Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
Nu e nimic rău în această evoluţie a stocului de birouri dominată de reconversii, cele mai multe dintre acestea fiind realizate în spaţii de tip brownfield. Există o mulţime de avantaje, de la timpul mai scurt de dare în folosinţă al proiectelor şi preţul mai scăzut al investiţiilor, la atribuirea unui nou ciclu de viaţă clădirilor, ceea ce imprimă o presiune ecologică minimă asupra mediului. Cel mai adesea, mutaţiile în estetica peisajului urban sunt pozitive.
Dan Zaharia, antreprenor cunoscut al Iaşului, senior consultant EXTIND şi iniţiatorul mai multor proiecte şi evenimente importante ale oraşului nostru, dintre care aş enumera doar pe cele aflate în strânsă relaţie cu tematica articolului pe care vi-l propun astăzi: Fab Lab, PIN Magazine, PIN Awards, PIN Maps Iaşi, preciza acum câteva luni că "până la livrarea de către dezvoltatorii activi în Iaşi a marilor proiecte de birouri anunţate pentru perioada 2020-2023, cea mai rapidă alternativă pentru noi livrări pe piaţa de birouri este reconversia unor vechi clădiri administrative sau structuri de producţie şi depozitare din fosta zonă industrială". Această precizare venită de la un fin cunoscător al pieţei de birouri a Iaşului şi a companiilor IT&Outsourcing, ce reprezintă principalii clienţi ai stocului de birouri existent, nu se poate să nu se afle în strânsă relaţie cu criza de spaţii de birouri din Iaşi care s-a instalat după semestrul al IV-lea al anului 2016.
În seria de articole "Un cincinal al dezvoltărilor office" menţionam că necesarul de birouri al Iaşului e atât de mare, "încât toate companiile importante ce intenţionează să se extindă sunt cu ochii pe clădirile nou apărute sau pe cele anunţate". EGros 1 (jumătatea vestică a clădirii Greenfiber) a devenit încă din faza de construcţie a cincea clădire Continental, Baza 3 a adus o nouă intrare importantă în zona IT&Outsourcing (Osram - Continental), Unique Office a fost închiriată în totalitate de către una dintre companiile reprezentative ale Iaşului, iar MCM Center a fost rapid preluată de EON Software Development, o companie nou intrată pe piaţa IT a Iaşului.
Această criză a spaţiilor de birouri s-a reflectat şi asupra evoluţiei sectoarelor IT&Outsourcing.
Creşterea numărului de angajaţi în aceste domenii în 2017-2018 (aproximativ 20 de mii de angajaţi la jumătatea anului trecut), aflată sub media anilor anteriori, s-a realizat în cea mai mare parte prin densificarea locurilor de muncă în stocul de birouri existent şi insuficient al Iaşului. A fost o evoluţie mai degrabă inerţială, bazată pe o imagine de marcă bună a oraşului în ceea ce priveşte sectoarele de vârf ale economiei, un brand valabil la jumătatea deceniului actual, dar care riscă să devină în foarte scurt timp unul nesustenabil.
Ce a mai însemnat această criză a spaţiilor de birouri? Cel mai probabil, ratarea sau, în cel mai bun caz, amânarea dezvoltării companiilor existente sau a unor noi intrări pe zona IT&Outsourcing.
*
Un inventar recent al clădirilor de birouri realizat de echipa PINMaps Iaşi pentru a doua ediţie a hărţii birourilor moderne ale Iaşului, relevă o structură a evoluţiei stocului de birouri dominată net de reconversiile unor clădiri cu funcţii diverse. Din 2015 şi până în prezent aproximativ 2/3 din creşterea de peste 110 de mii mp a stocului de birouri (de la 150 mii mp la începutul anului 2015 şi 260,5 mii mp la finalul trimestrului al II-lea al anului în curs) a fost asigurată de reconversia funcţională a unor clădiri ce aveau anterior funcţiuni diferite. Dintre acestea menţionăm Moldova Business Center (fost centru comercial, 11,6 mii mp), UBC3 Tower (considerată iniţial clădire rezidenţială, 10 mii mp), Jad (fostă clădire administrativă din zona industrială, aproximativ 10 mii mp), UBC 6 (fost cinematograf multiplex în arealul PALAS, 9,3 mii mp), Deco 1, MCM Center, Baza 3 etc.
Doar câteva clădiri noi de birouri apărute în ultimii 4 ani sunt notabile: UBC5 (13,5 mii mp), Centro 3 - clădire a reţelei Tester (apoximativ 8 mii mp), Bursa Moldovei, Centris, Unique Office, CGM şi Sonovision. Ultimele trei dintre clădirile enumerate au fost terminate în perioada de expansiune office actuală (semestrul al IV-lea al anului 2018 - prezent), fiind singurele clădiri construite de la zero din ultimii 2-3 ani; acestea reprezintă doar ceva mai mult de 30% din evoluţia recentă (de 25 de mii mp - din 2017), când oraşul nostru avea un stoc de 235 mii mp (cf. primei ediţii a PIN Map). Restul de 70% din evoluţie a fost susţinută de reconversia funcţională a unor clădiri deja existente. Mai mult, estimările echipei PIN Maps Iaşi, demonstrează că reconversia va rămâne principala cale de creştere a stocului de birouri al oraşului nostru până la încheierea actualului stadiu de creştere pe care-l intuim, pe baza informaţiilor din piaţă, până la debutul celui de-al doilea trimestru al anului viitor, când Iaşul va avea peste 300 de mii de mp de birouri. Însă, de data aceasta ne apropiem de un oarecare echilibru structural - aproape 1/2 din cei 40 de mii mp ce se vor adăuga stocului vor fi realizaţi în patru clădiri de birouri ridicate de la zero; două dintre acestea sunt notabile: Flux 3 de pe Splai Mal Drept (lângă clădirea Şandru) şi Continental 2 (peste 8000 mp fiecare).
*
Nu e nimic rău în această evoluţie a stocului de birouri dominată de reconversii, cele mai multe dintre acestea fiind realizate în spaţii de tip brownfield. Există o mulţime de avantaje, de la timpul mai scurt de dare în folosinţă al proiectelor şi preţul mai scăzut al investiţiilor, la atribuirea unui nou ciclu de viaţă clădirilor, ceea ce imprimă o presiune ecologică minimă asupra mediului. Cel mai adesea, mutaţiile în estetica peisajului urban sunt pozitive. Fiind situate în zone subutilizate, contribuie la refuncţionalizarea acestora şi la creşterea calităţii mediului urban. Astfel de proiecte nu necesită transformări radicale ale sistemului de transport urban şi nici nu creează o presiune nesustenabilă asupra acestuia, de vreme ce infrastructura, ce e calibrată pentru fluxuri mult mai mari de persoane decât cele actuale, există. (Pe săptămâna viitoare)
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.