anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Realitatea şi zona virtuală (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

De mai bine de o săptămână asistăm consternați la ceea ce se întâmplă la un pas de noi. Conflictul Rusia – Ucraina, prelungindu-se, riscă să ne tocească  capacitatea de a simți exact sau de a evalua corect pericolele.

Lecția pandemiei a indicat dinamica acestui comportament în care orientarea normală a fost și este încă perturbată de teoriile conspiraționiste și interpretările iraționale. După spaima de la început, când izoleta era considerată car mortuar, treptat ne-am obișnuit cu virusul, care pentru unii a fost şi încă este, în timp ce pentru alții nici nu a existat. Masca de protecție pentru care se dădeau în primăvara anului 2020 mari bătălii comerciale, a devenit în timp un simbol al opresiunii statului asupra cetățeanului, lovit în dreptul lui fundamental, cu toate că un asemenea drept nici nu te imunizează și nici nu te obligă să nu fii lipsit de rațiune. Încă nu s-a descoperit vaccinul care să te ferească de prostie, dar sunt sigur că, dacă ar fi produs și pus gratuit la dispoziția populației, va fi respins cu vehemență tocmai de publicul țintă.

Conflictul care se amplifică lângă granița României dă semne că  devine un pericol cu care vom trăi mult timp alături. Deja sunt voci care obosite de acest război vor alte subiecte pentru ştiri. Începem să ignorăm drama de peste gard și să căutăm motivele ascunse ale acesteia.

Comunicatele oficiale ale ucrainenilor și rușilor, trecute prin cenzura militară, au un grad foarte mic de credibilitate. Pe acest fond, ca și în pandemie, se răspândește virusul neîncrederii în realitatea obiectivă. Bombele care explodează sunt pentru unii doar efecte pirotehnice, gloanțele sunt oare, clădirile în ruină sunt decoruri de carton.

Să fie negarea realității crunte un efect pervers al plasării individului în zona virtuală? Pentru cei care neagă drama războiului, la fel cum au respins gravitatea pandemiei, nici numărul de morți nu-i poate convinge de pericol. Dacă au persiflat protecția măștii, vor renunța și la vesta antiglonț. Probabil că mijlocul direct de convingere va ajunge să fie propriul buzunar. Acum vedem cum ploaia de bombe căzute în Ucraina explodează cu efect de ricoșeu în finanțele Rusiei. Băncile rusești, izolate din sistemul de decontări, se clatină, rubla se devalorizează în galop, activele rusești sunt depreciate, conturile celor puțini şi bogați, blocate.

Cutremurul militar din Est trimite însă unda de șoc spre Vest. Criza conflictului ruso-ucrainean scumpește nu doar petrolul, ci pune în stare de alertă stabilitatea financiară globală. Miniștrii din Consiliul de Afaceri economice şi Financiare al UE (Ecofin) decid la Bruxelles cum să izoleze virusul războiului, pentru a nu contamina economia UE. Cam arată a misiune… imposibilă! Prețul acestui război îl vom plăti cu toții, dar mai ales, vecinii beligeranților. Când arde casa vecinului nu te uiți doar peste gard, mai trebuie să sari în ajutor şi cu apă pentru a stinge focul, nu să pui paie pe acesta. Cam aşa stă treaba pe flancul de est…

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.