Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Reacţii adverse ale ieşenilor, după rapel. "Parcă eram bătut cu maiul". Când apar ?

GALERIE
vaccinare, rapel
  • vaccinare, rapel
- +

Au fost realizate în jur de 40.000 de vaccinări. Mai puţin de o sută de persoane au semnalat reacţii adverse

Există şi reacţii adverse la vaccinul Pfizer-BionTech, recunosc cei care au făcut rapelul în aceste zile. Majoritatea acestora sunt cadre medicale din Iaşi şi din ţară, care au primit prima doză la sfârşitul lunii decembrie şi în prima parte a lunii ianuarie. Unele dintre ele, puţine situaţii ca număr, sunt similare chiar cu simptomele infecţiei cu SARS COV 2.  

Ieri,  în ceea ce priveşte campania de vaccinare împotriva COVID 19, desfăşurată la nivelul judetului Iaşi, conform datelor centralizate, erau efectuate 39.843 de vaccinări. Din acest numarul total de persoane vaccinate, 33.326 au fost vaccinate cu doza I si 6.517 cu doza II. Pe 1 februarie au fost vaccinate 2065 de persoane dintre care, 1064 de persoane au primit doza I şi 1001 de persoane au primit doza a II-a. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 93 de reacţii adverse uşoare. “Orice preparat vaccinal este un preparat biologic activ care, pe lângă marele avantaj care îl determină prin stimularea răspunsului imun şi asigurarea unei protecţii specifice, poate să producă anumite reacţii care au fost estimate, previzionate şi menţionate de către companiile producătoare, în urma trail-urilor clinice care au fost efectuate până la acest moment. Trecem în revistă aceste reacţii, aceste reacţii care sunt mai frecvente în categoria reacţiilor minore sau uşoare şi aici aş menţiona durere la administrarea preparatului vaccinal ţinând cont sigur de faptul că organismul primeşte o componentă pe care trebuie să o metabolizeze şi atunci este normal să apară această senzaţie mai mult de durere, şi nu de durere efectiv. Acest fapt s-a constat de altfel la prima doză care a fost administrată la un număr semnificativ de persoane. De asemenea, pot apărea fenomene de roşeaţă sau induraţie, aspecte care ţin de reacţia normală inflamatorie la locul administrării vaccinului", a declarat prof.univ.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Nici cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” nu au prezentat reacţii adverse la administrarea rapelului la vaccin. “Au fost două cazuri să spunem, dar nu foarte grave. Potrivit indicaţiilor producătorilor există şi riscul de şoc anafilanctic. De aceea se impun anumiţi paşi de respectat în procesul de vaccinare, cum ar fi acel repaus de după administrare în prezenţa cadrelor medicale ce îţi pot oferi primul ajutor", a spus Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Reacţiile cele mai grave la rapel semnalate sunt durerile musculare. Managerul Spitalului "Victor Babeş" din Bucureşti, Emilian Imbri, a afirmat că "14-15 oameni (colegi de spital – n.r.) au avut manifestări mai serioase, depistabile şi vizibile: febră, dureri musculare - dar dureri musculare, ca şi cum ar zice omul "parcă eram bătut cu maiul"- , tuse, rinoree. Au fost o zi aceste manifestări, o zi a durat toată treaba asta, după care au dispărut aceste simptome".

Şi la Iaşi, unele cadre medicale, în număr nesemnificativ, au prezentant o parte dintre aceste reacţii. “Au fost situaţii minore şi tranzitorii în care pot apărea reacţii sistemice cum ar fi cefalee, mialgii, vertij, stare de oboseală. Acestea însă au fost într-un număr mult mai mic de cazuri, iar ele au fost cu caracter pasager şi au trecut fie spontan, fie după administrarea unui preparat antialgic şi antitermic, în cazul în care au apărut subfebrilităţi în principal decât reacţii de tip febril", a adăugat prof.univ.dr. Doina Azoicăi.

În spaţiul public însă au apărut inevitabil legende urbane, care enumeră anumite reguli pe care pacientul trebuie să le respecte înainte de rapel, reguli care ţin de conduita alimentară şi socială. “Sunt multe legende legate de rapel într-adevăr, mai ales în spaţiul public. De exemplu, poţi face sport sau nu. Nu are nicio legătură. Haideţi să ne gândim pozitiv şi raţional! Este un preparat biologic activ. Ce impact ar avea şi care ar fi contraindicarea în a face sport la momentul vaccinării? Sportul nu poate să influenţeze nici pozitiv, nici negativ evoluţia normală a vaccinului. Nici baia caldă după vaccinare nu are nicio legătură sau conotaţie. Cei care vor să ţină dietă vegetariană în continuare şi se vaccinează, să o ţină în continuare. Deci suntem nişte oameni absolut normali, şi nu trebuie să schimbăm obiceiurile alimentare sau de viaţă pentru că ni s-a administrat un preparat vaccinal", a adăugat Doina Azoicăi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri