Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021: om cu om, casă cu casă!

GALERIE
Iftimoaei Ciprian_Foto
  • Iftimoaei Ciprian_Foto
- +

RPL-runda 2021 este un recensământ care va face istorie în statistica oficială românească deoarece este 100% digitalizat: de la culegerea datelor, verificarea, procesarea, analiza şi până la diseminarea acestora către utilizatorii de informaţii statistice. 

Cu ocazia Zilei Europene a Statisticii (20 octombrie 2021), Institutul Naţional de Statistică (INS) a organizat o serie de manifestări ştiinţifice referitoare la cercetările exhaustive privind populaţia României (recensămintele populaţiei), protagonişti fiind specialişti cu notorietate în acest domeniu: profesorul Vasile Gheţău, directorul Institutului de Demografie al Academiei României, profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, profesoara Constanţa Mihăiescu de la Academia de Studii Economice, doctor Silvia Pisică, director general INS şi coordonatoarea Unităţii Centrale pentru Implementarea RPL-runda 2021 şi profesorul Tudorel Andrei, preşedintele INS. Scopul acestor manifestării ştiinţifice este a (re)aduce în atenţia tuturor importanţa realizării Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor-runda 2021, care se va desfăşura propriu-zis în prima jumătate a anului viitor.

Încă din Antichitate au existat preocupări pentru cunoaşterea numărului, structurii şi repartiţiei spaţiale a populaţiei pe un anumit teritoriu. Conducătorii statelor şi imperiilor doreau să ştie pe câţi supuşi se bazează în caz de război şi de la cine trebuie să colecteze taxe. Astfel, în scop militar şi fiscal se organizau înregistrări ale populaţiei (numărători) numite recensăminte. În Sumer, mileniile IV şi III î.e.n., s-au efectuat numărători ale populaţiei. În jurul anului 2750 î.e.n., în Egipt, se realizează primele numărători ale populaţiei în scop militar şi fiscal, în timpul primei dinastii a faraonilor. Primul recensământ al populaţiei ar fi fost efectuat în China antică, în jurul anului 2238 î.e.n. Să mai reamintim că, după un an şi o lună de la plecarea lui Moise din Egipt, în anul 1250 î.e.n., acesta a avut o revelaţie divină în care i se comunica necesitatea recenzării bărbaţilor apţi de a lupta (purtători de arme). În Roma antică şi în Imperiul Roman, recensămintele populaţiei se organizau în scop militar, fiscal şi civil (exercitarea drepturilor cetăţeneşti), devenind tot mai perfecţionate1.

În ţara noastră, recensăminte s-au organizat înainte de înfiinţarea statisticii oficiale (Oficiul Central de Statistici Administrative) prin ordonanţa semnată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la data de 12 iulie 1859. Primul recensământ a avut loc în Muntenia, în anul 1838, în timpul Regulamentului organic. Al doilea recensământ a fost organizat în perioada decembrie 1859 - martie 1860. În Moldova, recensământul a fost condus de savantul Ion Ionescu de la Brad, primul director al statisticii oficiale din această provincie a ţării, iar în Muntenia de către statisticianul Dionisie Pop Marţian care, ulterior, a devenit director general al Oficiului Central de Statistici Administrative al Principatelor Unite. Următoarea înregistrare a populaţiei s-a desfăşurat în anul 1890, sub coordonarea Ministerului de Finanţe. În anul 1899, s-a efectuat un nou recensământ, la pregătirea căruia au contribuit Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii, ulterior extins pe baza unui program gândit de Leonida Colescu. În sec. al XX-lea au fost organizate recensăminte în anii 1912, 1930, 1941, 1948, 1956, 1966, 1977 şi 1992.2 Marele demograf Vladimir Trebici constata în 1979, anul apariţiei monumentalei lucrări Demografia, că zeci de recensăminte au fost efectuate în ţara noastră, în 140 de ani, fără să luăm în considerare recensămintele fiscale destul de numeroase3. În sec. al XXI-lea a fost organizat RPL-runda 2011 şi se află în pregătire RPL-runda 2021. Frecvenţa cu care sunt organizate aceste cercetări statistice de mare anvergură arată cât de importante sunt pentru fundamentarea politicilor sociale şi economice.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021 are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiţii de calitate, privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul locativ, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se situează locuinţele. RPL-runda 2021 se realizează sub aspect tehnico-metodologic exclusiv de către INS, în concordanţă cu regulamentele Uniunii Europene, precum şi cu normele Comisiei economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite în domeniul recensământului populaţiei şi al locuinţelor, sub coordonarea şi controlul Comisiei centrale pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor.4

