Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021: om cu om, casă cu casă!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021: om cu om, casă cu casă!

GALERIE
Iftimoaei Ciprian_Foto
  • Iftimoaei Ciprian_Foto
- +

RPL-runda 2021 este un recensământ care va face istorie în statistica oficială românească deoarece este 100% digitalizat: de la culegerea datelor, verificarea, procesarea, analiza şi până la diseminarea acestora către utilizatorii de informaţii statistice. 

Cu ocazia Zilei Europene a Statisticii (20 octombrie 2021), Institutul Naţional de Statistică (INS) a organizat o serie de manifestări ştiinţifice referitoare la cercetările exhaustive privind populaţia României (recensămintele populaţiei), protagonişti fiind specialişti cu notorietate în acest domeniu: profesorul Vasile Gheţău, directorul Institutului de Demografie al Academiei României, profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, profesoara Constanţa Mihăiescu de la Academia de Studii Economice, doctor Silvia Pisică, director general INS şi coordonatoarea Unităţii Centrale pentru Implementarea RPL-runda 2021 şi profesorul Tudorel Andrei, preşedintele INS. Scopul acestor manifestării ştiinţifice este a (re)aduce în atenţia tuturor importanţa realizării Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor-runda 2021, care se va desfăşura propriu-zis în prima jumătate a anului viitor.

Încă din Antichitate au existat preocupări pentru cunoaşterea numărului, structurii şi repartiţiei spaţiale a populaţiei pe un anumit teritoriu. Conducătorii statelor şi imperiilor doreau să ştie pe câţi supuşi se bazează în caz de război şi de la cine trebuie să colecteze taxe. Astfel, în scop militar şi fiscal se organizau înregistrări ale populaţiei (numărători) numite recensăminte. În Sumer, mileniile IV şi III î.e.n., s-au efectuat numărători ale populaţiei. În jurul anului 2750 î.e.n., în Egipt, se realizează primele numărători ale populaţiei în scop militar şi fiscal, în timpul primei dinastii a faraonilor. Primul recensământ al populaţiei ar fi fost efectuat în China antică, în jurul anului 2238 î.e.n. Să mai reamintim că, după un an şi o lună de la plecarea lui Moise din Egipt, în anul 1250 î.e.n., acesta a avut o revelaţie divină în care i se comunica necesitatea recenzării bărbaţilor apţi de a lupta (purtători de arme). În Roma antică şi în Imperiul Roman, recensămintele populaţiei se organizau în scop militar, fiscal şi civil (exercitarea drepturilor cetăţeneşti), devenind tot mai perfecţionate1.

În ţara noastră, recensăminte s-au organizat înainte de înfiinţarea statisticii oficiale (Oficiul Central de Statistici Administrative) prin ordonanţa semnată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la data de 12 iulie 1859. Primul recensământ a avut loc în Muntenia, în anul 1838, în timpul Regulamentului organic. Al doilea recensământ a fost organizat în perioada decembrie 1859 - martie 1860. În Moldova, recensământul a fost condus de savantul Ion Ionescu de la Brad, primul director al statisticii oficiale din această provincie a ţării, iar în Muntenia de către statisticianul Dionisie Pop Marţian care, ulterior, a devenit director general al Oficiului Central de Statistici Administrative al Principatelor Unite. Următoarea înregistrare a populaţiei s-a desfăşurat în anul 1890, sub coordonarea Ministerului de Finanţe. În anul 1899, s-a efectuat un nou recensământ, la pregătirea căruia au contribuit Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii, ulterior extins pe baza unui program gândit de Leonida Colescu. În sec. al XX-lea au fost organizate recensăminte în anii 1912, 1930, 1941, 1948, 1956, 1966, 1977 şi 1992.2 Marele demograf Vladimir Trebici constata în 1979, anul apariţiei monumentalei lucrări Demografia, că zeci de recensăminte au fost efectuate în ţara noastră, în 140 de ani, fără să luăm în considerare recensămintele fiscale destul de numeroase3. În sec. al XXI-lea a fost organizat RPL-runda 2011 şi se află în pregătire RPL-runda 2021. Frecvenţa cu care sunt organizate aceste cercetări statistice de mare anvergură arată cât de importante sunt pentru fundamentarea politicilor sociale şi economice.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021 are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiţii de calitate, privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul locativ, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se situează locuinţele. RPL-runda 2021 se realizează sub aspect tehnico-metodologic exclusiv de către INS, în concordanţă cu regulamentele Uniunii Europene, precum şi cu normele Comisiei economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite în domeniul recensământului populaţiei şi al locuinţelor, sub coordonarea şi controlul Comisiei centrale pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor.4

RPL-runda 2021 este un recensământ care va face istorie în statistica oficială românească deoarece este 100% digitalizat: de la culegerea datelor, verificarea, procesarea, analiza şi până la diseminarea acestora către utilizatorii de informaţii statistice. Pe scurt, nu mai utilizăm hârtie pentru realizarea chestionarelor statistice ca la recensămintele anterioare. În afară de această premieră, RPL-runda 2021 aduce ca noutate auto-recenzarea populaţiei. Toţi cetăţenii cu competenţe de bază în utilizarea telefoanelor inteligente, tabletelor electronice, calculatoarelor personale conectate la Internet se vor putea auto-recenza în condiţii de siguranţă sanitară, fără a mai fi vizitaţi de un recenzor. Pur şi simplu, fiecare dintre noi va accesa o platformă electronică dezvoltată de INS pe care ne înregistrăm şi ne auto-recenzăm în doi paşi: (1) completăm un formular de preînregistrare pentru toţi membrii familiei şi (2) fiecare membru al gospodăriei îşi completează chestionarul individual accesându-şi propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicată la preînregistrarea de la Pasul 1.

Auto-recenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC. Este important de ştiut că chestionarul pentru auto-recenzare este disponibil în limbile minorităţilor naţionale, dar şi în limba engleză. Chestionarele vor fi precompletate cu date disponibile în sursele administrative. Totodată, chestionarul va avea un format dinamic, cu navigare logică (şi salturi) de la o secţiune la cealaltă, de la o întrebare la alta, în funcţie de răspunsul dat de fiecare persoană conform caracteristicilor sale demografice şi economice. Rezultatele recensământului vor fi disponibile până la nivel detaliat în profil teritorial de 1 km pătrat (grid). În acest fel se va scurta semnificativ timpul de validare, prelucrare şi diseminare a rezultatelor recensământului cu circa 1 an (decembrie 2022).

Beneficiile pe care le aduce acest recensământ complet digitalizat sunt următoarele: (1) auto-recenzare în funcţie de timpul liber, conform preferinţelor, în perioada 14 martie -15 mai 2022; (2) evitarea contactului cu alte persoane; (3) fiecare dintre noi are responsabilitatea calităţii răspunsurilor furnizate. Persoanele care nu au competenţe digitale vor fi vizitate de un recenzor dotat cu o tabletă electronică pe care va înregistra răspunsurile, în perioada 16 mai - 17 iulie 2022. Mai multe detalii despre RPL-runda 2021 se pot afla consultând site-ul http://www.recensamantromania.ro/, dezvoltat de INS. În loc de concluzii, precizez că, cu cât procentul de auto-recenzare va fi mai mare, cu atât mai mult arătăm Europei şi întregii lumi că şi noi avem competenţe digitale, om cu om, casă cu casă!

 

1 Ţarcă, Mihai (1997). Demografie. Bucureşti: Editura Economică, pp. 41-44.

2 Sora, V., Hristache, I., Mihăescu, C. (1996). Demografie şi Statistică Socială. Bucureşti: Editura Economică, pp.24-26.

3 Trebici, Vl. (1979). Demografie. Bucureşti: Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, p. 31.

4 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 - forma consolidată din 23 iulie 2021.

 

Ciprian Iftimoaei este director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi şi lector asociat doctor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.