Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Recompensă de 10 milioane de dolari pentru noul lider al-Qaida, egipteanul Seif al-Adel

GALERIE
seif-al-adel
  • seif-al-adel
- +

Jihadistul Seif al-Adel, un fost membru al forţelor speciale egiptene stabilit în Iran, este liderul al-Qaida de când Ayman al-Zawahiri a fost ucis în vara anului 2022, a anunţat miercuri Departamentul de Stat american, care oferă 10 milioane de dolari pentru informaţii ce ar putea duce la prinderea lui, relatează AFP şi Reuters.

Teheranul a reacţionat joi la acest anunţ denunţând o "dezinformare" şi calificând drept "rizibil" faptul de a "lega liderul al-Qaida de Iran".

"Creatorii al-Qaida şi ai grupării Stat Islamic sunt responsabili de creşterea terorismului în lume", a declarat într-un tweet ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, acuzând astfel Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a subliniat miercuri că evaluarea ţării sale este aceeaşi cu cea făcută de ONU - că noul lider de facto al al-Qaida, Seif al-Adel, se află în Iran.

El se referea la un raport al ONU publicat marţi, în care se spune că opinia predominantă în rândul statelor membre este că Seif al-Adel este "acum liderul de facto al al-Qaeda, reprezentând pentru moment continuitatea".

Dar, potrivit documentului ONU, gruparea teroristă nu l-a declarat oficial "emir" pe al-Adel din două motive: în primul rând, pentru că este o chestiune sensibilă cu autorităţile talibane din Afganistan, care nu au vrut să recunoască faptul că Zawahiri a fost ucis de americani într-o casă din Kabul anul trecut. În al doilea rând, tocmai pentru că Seif al-Adel locuieşte în Iran, o ţară predominant şiită, în timp ce al-Qaida este o grupare sunnită.

"Localizarea sa ridică întrebări care apasă asupra ambiţiilor al-Qaida de a-şi afirma pretenţiile de mişcare globală în faţa provocărilor din partea grupării rivale Stat Islamic", se arată în raportul ONU

LIDERUL CU CHIP MISTERIOS

Seif al-Adel, acum în vârstă de 60 de ani, a fost cândva locotenent-colonel în cadrul forţelor speciale egiptene. El este o figură din vechea gardă al-Qaida. A ajutat la construirea capacităţilor operaţionale ale grupării şi a antrenat unii dintre piraţii aerului care au participat la atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, potrivit Counter Extremism Project.

El se află în Iran din 2002 sau 2003 şi, deşi iniţial se afla în arest la domiciliu, este posibil ca ulterior să fi făcut călătorii în Pakistan, potrivit lui Ali Soufan, un fost anchetator al FBI. "Seif este unul dintre cei mai experimentaţi soldaţi profesionişti din mişcarea jihadistă globală, iar corpul său poartă urmele luptei", a scris acesta în 2021.

Spre deosebire de predecesorii săi ucişi, care şi-au menţinut un profil vizibil, cu apariţii video înflăcărate difuzate în întreaga lume în care ameninţau Statele Unite, experţii spun că Adel a planificat atacuri din umbră, în timp ce a contribuit la transformarea al-Qaida în cel mai letal grup militant din lume.

Există puţine fotografii cu el, în afară de trei imagini - inclusiv o imagine foarte serioasă, alb-negru, cu el pe lista celor mai căutate persoane de către FBI.

Dincolo de operaţiunile din Africa, de taberele sale de antrenament şi de legătura cu uciderea jurnalistului american Daniel Pearl în Pakistan în 2002, potrivit anchetatorilor americani, nu se ştie mare lucru despre Adel.

După atentatele din Africa, fostul locotenent-colonel al armatei egiptene s-a mutat în sud-estul Iranului, unde a trăit sub protecţia Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice din această ţară. El şi alţi lideri al-Qaida au fost plasaţi în arest la domiciliu în aprilie 2003 de către Iran, care l-a eliberat pe el şi pe alţi patru indivizi în schimbul unui diplomat iranian răpit în Yemen.

Fostul agent special FBI Ali Soufan spune că militantul, al cărui nume de război înseamnă "sabia justiţiei", este o figură vicleană cu o faţă inexpresivă. Numele său real este Mohammed Salahuddin Zeidan, iar temperamentul său este binecunoscut. Are un limbaj caustic, este înclinat să ameninţe cu violenţa pe oricine îi displace şi pedespseşte lipsa de loialitate rapid şi nemilos. Faţă de subalterni, se manifestă dispreţuitor, chiar brutal. Dar este cunoscut şi ca o sursă de sfaturi avizate. În vremuri trecute, manifesta un oarecare talent pentru fotbal şi o înclinaţie pentru glume.

OMUL DE ACŢIUNE PUS ÎN FUNCŢIE DE ŞEF

A fost cândva şeful gărzilor de corp ale lui Osama bin Laden şi antrenor principal al militanţilor. Adel şi-ar fi început lunga carieră sângeroasă în 1981, când a fost suspectat de implicare în asasinarea de către soldaţii islamişti a preşedintelui egiptean Anwar al-Sadat în timpul unei parade militare din Cairo, care era transmisă la televiziune.

Adel, unul dintre puţinii membri rămaşi din vechea gardă a al-Qaida a stat în apropierea conducerii centrale a organizaţiei zeci de ani, spun experţii. El ar avea acum sarcina de a oferi îndrumare strategică organizaţiilor afiliate din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. Totuşi, unii se întreabă dacă Adel poate deveni un lider eficient al organizaţiei, după ce şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca agent operativ şi instructor în taberele de militanţi.

"Abilităţile sale sunt mai potrivite pentru organizarea de operaţiuni armate decât pentru administrarea unei reţele largi de filiale", subliniază un expert.

Adel a înfiinţat tabere de antrenament pentru organizaţie în Sudan, Pakistan şi Afganistan în anii 1990.

De asemenea, el a jucat un rol în ambuscada elicopterelor americane din Mogadiscio, cunoscută sub numele de incidentul "Black Hawk Down" din 1993, care a ucis 18 militari americani, spun experţii în securitate. Acest incident a marcat începutul retragerii unei forţe de menţinere a păcii a SUA şi ONU din Somalia.

Adel s-a alăturat altor militanţi arabi care luptau împotriva trupelor de ocupaţie sovietice în Afganistan, unde a condus în cele din urmă o tabără de antrenament înainte de a deveni o figură de rang înalt în al-Qaida.

Este o figură foarte îndrăzneaţă, profesionistă, cu sânge rece, îl descrie Yoram Schweitzer, şeful Programului privind terorismul de la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională al Universităţii din Tel Aviv.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri