Rechizitoriul lui Chirica. Limuzine Skoda nou nouțe la Primărie, rable la Poliția Locală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Rechizitoriul lui Chirica. Limuzine Skoda nou nouțe la Primărie, rable la Poliția Locală

GALERIE
mihai-chirica
  • mihai-chirica
- +

Dosarul Skoda, în care primarul Mihai Chirica este trimis în judecată, abordează două probleme: licitația și contractul ilegal încheiat pentru achiziționarea mașinilor, dar și demersurile făcute de șefii Primăriei Iași pentru a ascunde ilegalitățile, după ce Parchetul și Curtea de Conturi au intrat pe fir. În rechizitoriu se vorbește și despre presiuni: șefii municipalității țipau la funcționari sau le ofereau prin telefon „sugestii imperative” pentru a fabrica documente care să îi acopere. Mihai Chirica s-a implicat direct în acțiunea de spălare a urmelor, declanșată după ce Curtea de Conturi și Parchetul au început să ceară informații și documente. Pentru a ascunde afacerea au inventat un schimb de autoturisme între Primăria Iași și Poliția Locală: 4 limuzine Skoda nou nouțe pentru o Dacia Break, o Dacia Supernova, un Espero și un Hyundai. Doar ultimul autoturism avea acte și se putea deplasa pe roți. Șoferii primăriei și funcționarii audiați au confirmat că mașinile Skoda au fost folosite doar de șefii primăriei și niciodată de Poliția Locală. Primăria a plătit și numere preferențiale pentru primar, viceprimari și secretarul CL. 7IAȘI prezintă în exclusivitate detaliile cele mai importante din rechizitoriul de 80 de pagini prin care primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Mașinile au fost achiziționate sub pretextul folosirii acestora de către Poliția Locală, dar în realitate erau întrebuințate ca bunuri personale de șefii Primăriei Iași, rețin procurorii în rechizitoriu.

Cele mai grave fapte consemnate de anchetatori se referă însă la încercările inculpaților din dosar de a mușamaliza afacerea după ce Curtea de Conturi și chiar Parchetul au început să facă cercetări.

Zeci de martori au fost audiați de procurori, printre aceștia numărându-se funcționari ai Primăriei Iași din cadrul Serviciului Administrativ, condus la acea vreme de Costel Chișcă, dar și șoferi sau angajați responsabili de parcul auto.

„Martorul Spătăreanu Petru a primit o dispoziție verbală de la șefa sa (șefa Biroului Reglementare Transporturi Urbane), doamna Oțeleanu Cristina să întocmească un referat de specialitate pentru inițierea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să se decidă predarea către Poliția Locală Iași a patru autoturisme ce se aflau parcate în baza SC Servicii Publice Municipale SA.

Ulterior primirii acestei dispoziții (din câte își amintește martorul peste câteva zile), Spătăreanu Petru a fost chemat în biroul domnului viceprimar de la vremea respectivă Chirica Mihai, care i-a indicat mărcile celor patru autoturisme ce urmau a fi predate către Poliția Locală. Conform indicațiilor inculpatului Chirica Mihai, martorul s-a deplasat la locația unde erau parcate mașinile, a fotografiat cele patru autoturisme indicate, apoi a listat fotografiile și le-a dus la cabinetul inculpatului Chirica Mihai.

La un moment ulterior, a fost încheiat procesul verbal de predare-primire a celor patru autoturisme („un autoturism marca Dacia Break, un autoturism marca Dacia Supernova, un autoturism marca Daewoo Espero, un autoturism marca Hyundai”)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Un alt martor, angajat la dispeceratul Poliției Locale, a confirmat în fața procurorilor că mașinile oferite la schimb pentru cele patru Skoda nu erau bune de nimic. Au fost aduse pe rampă, erau vechi și imposibil de folosit.

„Martorul Filote Dorel, șef al Biroului Dispecerat: în anul 2015, când a revenit din concediu, a constatat că în curtea Poliției Locale se aflau patru autoturisme, respectiv un Hyundai, un Espero, o Dacia Supernova și o Dacia Break, respectiv niște mașini uzate care au rămas exact în locul în care au fost descărcate de pe platforma cu care fuseseră aduse. După părerea martorului, acele autoturisme erau foarte vechi și nu se aflau în stare de funcționare, motiv pentru care știe sigur că nu au fost folosite niciodată în activitatea Poliției Locale Iași”, au consemnat anchetatorii.

Șefa Biroului Achiziții de la Poliția Locală, Corina Lazăr a fost audiată de procurorii și a arătat că demersurile privind realizarea schimbului de autoturisme cu Primăria Iași au avut ca motiv real descoperirile făcute de inspectorii Curții de Conturi, care au controlat contractele Primăriei.

„Martora Lazăr Corina, șef al Biroului Achiziții Poliția Locală Iași, din câte își amintește, în anul 2015, au fost aduse la Poliția Locală Iași, cu o platformă patru mașini (de fapt, niște rable care nu erau funcționale), care au fost lăsate în curtea instituției.

Martora a precizat că, mult mai târziu, respectiv în perioada octombrie – noiembrie 2016, cu ocazia controlului derulat de controlorii Camerei de Conturi Iași, a aflat de asemenea, de la controlorul Camerei de Conturi, faptul că cele patru autoturisme predate Poliției Locale în anul 2015 au fost predate în locul celor patru autoturisme marca Skoda, ce fac obiectul unor contracte de leasing operațional încheiat de municipiul Iași.

Martora a declarat că în luna ianuarie 2017, timp de o zi, au fost aduse de la Primăria Iași trei autoturisme marca Skoda, dintre care ea a văzut pe fereastră doar un autoturism de culoare bleumarin, parcat în curtea instituției. A relatat că printre colegii ei se făceau glume, aceștia întrebându-se cui vor fi repartizate acele mașini.

În aceeași zi, martora a avut o discuție cu domnul Grumeza Georgel și cu doamna contabil șef, Palimariciuc Irina, discuție în urma căreia domnul director i-a spus să întocmească o adresă către Municipiul Iași în care să explice faptul că Poliția Locală Iași nu poate prelua cele patru autoturisme marca Skoda, întrucât nu poate respecta condițiile de utilizare impuse prin contractul de leasing, Poliția Locală folosind autoturismele din parcul auto pentru patrulare”, se precizează în rechizitoriu.

Aflați amănunte de pe 7iasi.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.