Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Realitatea şi zona virtuală (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

De mai bine de o săptămână asistăm consternați la ceea ce se întâmplă la un pas de noi. Conflictul Rusia – Ucraina, prelungindu-se, riscă să ne tocească  capacitatea de a simți exact sau de a evalua corect pericolele.

Lecția pandemiei a indicat dinamica acestui comportament în care orientarea normală a fost și este încă perturbată de teoriile conspiraționiste și interpretările iraționale. După spaima de la început, când izoleta era considerată car mortuar, treptat ne-am obișnuit cu virusul, care pentru unii a fost şi încă este, în timp ce pentru alții nici nu a existat. Masca de protecție pentru care se dădeau în primăvara anului 2020 mari bătălii comerciale, a devenit în timp un simbol al opresiunii statului asupra cetățeanului, lovit în dreptul lui fundamental, cu toate că un asemenea drept nici nu te imunizează și nici nu te obligă să nu fii lipsit de rațiune. Încă nu s-a descoperit vaccinul care să te ferească de prostie, dar sunt sigur că, dacă ar fi produs și pus gratuit la dispoziția populației, va fi respins cu vehemență tocmai de publicul țintă.

Conflictul care se amplifică lângă granița României dă semne că  devine un pericol cu care vom trăi mult timp alături. Deja sunt voci care obosite de acest război vor alte subiecte pentru ştiri. Începem să ignorăm drama de peste gard și să căutăm motivele ascunse ale acesteia.

Comunicatele oficiale ale ucrainenilor și rușilor, trecute prin cenzura militară, au un grad foarte mic de credibilitate. Pe acest fond, ca și în pandemie, se răspândește virusul neîncrederii în realitatea obiectivă. Bombele care explodează sunt pentru unii doar efecte pirotehnice, gloanțele sunt oare, clădirile în ruină sunt decoruri de carton.

Să fie negarea realității crunte un efect pervers al plasării individului în zona virtuală? Pentru cei care neagă drama războiului, la fel cum au respins gravitatea pandemiei, nici numărul de morți nu-i poate convinge de pericol. Dacă au persiflat protecția măștii, vor renunța și la vesta antiglonț. Probabil că mijlocul direct de convingere va ajunge să fie propriul buzunar. Acum vedem cum ploaia de bombe căzute în Ucraina explodează cu efect de ricoșeu în finanțele Rusiei. Băncile rusești, izolate din sistemul de decontări, se clatină, rubla se devalorizează în galop, activele rusești sunt depreciate, conturile celor puțini şi bogați, blocate.

Cutremurul militar din Est trimite însă unda de șoc spre Vest. Criza conflictului ruso-ucrainean scumpește nu doar petrolul, ci pune în stare de alertă stabilitatea financiară globală. Miniștrii din Consiliul de Afaceri economice şi Financiare al UE (Ecofin) decid la Bruxelles cum să izoleze virusul războiului, pentru a nu contamina economia UE. Cam arată a misiune… imposibilă! Prețul acestui război îl vom plăti cu toții, dar mai ales, vecinii beligeranților. Când arde casa vecinului nu te uiți doar peste gard, mai trebuie să sari în ajutor şi cu apă pentru a stinge focul, nu să pui paie pe acesta. Cam aşa stă treaba pe flancul de est…

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Mai bine pensionar, decât IT-ist

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri