTO
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului - Iașul albastru
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.