Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Recenzie de carte: Numeroase personalități ieșene și-au dat întâlnire în volumele lui Ioan TIMOFTE

GALERIE
Ioan TIMOFTE
  • Ioan TIMOFTE
- +

Au trecut 48 de ani de când Ionel Maftei a lansat ambițiosul proiect ,,Personalități ieșene" (1972). De atunci, au fost  publicate 14 volume, ce cuprind zeci de pagini despre oameni care au fost și care încă sunt vii în amintirea urmașilor, prin contribuția la progresul și binele comunității ieșene, reprezentate cu cinste și responsabilitate. Este de mirare cum o astfel de inițiativă a prins contur și s-a permanentizat, știindu-se că abandonarea în uitare a celor care au strălucit la un moment dat este un lucru obișnuit, mai ales la noi.

 De când a fost lansat, dicționarul ,,Personalități ieșene" a ocupat un loc unic și absolut respectabil în peisajul cultural ieșean  (și nu numai). Dorința actualului autor, colonel Ionel Timofte, inginer de profesie, a fost să fie demn continuator al acestei activități devenite  tradiție, scriind ultimele 8 volume, iar obiectivul a rămas același: de a cerceta, a selecta și a  include în volum personalități a căror activitate a dus la recunoașterea valorii lor umane, prezentată cu acuratețe și conciziune, vizând ,,esența”, adică influența pozitivă, de durată,  asupra dezvoltării vieții culturale și științifice   Sunt nume care au fost și sunt cunoscute de toți ieșenii. În definitiv, autorul nu face decât să salveze un patrimoniu ilustrat de o galerie vastă de portrete,  intenționând să surprindă rodul realizărilor unor personalități recent dispărute, care au trăit în Iași (inclusiv cele care au plecat de pe aceste meleaguri).

Având în vedere volumul de muncă cerut pentru proiectul acesta ambițios, ni se pare normal ca, la un moment dat, distinsul autor să fie ajutat să includă întreg materialul într-o ,,enciclopedie", care ar presupune extinderea, revizuirea și aducerea la zi a materialului existent acum în paginile celor 14 volume. Cred că și autoritățile orașului ar putea ajuta acest proiect de editare  a unei enciclopedii despre orașul dintre coline, vechi centru de cultură, susținută în plan practic și spiritual. Nu trebuie să uităm efortul pe care l-a făcut un singur om, (când munca uriașă ar fi necesitat prezența unui colectiv de cercetare mai mare), nici că autorul s-a confruntat, din ce în ce mai des, cu provocările complexe care au apărut din cauza domeniilor tot mai diverse din care provin personalitățile incluse în dicționar. Volumul al XIV-lea, prefațat de  profesorul universitar Nicu Gavriluță, răspunde, ca și celelalte, obligației morale de a tezauriza acest ,,patrimoniu”, format din personalități care s-au constituit în modele cu un real impact asupra întregii comunități. Și acest volum, ca toate celelalte, poate fi considerat ,,o pledoarie pentru excelența spiritului, singurul care poate să învingă timpul și istoria, transfigurând condiția umană”.

Ca medic, trebuie să recunosc, cu mândrie justificată, că în ,,Personalități ieșene" vol. XIV (dar și în celelalte) un procent de 12 din numărul personalităților  este reprezentat de medici cărora, în acest mod, li se recunosc contribuția și influența asupra întregi comunități. În acest sens, volumul amintit include biografiile a 12 personalități medicale (din cele 100 ale întregului volum), de care au depins destinul cetățenilor, sănătatea lor fizică și morală,  unii dintre aceștia fiind recunoscuți și ca oameni de cultură, alături de personalități din alte domenii de activitate. Au fost amintiți Romanescu Constantin, Rusu Mihai, Ștefanache Felicia, Vâță Alla, Pricop Mihai, Dragomir Dragoș, Popescu Dinu Cristian, Grigorescu Emanoil,  Brumaru Ovidiu, Bejan Vladimir și alții. Ei s-au întâlnit în carte, prin muncă și spirit, cu alte personalități ieșene, cum sunt: Cotea Valeriu, Dima Teodor, Hatmanu Dan, Corduneanu Constantin, Leonte Liviu, Leucov Mandache, , Mănucă Dan, Vasilică Constantin, Caluschi Mariana. În cele 14 volume au  fost ,,readuse” la viață 175 personalități medicale, ctitorii ai  Școlii de medicină din Iași, care au adus faimă acesteia, modele pentru generațiile care au urmat.

Ne emoționăm la menționarea acestor nume și nutrim sentimente de considerație și de admirație pentru toți cei care (fiecare în felul lui), au desfășurat o activitate pasionată, susținută, care le-a adus notorietate și prețuire, mulți dintre aceștia fiind formatori de școală ieșeană (deci, românească).  Recunoștința noastră se îndreaptă și spre autorul și editorul volumelor, colonelul- inginer Ioan Timofte, care trebuie și merită ajutat, pentru a duce proiectul la bun sfârșit.

Eugen Târcoveanu

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri