Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

REACŢIILE politicienilor români la proiectului de autonomie a Ţinutului Secuiesc

GALERIE
tinut secuiesc
  • tinut secuiesc
- +

Liderul PDL Mureş, Dorin Florea, prim-vicepreşedinte la nivel naţional, afirmă că proiectul de autonomie prezentat de UDMR ar trebui completat cu "întreţinerea urii", întrucât, în opinia sa, liderii Uniunii "cultivă permanent şi întreţin ura unora faţă de ceilalţi de 25 de ani".

"Să-şi adauge în proiect întreţinerea urii şi a unui climat total de neîncredere pe care să-l ofere românilor. Cei de la UDMR nu fac politica maghiarilor, ci politica strictă a intereselor liderilor lor. Cultivă permanent şi întreţin ura unora faţă de ceilalţi, de 25 de ani nu vedem decât cum se străduiesc să cultive neîncrederea prin atitudinea lor", a declarat Dorin Florea.

Primarul din Târgu Mureş i-a acuzat pe liderii UDMR de "lucruri provocatoare, care aduc jignire românilor".

"În ceea ce priveşte atitudinea faţă de Târgu Mureş, am văzut cum cei de la UDMR au pus umărul serios la afectarea imaginii Universităţii de Medicină şi Farmacie, o universitate care e şi pentru români şi pentru maghiari, şi crearea şi întreţinerea perpetuă a unei zone de conflict, de care nimeni nu are nevoie", a arătat el.

Florea a mai spus că îi invită pe toţi cei care vor să vadă rezultatele a ceea ce promovează UDMR să meargă în satul Băcel din Covasna, unde toţi aleşii sunt de la UDMR şi unde "în cei 25 de ani de la Revoluţie nu s-a construit nimic de către politicienii care acum cer autonomie”, adăugând că "rămâne să decidă populaţia maghiară" ce e mai bine pentru viitorul său.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc are 97 de articole şi va fi postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Geoană: UDMR riscă să se izoleze pe scena politică internă şi internaţională

Senatorul PSD Mircea Geoană, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea la Schengen, a declarat, joi, că UDMR riscă să se izoleze pe scena politică internă şi internatională, el menţionând că Uniunea promovează obiective nerezonabile, nerealiste şi de neacceptat.

"Fac un apel către liderii UDMR să reziste tentaţiei facile de a folosi un context internaţional complicat pentru promovarea unor obiective nerezonabile, nerealiste şi de neacceptat. Dintr-un partener important pe drumul democratizării şi europenizării României, UDMR riscă să se izoleze pe scena politică internă şi internaţională. Dacă deschidem cutia Pandorei, efectele pot fi greu cuantificabile", a precizat Geoană.

Liderul PNL Covasna despre proiectul de autonomie al UDMR: Mai mergeţi, măi, băieţi, de-aici!

Preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, afirmă că are o singură remarcă după prezentarea proiectului UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc de către liderul Uniunii, Kelemen Hunor, şi anume: "Mai mergeţi, măi, băieţi, de-aici".

Preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, a declarat despre proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, prezentat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, că nu poate să comenteze acest subiect decât printr-o singură remarcă adresată iniţiatorilor.

Lider PSD Covasna despre proiectul UDMR: E neconstituţional;nu are şanse să fie adoptat în Parlament

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, susţine că proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc este neconstituţional şi spune că nu crede că va fi adoptat în Parlament, precizând, totodată, că "nu există un pact" între Uniune şi PSD pe această temă.

"Proiectul UDMR este neconstituţional. Constituţia scrie clar că România este un stat naţional, unitar", a declarat Horia Grama.

El a precizat că, dacă se va face o descentralizare, "atunci aceasta va fi uniformă pentru toată ţara, nu doar pentru o zonă anume".

Întrebat dacă au existat discuţii între PSD şi UDMR despre acest subiect, Grama a răspuns negativ, adăugând că nu există "un pact" între cele două formaţiuni privind proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Deputatul PSD de Covasna consideră că proiectul de autonomie al UDMR nu are şanse de a fi adoptat în Parlament, subliniind că el este împotriva unei astfel de iniţiative.

"Nu văd posibil ca un astfel de proiect să treacă de Parlament", a afirmat Grama.

În privinţa prevederii din proiectul UDMR, conform căreia prefectul judeţului Covasna ar urma să îndeplinească şi funcţia de prefect al regiunii, Grama a spus că "aşa ceva nu este posibil, întrucât fiecare judeţ al ţării trebuie să aibă un reprezentant al Guvernului".

Prefectul de Covasna despre proiectul UDMR: Nu comentez, mă limitez la legislaţia actuală

Prefectul de Covasna, Marius Popica, spune că nu comentează prevederea din proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc potrivit căreia prefectul judeţului Covasna va îndeplini aceeaşi funcţie şi la nivelul regiunii şi spune că se limitează "la legislaţia actuală".

"Nu doresc să comentez acest proiect, mă limitez la legislaţia actuală. Astea sunt atribuţiile mele, şi anume să veghez asupra respectării legilor, comentariile să le facă politicienii", a declarat, joi, Marius Popica.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri