anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Advertorial (P)

Realitatea

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Pandemia actuală (COVID 19) este considerată de mulţi oameni drept o glumă sau o manipulare ce ţine de teoria conspiraţiei. Pentru aceste convingeri, traduse în nerespectarea regulilor, preţul plătit se ridică deja la mii de vieţi omeneşti. Cea mai apropiată pandemie de vremurile noastre de pe mapamond şi cu efecte devastatoare a fost gripa spaniolă de la sfârşitul Primului Război Mondial. Au murit atunci zeci de milioane de oameni. Unii  cercetători estimează că virusul a făcut mai multe victime decât luptele din întrega conflagraţie mondială. Atunci omenirea  înregistra cea mai mare catastrofă umanitară din istorie, din cauza pierderilor  umane şi materiale produse şi de primul război mondial pentru că naţiunile erau angajate într-un efort colosal de distrugere reciprocă. În acele condiţii, nu se punea problema reducerii operaţiunilor militare sau a activităţii economice de război, indiferent de costuri. Numai că învingătorii şi învinşii au platit la fel, pentru că epidemia nu s-a oprit la linia frontului sau la liniile de demarcare trasate după încetarea focului.

Astăzi, este cu totul altă situaţie. Într-o sută de ani, progresele ştiinţei sunt uriaşe. Se caută obţinerea unui vaccin în cel mai scurt timp posibil, se experimentează tratamente. Într-un termen relativ scurt acestea vor fi aplicabile în practică. La ceea ce asistăm acum prin impunerea unor restricţii ferme este, de fapt, o cursă contra-cronometru pentru a salva vieţi până când vaccinul şi tratametele vor fi disponibile. Este vorba probabil despre câteva luni de zile. Dacă nu s-ar face nimic, în aceste luni, cei mai vulnerabili, bătrânii, cei cu diverse afecţiuni, ar fi supuşi unui mare risc. Italia este exemplul acestui scenariu sumbru. Dacă se instituie şi se respectă măsurile de restrângere a răspândirii coronavirusului se dă timp sistemului de sănătate pentru a acorda asistenţa necesară şi cercetării medicale pentru a pune la punct tratamentele şi vaccinul împotriva agentului patogen.

În acest scop, nimic nu este prea scump. Guvernele au decis să închidă activitatea economică în sectoarele neesenţiale. Sectoare întregi şi o bună parte a forţei de muncă vor trebui susţinute, vor avea nevoie de ajutoare de stat. Inamicii Uniunii Europene folosesc prilejul pentru a face propagandă anti-UE. Dar Uniunea Europeană a luat deja măsuri cruciale în logica salvării de vieţi omeneşti. Se injectează bani în economie pentru susținerea locurilor de muncă şi dezvoltare economică. De fapt nu există economie fără forță de muncă şi OMUL (forța de muncă) fără economie. Resursele trebuie folosite în scopul dezvoltării economice şi nu pentru plata nemuncii. Mai trebuie spus că amânarea la plată a datoriilor indiferent ale cui, nu reprezintă o soluție. Povara unei eventuale reveniri la activitatea normal este uneori imposibil de suportat, iar îndatorările excesive duc la “moarte” economică sigură pentru că sistemele actuale financiar bancare “sufocă” orice datornic aflat în imposibilitate de a plăti.

Și România încearcă să ia măsurile necesare pentru stăvilirea pandemiei, la fel ca întreaga Europă. Toţi urmează aceeşi strategie, şocaţi de ceea ce văd că se întâmplă în ţări ca Italia sau Spania. În plină pandemie, nici nu se poate acţiona altfel. Dar factorul esenţial este, din nou, timpul. În răgazul obţinut care nu este prea mare, devine crucial efortul internaţional de găsire a soluţiilor de tratament şi a vaccinului împotriva coronavirusului. Logica „fiecare pentru el” nu funcţionează în acest caz. Virusul nu se opreşte la graniţe, nu are bariere geopolitice sau ideologice şi nici nu ţine seama de propagandă, idiferent cât de iscusită ar fi ea. Izolarea funcţionează pe termen scurt. În lupta directă cu pademia, este nevoie de pe acum de prefigurarea mecanismelor de funţionare a economiilor şi de repornire a pieţelor gobale. Lumea nu poate fi oprită în loc. Se va ajunge la momentul în care  va fi imposibil să mai prelungim situaţia de izolare la care s-a ajuns acum.  Perioada măsurilor excepţionale trebuie să fie scurtă şi momentul revenirii activităţii economice trebuie pregătit de pe acum, altfel...

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.