Reacţii după momentul Babasha şi Chris Martin la Arena Naţională: „Îmi pare rău că odată cu fluierăturile a fugit bucuria”

joi, 13 iunie 2024, 10:12
4 MIN
 Reacţii după momentul Babasha şi Chris Martin la Arena Naţională: „Îmi pare rău că odată cu fluierăturile a fugit bucuria”

Chris Martin, solistul trupei Coldplay, l-a invitat, la primul concert al trupei de la Bucureşti, pe Babasha, „un artist foarte nou”, după cum a spus pe scenă. Însă, maneaua „Păi Naa” a stârnit huiduieli.

Comentariile pe reţelele de socializare au fost diverse, cele mai multe însă au criticat momentul. Artişti, jurnalişti, medici au fost de părere că „este doar muzică”, că „nu ne-am făcut de ruşine” şi că „România este străbătută de un rasism profund”.

Penibil moment

„Suntem şi noi primii la ceva… Primii care au huiduit la un concert Coldplay”, au scris oamenii pe reţelele de socializare. „Penibil moment”, „Astăzi, fără manele”, au recomandat alţii.

Adrian Despot, despre momentul controversat de la concertul Coldplay: „Cea mai bună pe care am auzit-o e ca „au venit Coldplay şi, în zi de sărbătoare, în loc să prezinte părinţilor soţia noastră, au prezentat amanta!”. Live & learn, corporate earthlings, care este cu adevarat valoarea trendului yt si, in general, a mult doritelor cifre pe care le produce un artist de moment în digital, singura unitate de măsură pe care o aveţi la îndemână. Cât despre Babasha, bravo, dude! Să cânţi cum ai făcut-o, în faţa unui stadion care te huiduie, it’s so fckn rock’n roll încât n-are cum saă nu fie bine. Ba chiar te invidiez că nu am fost eu în locul tău, să mă scald în oceanul ăla de ipocrizie”.

„Coldplay nu-i neapărat pentru elite, e pentru stadioane”, a fost de părere Mihai Dinu, realizator Radio Europa FM.

Bariere ale bunului simţ

„Un concert e un act artistit, poate fi bun, rău, dar atât timp cât nu trece de nişte bariere ale bunului simţ, nu văd unde e ruşinea. Omu’ n-a injurat, nu şi-a băgat, a fost pe dor si jale. Ne putem da cu parerea, dar habar nu avem cum s-a luat decizia şi cum s-a ajuns la situaţia asta. Cei care sunt familiarizaţi cu ultimul an de turneu Coldplay, ştiu că trupa invită, integrat în show-ul său, un artist local. Ăsta a fost la noi, nu vă mai flexaţi cu ruşine şi alte epitete. Acum nu văd nicio ruşine nici în faptul că juma de stadion a huiduit (…). Coldplay nu-i neapărat pentru elite, e pentru stadioane. Dar… Oamenii au plătit bilet, au dreptul s-o facă. Să ştiţi că se fluieră şi la Scala din Milano”, a scris Mihai Dinu pe Facebook, subliniind că „…E doar muzică”.

Jurnalistul Cătălin Striblea a punctat câteva aspecte referitoare la controversa creată în spaţiul public în legătură cu apariţia cântăreţului Babasha alături de Chris Martin.

Concertul este o bucurie

„Nu cred că Martin se sperie de rasism, că asta a fost. Şi nici nu ne-am făcut de ruşine. Au văzut cetăţenii ăştia rasism în Anglia şi America de suntem noi copii. Dar îmi pare rău că odată cu fluierăturile a fugit bucuria. Oamenii aceştia doi s-au simţit bine împreună şi au vrut să facă un moment memorabil. De altfel, tot concertul este o bucurie. Am văzut trupe mari multe, la Bucureşti şi în altă parte. Unele cântă imnuri, altele au forţă, unele sunt trupe cult, definitorii. Dar Coldplay este doar bucurie. Am văzut oameni plutind la începutul concertului. Oamenii aceştia cântă şi pictează în acelaşi timp cu mii de culori. E cel mai frumos concept de concert pe care l-am văzut. Fericirea era pe chipul lor şi a lui Martin. ”Mulţumesc că m-aţi aşteptat 25 de ani.” Bucuria asta a fugit. Jumătate de oră după abia a mai vorbit cu publicul. De unde stăteam am văzut caravana de maşini pregătită de plecare chiar de la acel moment”.

„Copile, nu pune la suflet, ai fost bun. Şi nu toată ţara te fluieră!”, a fost mesajul de final pentru Babasha.

„Eu mă simt bine-n ţara mea”

Gabriel Diaconu, medic, a vorbit pe Facebook despre „Când trauma e o manea, Eu mă simt bine-n ţara mea…”. „România nu-şi urăşte romii. României încă îi e ruşine cu ce le-a făcut vreme de 500 de ani”, a scris Gabriel Diaconu.

„Nu mă îndoiesc că dacă ar fi fost cântat Phoenix, sau Cargo, dacă s-ar fi cântat Compact sau Iris, Semnal M sau Mirabela Dauer, efectul ar fi fost sensibil altul. Şi dacă s-ar fi cântat imnul Mauritaniei, de fapt nu contează. Ce contează e că o puzderie de oameni care nu şi-au verificat niciodată, de fapt, foarte bine oglinda personală se indignează că aşa ceva a fost posibil. Aşa ceva… România e străbătută de un rasism profund. Când nu-l trăieşte cultural, îl urlă societal. Iar astăzi, ca şi ieri, s-ar putea că dacă un copil nu e cuminte mămica lui o să-i spună ‘dacă nu eşti cuminte te dau la ţigani'”.

Turneul Coldplay „Music Of The Spheres” este dedicat în acest an comunităţilor marginalizate. Britanicii invită la fiecare concert un artist local. Coldplay militează pentru un mediu sustenabil, pentru salvarea planetei şi respectarea drepturilor LGBTQ.

Citiți și: Un cântăreţ de manele a cântat la concertul Coldplay de pe Arena Naţională. Publicul a huiduit

Citiți și: Cine este Babasha, manelistul român care a stârnit controverse în debutul concertului Coldplay

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii