De Business

Punem punctul pe știi

Pastila de management

Reacţii de management la inovaţiile tehnologice

luni, 25 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Reacţii de management la inovaţiile tehnologice

În ultimul timp inovaţiile tehnologice reprezintă un factor care a influenţat vizibil evoluţiile unor pieţe. Cele mai vizibile schimbări generate de inovaţiile tehnologice se observă în piaţa aparatelor de fotografiat unde compania leader de piaţă a dispărut datorită faptului că nu s-a adaptat schimbărilor tehnologice, în piaţa de telefoane mobile unde s-a produs o schimbare bruscă de leader sau în piaţa presei în care presa tiparită tinde să devină o nişă, marea majoritate a informaţiilor scrise ducându-se în on-line.

Analizând aceste exemple şi constatând efectul lor în piaţă, întrebarea este ce ar putea sau ar fi putut face managementul unor companii care se confruntă cu astfel de situaţii pentru a continua să aibă un model de afaceri sustenabil.

În primul rând, aş spune că aceste companii au ajuns în situaţiile prezentate datorită unei deficienţe de management strategic. Previzionarea este una din funcţiile de bază ale managementului. Dacă aceste companii nu au putut previziona în mod corect în ce direcţie va merge piaţa şi cum inovaţiile tehnologice care existau în piaţă le va putea afecta modelul de afaceri este clar o deficienţă de management strategic.
Trecând însă peste momentul previzionării pe care multe organizaţii îl ratează, să zicem că ne aflăm într-o situaţie în care o inovaţie tehnologică promovată de un concurent deja acumulează cote mari de piaţă. Multe companii intră în luptă directă cu acel concurent şi încercă să se poziţioneze împotriva tehnologiei promovate de el negând beneficiile evidente aduse clienţilor. Făcând acest lucru compania înoată de fapt împotriva unui curent mult prea puternic care o va duce la vale. Adoptând această soluţie de management şi nesesizând că factorii de diferenţiere a unui concurent se transformă în curent de piaţă, compania îşi iroseste eforturile şi îşi erodează continuu resursele şi baza de clienţi. Ca şi în cazul înotului impotriva unui curent de apă, recomandabil ar fi să nu înoţi împotriva lui ci să accepţi că nu vei ajunge în locul în care ţi-ai propus şi să îţi resetezi aşteptările. Negarea curentului şi lupta cu el duce de cele mai multe ori la epuizare sau chiar dispariţie. Şi în management ca şi în viaţă o astfel de situaţie se transformă într-o luptă pentru supravieţuire şi nu una de maximizare a rezultatelor şi de aceea ar trebui în primul rând preîntâmpinată.
În cazul în care însă te afli într-o astfel de conjunctură, a te lăsa dus de curent, în termini de management înseamnă dobândirea cât mai rapidă a acelor competenţe tehnologice care să te ajute să înoţi în noile condiţii de piaţă. În caz contrar soluţia ar fi să nu dai piept cu acel curent şi să te retragi pe o insuliţă din mijlocul acestuia adică într-o nişă de piaţă care nu te va mai duce în poziţia de leader dar ţi-ar putea conserva profiturile.
Dacă însă decizi să te arunci în curent,  acţiunile corecte sunt din domeniul  managementului strategic: fie prin remodelarea totală a afacerii, fie prin atragerea de resurse umane excepţionale capabile să înţeleagă sau să îmbunătăţească chiar acele inovaţii, fie prin investiţii strategice de cumpărare a unor tehnologii similare, fie prin integrări  sau parteneriate strategice cu companii care să compenseze dezavantajele tehnologice existente.
O greşeală care se face în mod frecvent este aceea de a încerca rezolvarea unei astfel de probleme prin acţiuni de management operaţional: schimbare oferte, restructurare cheltuieli, schimbări ale unor manageri din managementul operaţional, etc. Astfel de măsuri sunt de natură să trateze efectele cum ar fi scăderea vânzărilor sau a profitului dar nu acţionează asupra cauzei reale: îndepărtarea de tendinţele pieţei şi ancorarea într-un model de afacere învechit. Prin urmare reacţia la o inovaţie tehnologică care afectează întreaga industrie nu poate pleca decât din management strategic şi de la remodelarea întregii afaceri pentru a se putea alinia la noile tendinţe. Cu cât întârzii mai mult acest moment şi încerci să aplici măsuri de management operaţional pe termen scurt cu atât efectele negative vor fi mai mari.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii