anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Realizarea Uniunii Energetice va duce la scumpirea gazelor pentru români

GALERIE
aragaz
 • aragaz
- +

Realizarea Uniunii Energetice ar putea duce la scumpirea gazelor în România prin egalizarea tarifelor de reţea la o medie europeană, însă ţara noastră va beneficia de siguranţă în aprovizionarea cu gaze şi energie, a explicat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

 "Noi ne gândim în felul următor: dacă o Uniune Energetică ar însemna să se asigure o medie europeană a preţurilor, pentru că preţurile se integrează într-o piaţă internă şi, normal, că şi preţurile din piaţa internă unică se aliniază la un preţ mediu. Va fi un preţ mediu egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuală avem un preţ sub media europeană, am putea teoretic să tindem să ajungem la preţul internaţional, care este unul mai mare. El se va egaliza. Teoretic, nu putem să urcăm la nivelul existent pentru că noi venim cu un preţ mai mic, dar se va face o medie mai mare decât preţul existent, mai mică decât preţul internaţional, dar mai mare decât cel pe care îl avem acum. Acesta este un aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare, dar cei care iniţiază această Uniune Energetică precizează faptul că, chiar dacă plătim ceva în plus, o să avem siguranţă", a afirmat Havrileţ, citat de Agerpres.  Potrivit şefului ANRE, teoretic tarifele de reţea sunt mai ieftine în România decât tarifele din alte state, iar în momentul în care se egalizează tarifele de reţea acestea nu pot să se egalizeze în jos, la nivelul României. Havrileţ nu a precizat care ar putea fi nivelul scumpirii, însă a declarat că "este vorba de câteva procente" şi că efectele nu se vor vedea imediat, deoarece realizarea proiectului va dura între 3 şi 5 ani.
Preşedintele ANRE a subliniat că, în 2011-2012, România plătea câte 1,7 miliarde de dolari pe an pentru importul de gaze naturale. Anul trecut, nivelul necesar de import a ajuns la un nivel de 7,5%, cel mai mic din istoria importurilor din România, cu o valoare de 250 de milioane de dolari. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.