Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reacţiile ieşenilor, aflaţi în lumina reflectoarelor de la Gala UNITER (VIDEO)

GALERIE
brumaru - caramitru UNITER
  • brumaru - caramitru UNITER
- +

 

Iaşul a devenit luni seară centrul vieţii culturale româneşti. Personalităţi de renume din lumea artistică – actori, regizori, scenografi, critici – s-au reunit în Sala Mare a Teatrului Naţional „V. Alecsandri” pentru Gala UNITER. Evenimentul, catalogat drept unul de excepţie, a propulsat Iaşul în cursa pentru titlul de capitală europeană, instalând, cel puţin pentru o seară, o atmosferă „de Oscar”.
 

Patru ieşeni s-au bucurat de atenţia juriului şi a Senatului UNITER în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Galelor. Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul, a obţinut o nominalizare la premiul pentru critica teatrală, adjudecat, însă, de bucureşteanul Octavian Saiu. Doi profesionişti ai teatrului ieşean – Axenti Marfa şi Constantin Paiu - au fost răsplătiţi pentru întreaga activitate cu o distincţie UNITER, în timp ce poetul Emil Brumaru a fost luat prin surprindere cu un premiu oferit de amfitrionul manifestării, Ion Caramitru.

 

Fără modestie, criticul de teatru şi film Ştefan Oprea, fost câştigător UNITER, a previzionat o avalanşă de premii pentru arta ieşeană în următorii ani. „Multă vreme la Iaşi a fost mare secetă de premii UNITER. Acum s-ar părea că vin ploile”, a subliniat Oprea. Cunoscutul critic a fost cel care a introdus-o în scenă pe scenografa Axenti Marfa şi i-a oferit premiul pentru întreaga activitate. În cei aproape 40 de ani de activitate teatrală, ieşeanca a reuşit să se distingă în peisajul scenografic românesc prin viziunea metaforică asupra textelor dramatice. „A ştiut să învăluie totul în lumini şi umbre, să dea forme şi culori din care să rezulte tensiunea dramatică, emoţia, semnificaţiile. Regizorii care au solicitat să colaboreze cu ea au înţeles că au de-a face cu un adevărat artist creator, capabil să creeze imagine scenică modernă, plină de poezie”, a punctat Ştefan Oprea. Jovială, Axenti Marfa a mulţumit celor apropiaţi pentru susţinere, dar şi lui Dumnezeu pentru darul cu care a înzestrat-o. „Primim lumină ca să dăm lumină prin fapte bune. Îmi cer iertare copiilor şi soţului meu pe care i-am neglijat. Mulţumesc domnului Caramitru pentru efortul susţinut de ani de zile ca să ţină acest for artistic unic în România, singurul barometru de specialitate care are grijă de teatru şi de arta spectacolului”, a spus scenografa.

Premiu pentru întreaga activitate a primit şi ieşeanul Constantin Paiu, critic şi istoric de teatru. Emoţionat după un Laudatio susţinut chiar de unul dintre foştii săi studenţi, Paiu a rememorat primul spectacol de teatru la care a participat, acum mai bine de 70 de ani, chiar pe scena Naţionalului. „În vremurile contorsionate pe care le trăim, teatrul are nevoie de persoane puternice şi ferme care să dea contur autentic muncii noastre”, a menţionat Ovidiu Lazăr, fost doctorand al premiantului UNITER. Acesta i-a apreciat modestia, tenacitatea, profunzimea şi rigurozitatea care l-au transformat pe Constantin Paiu în „bădia oamenilor de teatru din Moldova şi nu numai”. „Acest premiu nu închide un destin, ci consimţeşte calităţile remarcabile ale unui om de teatru autentic, care mai are multe de spus şi de scris”, a concluzionat Ovidiu Lazăr, regizor şi profesor la UAGE.

Un împătimit al poeziei, Ion Caramitru i-a surprins pe spectatori, oferind premiul special al preşedintelui chiar lui Emil Brumaru. Neaşteptata distincţie nu i-a înăbuşit, însă, simţul umorului lui Brumaru, care a stârnit ropote de aplauze. „Mulţumesc tuturor actriţelor pe care le-am iubit, le-am scris versuri şi ele... nimic! Sunt foarte intimidat şi uimit. Eu am fost în gaşca teatrului... Am iubit! Actriţe, secretare literare...”, a glumit poetul. Gala UNITER s-a încheiat într-o manieră festivă, nominalizaţii ciocnind un pahar de şampanie pe scena teatrului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri