anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Recomandări speciale primite de medicii de familie: Daţi măşti tuturor celor care tuşesc!

GALERIE
masti
 • masti
- +

Grupul de vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei recomandă medicilor de familie să îşi reorganizeze activitatea din cabinete conform contextului epidemiologic.

În primul rând, să se aibă în vedere limitarea contactului pacienţilor cu infecţii respiratorii acute cu alţi pacienţi. Astfel, acolo unde este posibil, să fie organizate încăperi separate unde să poată fi evaluaţi pacienţii cu infecţii respiratorii acute, distribuirea de măşti persoanelor care tuşesc, efectuarea unui triaj eficient şi frecvent al pacienţilor din sala de aşteptare, mai exact un asistent va identifica pacienţii febrili, cu afecţiuni respiratorii.

„Se indică reorganizarea programărilor în vederea oferirii unui interval de timp dedicat afecţiunilor acute respiratorii, iar când este posibil efectuarea de vizite la domiciliu. În perioadele cu circulaţie virală crescută se recomandă evitarea tratamentelor cu aerosoli, nebulizare, la cabinete, centre de permanenţă etc. Se atrage atenţia că folosirea acestor dispozitive la domiciliu să se facă cu respectarea strictă a regulilor de igienă“, au precizat specialiştii. Personalul medical trebuie să folosească mănuşi şi măşti la contactul cu orice pacient, fiind nevoie şi să menţină o distanţă de cel puţin un metru în timpul discuţiei cu pacientul.

De asemenea, atât asistentul cât şi medicul trebuie să îi informeze pe pacienţi cu privire la măsurile pe care e nevoie să le ia atunci când sunt diagnosticaţi cu o infecţie respiratorie. Astfel, se recomandă izolarea la domiciliu până la dispariţia simptomelor, cel puţin 24 de ore după ce febra a dispărut, evitarea contactului strâns cu alte persoane din grupele de risc, acoperirea gurii sau a nasului în timpul tusei sau strănutului. De asemenea, se limitează numărul de vizitatori, se poartă măşti şi se spală mâinile cu apă şi săpun sau alţi dezinfectanţi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.