anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Reacţia la materialul „Specialiştii ieşeni îi dau cu canabisul peste nas ministrului Teodorovici”

GALERIE
canabis
 • canabis
- +

Materialul „Specialiştii ieşeni îi dau cu canabisul peste nas ministrului Teodorovici” a determinat apariţia unor reacţii interesante din partea specialiştilor. Una dintre acestea îi aparţine profesorului Ostin C. Mungiu. 

Acesta susţine că aparţia subiectului pe piaţa nu este o noutate, el fiind în atenţia specialiştilor de ceva vreme. Mai jos redăm integral poziţia profesorului Ostin C. Mungiu.

“În numărul de luni, 25 martie, anul curent, al ziarului ce cu onoare îl conduceţi, a apărut, sub semnătura redactorului Simona Relea, materialul cu titlul „Specialiştii ieşeni îi dau cu canabisul peste nas ministrului Teodorovici”. Din material reiese că un psihiatru de la Institutul „Socola” consideră că: „Din punct de vedere medical, consider că discuţia a demarat într-un moment nepotrivit. Nu aceasta era urgenţa pentru sistemul medical din România ş…ţ Dar, brusc, se propune lega­lizarea canabisului în scop medical. Iar lucrurile se mişcă foarte repede, cu o viteză uluitoare apare şi o comisie care se ocupă de această problemă de parcă ar fi urgenţa numărul 1 a sistemului medical din România”

Pentru buna informare a autorului şi a publicului, doresc să menţionez că problema utilizării canabinoizilor în scopuri medicale preocupă specialiştii din ţara noastră de câteva decenii. Am publicat împreună cu colaboratorii încă din 2002 într-o revistă medicală articolul intitulat „Sistemul canabinoid – implicaţii în algeziologie”ş1ţ. Ulterior, am publicat câteva materiale pentru informarea publicului larg, pentru a reveni cu un material bine documentat în săptămânalul „Viaţa medicală” din 18.10.2013, intitulat „Potenţialul terapeutic al canabinoizilor: o evaluare necesar㔺2ţ. După ce, în studiul menţionat, prezentam date farmacologice (inclusiv o clasificare originală) şi utilizările terapeutice ale canabinoizilor, treceam în revistă experienţa de decenii a unor ţări precum: Canada, SUA, Israel, Germania, Spania, Olanda şi Republica Cehă. În finalul materialului propuneam următoarele:

 • Flexibilizarea legislaţiei în domeniu, care să permită facilitarea accesului la preparatele medicamentoase, aflate deja în uz în ţările dezvoltate;

 • Organizarea, sub egida Ministerului Sănătăţii, a unui colectiv de profesionişti, care să stabilească afecţiunile în care este prioritar să se utilizeze aceste produse;

 • Informarea personalului medical şi a pacienţilor asupra utilizării canabinoizilor şi a aprecierii raportului risc-beneficiu, în cazul includerii în schemele de tratament a acestor produse farmaceutice;

După cum se vede, nimic nou sub soare.

Ca unul care urmăreşte de mai bine de trei decenii posibilităţile farmacoterapiei cu analgezice, pot afirma că nu există un „glonţ magic” pentru durere şi că orice achiziţie, care se adaugă la arsenalul existent, nu este decât binevenită. Nu cred că este cazul să facem confuzie între utilizarea medicală, care mi se pare foarte utilă şi utilizarea recreaţională, care este o problemă mai vastă şi care ţine de evoluţia culturală şi socio-politică a ţării. A nu se uita, totuşi, că în timp ce pagubele produse de consumul de marijuana sunt relativ neînsemnate, cele produse de utilizarea cronică şi excesivă de alcool consumă substanţial din bugetul statului.

Am căutat să limpezesc aceste aspecte privind utilizarea medicală a canabinoizilor, întrucât nu pot, privind în jur, să ignor ceea ce marele Goethe spunea: „Nimic nu-i mai înspăimântător decât ignoranţa activă”

Ţin să precizez că nu am niciun interes personal în promovarea utilizării medicale a derivaţilor de canabis, exceptând afirmaţia mai veche pe care o reamintesc: „Atât timp cât există DURERE, nu trebuie precupeţit niciun efort pentru alinarea acesteia”

Prof. univ. emerit dr. Ostin C. Mungiu DHC”

Referinte:


1Mungiu, O C; Ionescu, D; Jaba I. – Sistemul canabinoid – implicații în algeziologie. Infomedica. 2002; (2): 12-5

2 A se vedea: http://www.viata-medicala.ro/*articleID_7560-dArt.html

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.