anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Realizare remarcabilă: Porcii sunt capabili să joace jocuri video, folosindu-se de râturi

GALERIE
porci jocuri
 • porci jocuri
- +

Oamenii de ştiinţă au descoperit că porcii pot să joace jocuri video cu ajutorul râturilor, după ce au supus unor teste patru astfel de animale care au continuat să avanseze în joc deşi dispozitivul care le oferea recompense s-a defectat, relatează BBC şi UPI.

Patru porci - Hamlet, Omelette, Ebony şi Ivory - au fost dresaţi să folosească joystick-ul unui joc în stil arcade pentru a controla un cursor.

Faptul că porcii au înţeles legătura dintre joystick şi joc "este o realizare deloc insignifiantă", au afirmat cercetătorii de la Purdue University.

În plus, porcii au continuat să se joace chiar şi după ce distribuitorul de recompense s-a defectat - aparent pentru contactul social.

De obicei, porcii primeau o recompensă sub formă de hrană pentru "câştigarea" nivelului din joc. Însă, în timpul testelor aparatul s-a defectat, iar ei au continuat să avanseze în joc, încurajaţi verbal de cercetători.

"Acest tip de studiu este important deoarece, ca în cazul oricărei fiinţe simţitoare, modul în care interacţionăm cu porcii şi ceea ce le facem are impact şi contează pentru ei", a declarat autoarea principală a studiului, doctor Candace Croney de la Facultatea de Medicină Veterinară a universităţii citate, într-un comunicat.

Faptul că porcii sunt capabili să joace jocuri video - având în vedere că sunt animale cu vedere limitată, fără mâini sau degete - a fost "remarcabil", a precizat echipa de cercetători.

Nu le-a fost însă uşor. Dintre cei doi porci de Yorkshire, Hamlet s-a descurcat mai bine la joc decât Omelette, însă ambii au întâmpinat dificultăţi când jocul a devenit mai greu - atingând ţinta în mai puţin de jumătate din timp.

Ceilalţi doi porci de Panepinto, o rasă de dimensiuni mai mici, un avut un decalaj mai mare în ceea ce priveşte abilităţile în joc - în timp ce Ivory a reuşit să atingă ţinta în proporţie de 76%, Ebony a avut un succes de doar 34%.

Chiar şi aşa, cercetătorii au fost mulţumiţi că încercările porcilor au fost intenţionate şi concentrate, mai degrabă decât aleatorii. Acest lucru înseamnă că "într-o oarecare măsură, toţi au dobândit asocierea dintre joystick şi mişcarea cursorului".

Cercetările au demonstrat anterior că porcii sunt animale inteligente şi sofisticate din punct de vedere emoţional, capabile să se adapteze unor reguli noi în timpul jocului şi să urmeze aceleaşi tipuri de comenzi care le sunt date de obicei câinilor, notează UPI.

Kate Daniels, de la Willow Farm din Worcestershire, Marea Britanie, a declarat pentru BBC Radio 4 că, deşi oamenii de ştiinţă ar fi putut fi impresionaţi, "acest lucru nu cred că va fi o surpriză pentru oricine lucrează cu porci".

Ea a adăugat: "Nu joacă Minecraft - dar faptul că pot manipula o situaţie pentru a obţine o recompensă nu este deloc o surpriză".

Daniels a parafrazat un citat atribuit lui Winston Churchill: "Câinii ne privesc de jos. Pisicile ne privesc de sus. Porcii ne tratează ca pe nişte egali".

"Când priveşti un porc în ochi, îţi dai seama că există inteligenţă acolo", a spus Kate Daniels.

La acelaşi tip de experimente au fost supuse şi maimuţe, care au avantajul degetelor mari opozabile şi care au reuşit să ducă la îndeplinire cerinţe mult mai solicitante din partea cercetătorilor, notează BBC.

În cercetări viitoare, oamenii de ştiinţă speră să afle dacă oamenii ar putea folosi interfaţa computerizată prevăzută cu simboluri pentru a comunica cu porcii.

Studiul a fost publicat joi în jurnalul ştiinţific Frontiers in Psychology. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.