RPL-runda 2021 este un recensământ care va face istorie în statistica oficială românească deoarece este 100% digitalizat: de la culegerea datelor, verificarea, procesarea, analiza şi până la diseminarea acestora către utilizatorii de informaţii statistice. Pe scurt, nu mai utilizăm hârtie pentru realizarea chestionarelor statistice ca la recensămintele anterioare. În afară de această premieră, RPL-runda 2021 aduce ca noutate auto-recenzarea populaţiei. Toţi cetăţenii cu competenţe de bază în utilizarea telefoanelor inteligente, tabletelor electronice, calculatoarelor personale conectate la Internet se vor putea auto-recenza în condiţii de siguranţă sanitară, fără a mai fi vizitaţi de un recenzor. Pur şi simplu, fiecare dintre noi va accesa o platformă electronică dezvoltată de INS pe care ne înregistrăm şi ne auto-recenzăm în doi paşi: (1) completăm un formular de preînregistrare pentru toţi membrii familiei şi (2) fiecare membru al gospodăriei îşi completează chestionarul individual accesându-şi propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicată la preînregistrarea de la Pasul 1.

Auto-recenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC. Este important de ştiut că chestionarul pentru auto-recenzare este disponibil în limbile minorităţilor naţionale, dar şi în limba engleză. Chestionarele vor fi precompletate cu date disponibile în sursele administrative. Totodată, chestionarul va avea un format dinamic, cu navigare logică (şi salturi) de la o secţiune la cealaltă, de la o întrebare la alta, în funcţie de răspunsul dat de fiecare persoană conform caracteristicilor sale demografice şi economice. Rezultatele recensământului vor fi disponibile până la nivel detaliat în profil teritorial de 1 km pătrat (grid). În acest fel se va scurta semnificativ timpul de validare, prelucrare şi diseminare a rezultatelor recensământului cu circa 1 an (decembrie 2022).

Beneficiile pe care le aduce acest recensământ complet digitalizat sunt următoarele: (1) auto-recenzare în funcţie de timpul liber, conform preferinţelor, în perioada 14 martie -15 mai 2022; (2) evitarea contactului cu alte persoane; (3) fiecare dintre noi are responsabilitatea calităţii răspunsurilor furnizate. Persoanele care nu au competenţe digitale vor fi vizitate de un recenzor dotat cu o tabletă electronică pe care va înregistra răspunsurile, în perioada 16 mai - 17 iulie 2022. Mai multe detalii despre RPL-runda 2021 se pot afla consultând site-ul http://www.recensamantromania.ro/, dezvoltat de INS. În loc de concluzii, precizez că, cu cât procentul de auto-recenzare va fi mai mare, cu atât mai mult arătăm Europei şi întregii lumi că şi noi avem competenţe digitale, om cu om, casă cu casă!

 

1 Ţarcă, Mihai (1997). Demografie. Bucureşti: Editura Economică, pp. 41-44.

2 Sora, V., Hristache, I., Mihăescu, C. (1996). Demografie şi Statistică Socială. Bucureşti: Editura Economică, pp.24-26.

3 Trebici, Vl. (1979). Demografie. Bucureşti: Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, p. 31.

4 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 - forma consolidată din 23 iulie 2021.

 

Ciprian Iftimoaei este director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi şi lector asociat doctor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri