anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Recomandarea lui Orban: Cei infectați să nu ţină cont de decizia CCR şi să stea izolaţi

GALERIE
ludovic
  • ludovic
- +

Premierul Ludovic Orban, a îndemnat românii să respecte regulile şi să nu ţină cont de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) - potrivit căreia izolarea şi carantina încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale - în cazul unui contact cu un pacient infectat cu COVID - 19. Orban a mai declarat că ar propune prelungirea stării de alertă, având în vedere numărul mare de cazuri noi, dar că obiectivul Guvernului este de a nu mai introduce restricţii pe viitor.

”Prima consecinţă este că pacienţii pot fi externaţi la cerere şi a doua decizie a CCR este că nu mai putem aplica măsura carantinării, izolării la domiciliu. De exemplu, un pacient nu poate fi oprit, dacă vrea să fie externat, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR şi nici nu intră la izolare la domiciliu, deci CCR a decis că o persoană care este infectată cu Covid poate să  circule liberă, fără niciun fel de măsură de restricţie, lipsind autorităţile de a lua astfel de măsuri luate la nivel mondial. S-au legat de faptul că aceste condiţii de izolare, carantinare şi măsurile legate pacienţi sunt incluse într-un ordin de ministru şi nu printr-o lege adoptată de Parlament. Păi noi avem o lege, Legea 55 privind starea de  alertă care ne furnizează baza pentru legislaţia secundară. CCR nu este la prima decizie care zădărniceşte eforturile noastre de a apăra sănătatea cetăţenilor. Vă aduc aminte că între starea de urgenţă şi starea de alertă practic a anulat toate amenzile şi a  interzis autorităţilor să dea amenzi. După ce am văzut decizia CCR deja am structurat o lege, e o echipă comună a Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne, cu componenta de  IGSU care lucrează la un proiect de lege. Când este gata, convoc şefdinţă de guvern, luni, cel târziu marţi. Recomandarea mea către cetăţeni este să respecte regulile în vigoare. Izolarea, atâta timp cât ai fost în contact cu o persoană intoxicată, e posibil să fii infectat, recomandarea este să stea în izolare la domiciliu. Aceasta este recomandarea mea personală, să nu ţină cont de decizia CCR şi să stea izolaţi”, a declarat Orban.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.