Recensământ după 10 ani de „România educată” și o concluzie apăsătoare – Să ne apărăm orașul

marți, 10 decembrie 2024, 03:00
1 MIN
 Recensământ după 10 ani de „România educată” și o concluzie apăsătoare – Să ne apărăm orașul

Anularea primului tur n-a rezolvat problema de fond – falimentul sistemului de educație – doar a amânat un deznodământ care se anunță tragic. Pentru niște ani de acum încolo, România se întoarce mental în evul mediu. O lume a orașelor-cetate mari, anti-suveraniste și cu preocupări renascentiste, în jurul cărora vor zburda haiducii (interlopi și legionari) la vânătoare de vrăjitoare (oricine gândește diferit).

În ciuda discursului promovat de politicienii proeuropeni și mainstream media că suveraniștii au furat „inimile” unui popor flămând, sătul de sărăcie și inflație, harta votului (primul tur la prezidențiale și scrutinul parlamentar) sugerează contrariul. Cele mai extremiste județe au fost Arad, Suceava și Constanța, zone cu o situație financiară medie spre bună. În Suceava, Neamț sau Maramureș, vilă lângă vilă, casă de vacanță lângă casă de vacanță, au optat pentru Georgescu, AUR și SOS, cu adevărate saloane auto formate în fața secțiilor de vot. Din contră, ruralul sărac a rămas în general captiv PSD și PNL. Priviți harta mai în detaliu. Unde s-a votat cu stomacul, Putin a luat puține voturi. Unde s-a votat cu stânga pe volanul 4X4 și cu dreapta butonând TikTok-ul, Kremlinul a „rupt”.

A fost exclusiv un vot despre valorile culturale pe care România trebuie să le urmeze. Învățământ formal versus școala vieții, adevăr științific versus credință personală (de orice fel), toleranță versus teama de străin, progres versus tradiție. În fapt, același război cultural care se poartă de la marea industrializare încoace peste tot în lume între valorile urbane și cele rurale, cu inflexiune majoră. Până la apariția rețelelor de socializare, urbanul avea un monopol pe fluxul de informații, avantaj al progresului tehnologic. Ca să impui un model „patriarhal” la oraș, trebuia mai întâi să cucerești mintea jurnaliștilor/intelectualilor cu tot felul de utopii sau să-i lichidezi. Astăzi, când internetul a liberalizat accesul la informație, e suficient să lași niște algoritmi să zburde din casă-n casă ca să cheme la arme apărătorii tradiției.

Impulsionați de adevărul alternativ promovat pe rețelele sociale, conservatorii populiști câștigă tracțiune peste tot. Cu o diferență majoră. Nicăieri în spațiul european nivelul de educație nu s-a prăbușit în ultimii ani ca în România. O arată testele PISA, care ne plasează la coada clasamentului în UE, cu aproape jumătate dintre elevi care nu înțeleg ce citesc. O arată consumul de carte în România – ultimul loc în UE. De zece ani la rând! O arată ponderea numărului de absolvenți de facultate în rândul tinerilor – ultimul loc în UE. Aceste statistici, după 10 ani de „România educată” spun un singur lucru – noi l-am chemat pe Putin în ogradă să se joace cu mințile noastre. Să fi vrut „săracul” să aleagă o altă țară din UE și nu ar fi găsit un teren atât de fertil pentru manipulare.

În acest peisaj dezolant pentru învățământul românesc, un aspect și mai îngrozitor a trecut aproape neobservat. Lipsa de reacție a dascălilor față de pericolul iminent ca un personaj care detestă școala să devină șeful statului. Nu a existat nicio declarație asumată de corpul profesoral că ne paște „apocalipsa”. Sindicatele din învățământ, altfel extrem de zgomotoase când vine vorba de parale, au tăcut complice. Ba chiar, unii lideri de sindicat au rânjit pe sub mustață. Un coleg de redacție, familiarizat cu discuțiile din cancelarii, îmi spunea că cel puțin o treime dintre dascăli votează Georgescu… Și o zecime să fi votat misticul, și școlile ar fi trebuit arse înainte de reconstrucție.

Anularea primului tur n-a rezolvat problema de fond – falimentul sistemului de educație – doar a amânat un deznodământ care se anunță tragic. Pentru niște ani de acum încolo, România se întoarce mental în evul mediu. O lume a orașelor-cetate mari, anti-suveraniste și cu preocupări renascentiste, în jurul cărora vor zburda haiducii (interlopi și legionari) la vânătoare de vrăjitoare (oricine gândește diferit). Iar serviciile, poliția sau armata, nereformate, cu ADN de „coada vacii”, nu vor mișca un deget să apere orașele. Va fi responsabilitatea noastră.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii