Recoltarea grâului e în toi. Fermierii din Iași se declară mulțumiți de producție

vineri, 12 iulie 2024, 03:18
3 MIN
 Recoltarea grâului e în toi. Fermierii din Iași se declară mulțumiți de producție

Campania de recoltare la cereale păioase continuă la Iași. În atenția fermierilor sunt acum culturile de grâu, unde au intrat deja combinele agricole. Deși încă nu au adunat tot de pe câmp, fermierii se declară mulțumiți. Și de cantitate. Și de calitate. Nici prețurile nu sunt acum de neglijat, după cum observă agricultorii, un motiv numai bun să înceapă formalitățile pentru a vinde din producție.

Campania de recoltat cereale păioase este în plină desfășurare la Iași. Aici, în unele ferme, combinele agricole au intrat deja în culturile de grâu, iar recolta arată chiar bine. Mult mai bine față de anul trecut, după cum ne asigură și Cezar Musteață, un important fermier din Iași, care deține în jur de 300 ha de grâu, împreună cu tatăl său. Acesta se declară mulțumit de rezultate și calculează o producție de 4-5 tone la hectar, în creștere față de 2023. Și cantitativ și calitativ.

 

„Arată satisfăcător. Calitate foarte bună anul acesta!”

 

”Am început recoltatul la grâu acum două săptămâni și suntem pe final. Zic eu că săptămâna asta terminăm. Arată satisfăcător. Calitate foarte bună anul acesta!”, a transmis Cezar Musteață, un agricultor din Iași. Nici prețurile nu sunt acum de neglijat, un motiv numai bun pentru unii fermieri să mai vândă din producții. Atât la traderi, cât la firmele de panificație locale și din zona limitrofă.

O parte din grâu l-am vândut deja când a fost acea creștere de preț, cam 30% din producție, 30% cred că îl mai țin, să mai așteptăm, să mai urmărim cum evoluează piața. Acum este în scădere, dar săptămâna trecută a fost în creștere. Și 30% din producție o s-o vindem acum. Este un preț destul de decent, cred că se poate obține 900 de lei la tonă. Noi o vindem și la traderi, iar ei se ocupă cu exportul, pe vase. Dar, slavă Domnului, mai avem în zonă și panificatori mari, care apreciază calitatea și sunt costurile de transport mai mici. Costă 200 de lei/ tonă să îl duci în Constanța, pe când dacă morarul e la Iași sau la Neamț, e mai aproape de transportat. Și ne convine mai mult să dăm la procesatorii locali”, a mai precizat cultivatorul din Iași.

Producția de grâu din acest an este mai bună față de 2023.  Producțiile de grâu ajung atât la traderi, cât și la fabricile de panificație din Iași și zona limitrofă

 

Recolta de orz, mai slabă față de anul trecut

 

Despre orz, fermierul nu poate spune însă același lucru, pentru că totul pleacă la export. De pe urma acestei culturi, Cezar a obținut, anul acesta, o producție de 5 tone/ha, cu aproximativ 1-2 hectare mai puțin față de anul trecut, subliniază el.

Nici culturile de toamnă nu mai arată la fel ca luna trecută. Din cauza lipsei de apă din sol, dar și a temperaturilor extreme din ultimele zile, culturile sunt deja afectate.

Dacă nu plouă, mai bine, într-o săptămână, floarea soarelui este deja compromisă cam jumătate. Și porumbul, care să zicem că mai rezistă vreo săptămână la temperaturile astea, de peste 38 de grade, dar floarea soarelui mai are vreo două, trei frunze sus”, a mai adăugat fermierul.

Reamintim că, la nivelul județului Iași, suprafața cultivată cu cereale boabe, în anul agricol 2023-2024, a fost de 154.019 ha, din care suprafața cultivată cu grâu de 46.500 ha. Tot în anul agricol 2023-2024, producția la grâu a fost de 206.606 tone.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii