VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
Reconversiile profesionale către zona de IT nu sunt un fenomen izolat. Procesul se referă de obicei la indivizi care au hotărît să își schimbe cariera, orientându-se către industria tehnologiei. Acest lucru poate include persoane cu pregătiri profesionale diverse, cum ar fi din domenii non-tehnice sau persoane care au fost disponibilizate din alte industrii, uneori chiar datorită creșterii digitalizării și automatizării respectivelor domenii.
Având o creștere rapidă, industria IT generează o cerere ridicată de profesioniști cu experiență, așadar devine o opțiune atractivă pentru cei care își doresc o schimbare de carieră.
Unul din motivele popularității crescute de care se bucură reconversiile profesionale către domeniul IT este stabilitatea domeniului și potențialul de creștere pe termen lung. Conform Biroului pentru Statistica Muncii din SUA , angajările în domeniul tehnologiei informației sunt așteptate să crească cu 15 % între 2021 și 2031, mult mai rapid decât media ocupațiilor din alte domenii.
Acest lucru e determinat de creșterea importanței tehnologiei în viața de zi cu zi și de dezvoltarea rapidă a unor industrii cum ar fi sănătatea, finanțele, sau comerțul cu amănuntul, a căror creștere se bazează foarte mult pe tehnologie.
Un alt motiv pentru popularitatea reconversiilor profesionale spre zona IT îl reprezintă, să recunoaștem, salariile mari. Multe joburi din IT, cum ar fi cel de software developer, data scientist, sau network architect, oferă salarii competitive, pe lângă multiple beneficii. În plus, cererea de profesioniști cu experiență duce de multe ori la o penurie de candidați calificați, lucru care determină o și mai mare presiune pentru salarii din ce în ce mai mari, pentru cei care dețin cunoștințele și experiența necesare.
Problema, dincolo de avantaje, este că a construi o carieră în domeniul IT nu este un drum lipsit de provocări. Mulți indivizi nu au un background în tehnologie sau nu au încă nivelul de cunoștințe necesare pentru a reuși.
Există o varietate de opțiuni care să abordeze această problemă, inclusiv boot camps, cursuri online, sau școli informale de IT. Aceste opțiuni pot furniza o parte din skill-urile necesare și cunoștințe minime pentru a accede în industrie. Deși tentația de intra în pâine cât mai repede este mare, sfatul specialiștilor este să îți acorzi timp suficient pentru o formare riguroasă, cel puțin 8-12 luni.
Cea mai folosită cale de a accede în IT a fost, până acum, zona de QA (asigurarea calității, sau testarea software). Unii reușesc ca după această primă etapă, să abordeze și zona de testare automată, care necesită minime cunoștințe de programare, și, învățând continuu, să meargă in mod organic către un rol de programator. Alte persoane, însă, rămân ancorate în zona de QA, aprofundând partea de asigurare a calității sau migrând spre roluri din zona de project management. Indiferent de abordare, aceasta este, să spunem, cea mai ușoară cale de access.
Deși există companii specializate care oferă diverse cursuri pentru începători, și companiile de IT sunt de multe ori proactive în această direcție, oferind programe de stagii training-uri la locul de muncă.
Compania ieșeană RomSoft abordează, pe lângă aceste metode consacrate, o strategie pe termen lung, recunoscând importanța unui dialog permanent cu tinerii, pentru o ghidare cât mai corectă în alegerea carierei.
Anul acesta, compania va participa la programul “săptămâna altfel” care se organizează în cadrul școlilor, pe lângă participarea anuală în programul ”Stagii pe bune”, organizat de facultatea de Informatică din Iași, și chiar are în pregătire o nouă serie de cursuri de programare pentru copiii angajaților, în cadrul programului intern numit pitiCODE.
În ultimii ani, industria IT a devenit foarte ofertantă și pe partea de poziții non-tehnice. Multe companii caută activ să angajeze persoane din background-uri diverse, apreciind valoarea pe care o perspectivă diferită o poate aduce în industrie. Acest lucru ușurează și mai mult accesul persoanelor cu pregătire non-tehnică, care, cu efortul și determinarea potrivite, pot evolua atât spre poziții tehnice cât și non-tehnice.
Dacă ar fi să formulăm câteva sfaturi și trucuri din interior, iată care ar fi primele cinci de care să ții cont:
Orice cale ai alege, efortul este considerabil. După un prim hei-rup, poți aborda un job entry-level, care poate fi plătit mai puțin, sau chiar un internship neplătit. Cel mai important lucru, de aici încolo, este să nu te plafonezi. Domeniul IT este complex, evoluează rapid și învățarea nu se oprește niciodată.
În concluzie, reconversiile profesionale în IT devin tot mai căutate, pe măsură ce industria continuă să se dezvolte, oferind stabilitate și potențial de câștiguri ridicate. În timp ce tranziția poate fi dificilă, trainingul și studiul individual pot oferi skill-urile și cunoștințele necesare pentru a obține succes în această industrie. Companiile caută de asemenea în mod activ candidați cu abilități în domenii diverse, deschizând perspective interesante și pentru cei care nu au un background educational tehnic.
Dar poate una din cele mai importante conversații de avut se referă la mult anticipata reformă în educație, care ar putea oferi tinerilor atât o conectare mai bună la realitățile pieții muncii, cât și abilitatea de a se adapta mai ușor la nou, indiferent de tabloul de moment.
Cuvinte cheie: + Reconversiile profesionale în IT, George Irofte, RomSoft
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Protest al sindicatelor din Educaţie, în Piaţa Victoriei. Revendicările sindicaliştilor
Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română
“Să nu ucizi – medicina în luptă cu agresivitatea” de Călin Scripcaru și Silviu Labeș
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare. Ce se va întâmpla cu Pământul vineri
Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Competitivitatea regională României în context european: cele 11 butoane roșii de pe tabloul de bord
Cum mai luptă statele europene cu inflaţia? Portugalia a redus la zero TVA-ul la alimentele de bază
Cine este Toni Greblă, noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Ministerul Sănătăţii anunţă că încep înscrierile pentru concursul de rezidenţiat din luna mai
Transformarea spațiilor: Cele mai bune materiale de suport pentru piatra decorativă (P)
MI5 este în alertă maximă. Ameninţarea internă din Irlanda de Nord evaluată la un nivel “sever”
VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Un nou accident feroviar în România: O locomotivă care împingea un tren de marfă a deraiat
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Matt Turner, portarul echipei SUA, a aflat pe teren sexul viitorului său copil
100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână din Măcin
Fundaşul Ionuţ Nedelcearu are viroză respiratorie şi a părăsit cantonamentul de la Mogoşoaia
Şofer rănit după ce remorca unui camion s-a dezmembrat, din cauza vântului, pe E87
Bărbat, cercetat după ce a spart geamurile unei maşini parcate pe o stradă
Japonezul Ryota Murata, campion WBA la categoria mijlocie, se retrage din activitate la 37 de ani
Evaziune fiscală uriaşă în domeniul financiar: Percheziţii la cinci bănci din Franţa
Fii omul potrivit la locul potrivit, folosind o mașină de închiriat performantă! (P)
5 IDEI de cocktailuri pe care trebuie să le încerci și tu dacă ești în căutare de gusturi noi (P)
“Părerile despre viaţă ale motanului Murr” de E.T.A. Hoffmann
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.