Un tânăr de 19 ani, din Lungani, a fost găsit spânzurat intr-o pădure
"La data de 2 octombrie, în jurul orei 11:00, politistii au fost sesizati prin apel unic (...)
citeste totmarti, 03.10.2023
De mai bine de o săptămână asistăm consternați la ceea ce se întâmplă la un pas de noi. Conflictul Rusia – Ucraina, prelungindu-se, riscă să ne tocească capacitatea de a simți exact sau de a evalua corect pericolele.
Lecția pandemiei a indicat dinamica acestui comportament în care orientarea normală a fost și este încă perturbată de teoriile conspiraționiste și interpretările iraționale. După spaima de la început, când izoleta era considerată car mortuar, treptat ne-am obișnuit cu virusul, care pentru unii a fost şi încă este, în timp ce pentru alții nici nu a existat. Masca de protecție pentru care se dădeau în primăvara anului 2020 mari bătălii comerciale, a devenit în timp un simbol al opresiunii statului asupra cetățeanului, lovit în dreptul lui fundamental, cu toate că un asemenea drept nici nu te imunizează și nici nu te obligă să nu fii lipsit de rațiune. Încă nu s-a descoperit vaccinul care să te ferească de prostie, dar sunt sigur că, dacă ar fi produs și pus gratuit la dispoziția populației, va fi respins cu vehemență tocmai de publicul țintă.
Conflictul care se amplifică lângă granița României dă semne că devine un pericol cu care vom trăi mult timp alături. Deja sunt voci care obosite de acest război vor alte subiecte pentru ştiri. Începem să ignorăm drama de peste gard și să căutăm motivele ascunse ale acesteia.
Comunicatele oficiale ale ucrainenilor și rușilor, trecute prin cenzura militară, au un grad foarte mic de credibilitate. Pe acest fond, ca și în pandemie, se răspândește virusul neîncrederii în realitatea obiectivă. Bombele care explodează sunt pentru unii doar efecte pirotehnice, gloanțele sunt oare, clădirile în ruină sunt decoruri de carton.
Să fie negarea realității crunte un efect pervers al plasării individului în zona virtuală? Pentru cei care neagă drama războiului, la fel cum au respins gravitatea pandemiei, nici numărul de morți nu-i poate convinge de pericol. Dacă au persiflat protecția măștii, vor renunța și la vesta antiglonț. Probabil că mijlocul direct de convingere va ajunge să fie propriul buzunar. Acum vedem cum ploaia de bombe căzute în Ucraina explodează cu efect de ricoșeu în finanțele Rusiei. Băncile rusești, izolate din sistemul de decontări, se clatină, rubla se devalorizează în galop, activele rusești sunt depreciate, conturile celor puțini şi bogați, blocate.
Cutremurul militar din Est trimite însă unda de șoc spre Vest. Criza conflictului ruso-ucrainean scumpește nu doar petrolul, ci pune în stare de alertă stabilitatea financiară globală. Miniștrii din Consiliul de Afaceri economice şi Financiare al UE (Ecofin) decid la Bruxelles cum să izoleze virusul războiului, pentru a nu contamina economia UE. Cam arată a misiune… imposibilă! Prețul acestui război îl vom plăti cu toții, dar mai ales, vecinii beligeranților. Când arde casa vecinului nu te uiți doar peste gard, mai trebuie să sari în ajutor şi cu apă pentru a stinge focul, nu să pui paie pe acesta. Cam aşa stă treaba pe flancul de est…
Cuvinte cheie: + Traian Dobre, conflictul Rusia – Ucraina,
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale
Se scumpesc biletele CTP. Amenzile vor fi duble. O surpriză: ce se va întâmpla cu abonamentele?
Cercetătorii, la un pas să găsească un test care să arate prezența sindromului „long-COVID”
Tren metropolitan nu e, dar documentaţia mai înghite 110 mii lei
Cinci zile de conferințe, în cadrul ediției din 2023 a Zilelor Institutului „Socola”
Eugenia Anghel a câştigat aurul la Campionatele Balcanice de box de la Albena
VIDEO Simone Biles, premieră la CM Gimnastică - Săritura care îi va purta numele
Atelierele FILIT pentru traducători - participanți din nouă țări la cea de-a IX-a ediție
Modele de usa de tip termopan, ideale pentru casa atat pentru interior, cat si pentru exterior (P)
S-au adjudecat banii pentru două treimi din autostrada A8. Cum rămâne cu Moţca-Ungheni?
Urmele din Iaşi ale lui Farmazon şi Judele, protagoniştii şpăgii de la Vaslui
Recunoașteți personajul? Băiețelul care nu avea bani nici de bilet de tramvai a ajuns artist celebru
VIDEO Animal unic descoperit în Brazilia: corp de câine cu cap de vulpe
Problemă de matematică. 72 ÷ 9 + 3 x 4 - 6 ÷ 2=? Numărul rezultat este considerat simbolul morții
De la Polul Nord la Polul Sud, cu un SUV electric Nissan Aryia
Cum se tratează scolioza în 2023 cu ajutorul progreselor din tehnologie (P)
Pentru o nouă ediție a Descrierii Moldovei a lui Dimitrie Cantemir (XII)*
Alegerile locale din Republica Moldova: Importanța alegerii unui primar pro-european la Chișinău
Care-i explicaţia brăţării mânăstireşti pe care o afişează dragul nostru preşedinte de judeţ
La fiecare 3-4 secunde o persoană își pierde viața din cauza infecțiilor
Un simplu test de sânge ar putea prezice riscul de Alzheimer cu 20 de ani în avans
VIDEO Student devenit ”viral” după ce și-a pierdut pantalonii într-un salt acrobatic
Dan CONSTANTINCe au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile specialeÎn ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. |
Briscan ZARAJe suis Buzatu! |
Cristina DANILOVDinastia beizadelelor |
Mihai DORINDom’ Mitică şi Eminescu |
Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt |