anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Articol oferit in colaborare cu George Irofte, software engineer @ RomSoft

Reconversiile profesionale în IT – despre drumul cel mai scurt și câteva sfaturi din interior (P)

GALERIE
Untitled
  • Untitled
- +

Reconversiile profesionale către zona de IT nu sunt un fenomen izolat. Procesul se referă de obicei la indivizi care au hotărît să își schimbe cariera, orientându-se către industria tehnologiei. Acest lucru poate include persoane cu pregătiri profesionale diverse, cum ar fi din domenii non-tehnice sau persoane care au fost disponibilizate din alte industrii, uneori chiar datorită creșterii digitalizării și automatizării respectivelor domenii.

 

Având o creștere rapidă, industria IT generează o cerere ridicată de profesioniști cu experiență, așadar devine o opțiune atractivă pentru cei care își doresc o schimbare de carieră.

Unul din motivele popularității crescute de care se bucură reconversiile profesionale către domeniul IT este stabilitatea domeniului și potențialul de creștere pe termen lung. Conform Biroului pentru Statistica Muncii din SUA , angajările în domeniul tehnologiei informației sunt așteptate să crească cu 15 % între 2021 și 2031, mult mai rapid decât media ocupațiilor din alte domenii.

Acest lucru e determinat de creșterea importanței tehnologiei în viața de zi cu zi și de dezvoltarea rapidă a unor industrii cum ar fi sănătatea, finanțele, sau comerțul cu amănuntul, a căror creștere se bazează foarte mult pe tehnologie.

Un alt motiv pentru popularitatea reconversiilor profesionale spre zona IT îl reprezintă, să recunoaștem, salariile mari. Multe joburi din IT, cum ar fi cel de software developer, data scientist, sau network architect, oferă salarii competitive, pe lângă multiple beneficii. În plus, cererea de profesioniști cu experiență duce de multe ori la o penurie de candidați calificați, lucru care determină o și mai mare presiune pentru salarii din ce în ce mai mari, pentru cei care dețin cunoștințele și experiența necesare.

Problema, dincolo de avantaje, este că a construi o carieră în domeniul IT nu este un drum lipsit de provocări. Mulți indivizi nu au un background în tehnologie sau nu au încă nivelul de cunoștințe necesare pentru a reuși.

Există o varietate de opțiuni care să abordeze această problemă, inclusiv boot camps, cursuri online, sau școli informale de IT. Aceste opțiuni pot furniza o parte din skill-urile necesare și cunoștințe minime pentru a accede în industrie. Deși tentația de intra în pâine cât mai repede este mare, sfatul specialiștilor este să îți acorzi timp suficient pentru o formare riguroasă, cel puțin 8-12 luni.

Cea mai folosită cale de a accede în IT a fost, până acum, zona de QA (asigurarea calității, sau testarea software). Unii reușesc ca după această primă etapă, să abordeze și zona de testare automată, care necesită minime cunoștințe de programare, și, învățând continuu, să meargă in mod organic către un rol de programator. Alte persoane, însă, rămân ancorate în zona de QA, aprofundând partea de asigurare a calității sau migrând spre roluri din zona de project management. Indiferent de abordare, aceasta este, să spunem, cea mai ușoară cale de access.

Deși există companii specializate care oferă diverse cursuri pentru începători, și companiile de IT sunt de multe ori proactive în această direcție, oferind programe de stagii training-uri la locul de muncă.

Compania ieșeană RomSoft abordează, pe lângă aceste metode consacrate, o strategie pe termen lung, recunoscând importanța unui dialog permanent cu tinerii, pentru o ghidare cât mai corectă în alegerea carierei.

Anul acesta, compania va participa la programul “săptămâna altfel” care se organizează în cadrul școlilor, pe lângă participarea anuală în programul ”Stagii pe bune”, organizat de facultatea de Informatică din Iași, și chiar are în pregătire o nouă serie de cursuri de programare pentru copiii angajaților, în cadrul programului intern numit pitiCODE.

În ultimii ani, industria IT a devenit foarte ofertantă și pe partea de poziții non-tehnice. Multe companii caută activ să angajeze persoane din background-uri diverse, apreciind valoarea pe care o perspectivă diferită o poate aduce în industrie. Acest lucru ușurează și mai mult accesul persoanelor cu pregătire non-tehnică, care, cu efortul și determinarea potrivite, pot evolua atât spre poziții tehnice cât și non-tehnice.  

Dacă ar fi să formulăm câteva sfaturi și trucuri din interior, iată care ar fi primele cinci de care să ții cont:

  1. Nu te descuraja din cauză că nu ai o pregătire formală în științe computaționale și tehnologia informației. Cu muncă și determinare, orice este posibil.
  2. Încearcă să îți creezi conexiuni cu persoane care deja lucrează în domeniul pe care îl țintești. Cere sfaturi despre ce să studiezi, și unde poți găsi cele mai bune resurse. Dacă nu ai astfel de prieteni, există și alte soluții. Poți să îți faci cont pe LeetCode, să îți alegi limbajul de programare dorit – nivelul ușor, și să începi să rezolvi probleme. Apoi, poți aborda nivele cu dificultate din ce in ce mai mare.
  3. Dacă dorești să te îndrepți spre un rol de programator, ar trebui să știi că dincolo de framework-uri și metode, dincolo de a deveni un dicționar uman de cultură generală în ale programării, e important să îți dozezi eforturile către a învăța bazele. Acest lucru te va ajuta să navighezi ușor între framework-uri, și chiar între tehnologii. Daca știi OOP (Object Oriented Programming), algoritmi, structuri de date, poți, într-un timp relativ scurt, să treci de la JavaScript la Java, sau chiar .NET, sau Python.
  4. O dată intrat în domeniu, evită să te expui pe perioade prelungite de timp la lucrul cu tehnologii legacy. Toate proiectele se termină la un moment dat, și te poți trezi că nu mai ești sincronizat cu ceea ce cere piața.
  5. Fără a suna foarte filozofic, cel mai important aspect la care să ai grijă este acela de a-ți gestiona foarte bine resursele psihologice și chiar fizice, în timpul procesului de tranziție. De obicei oamenii caută o rețetă rapidă și sfaturi cantitative, dar de fapt, factorii decisivi sunt determinarea și auto-motivarea.

Orice cale ai alege, efortul este considerabil. După un prim hei-rup, poți aborda un job entry-level, care poate fi plătit mai puțin, sau chiar un internship neplătit. Cel mai important lucru, de aici încolo, este să nu te plafonezi. Domeniul IT este complex, evoluează rapid și învățarea nu se oprește niciodată.

În concluzie, reconversiile profesionale în IT devin tot mai căutate, pe măsură ce industria continuă să se dezvolte, oferind stabilitate și potențial de câștiguri ridicate. În timp ce tranziția poate fi dificilă, trainingul și studiul individual pot oferi skill-urile și cunoștințele necesare pentru a obține succes în această industrie. Companiile caută de asemenea în mod activ candidați cu abilități în domenii diverse, deschizând perspective interesante și pentru cei care nu au un background educational tehnic.

Dar poate una din cele mai importante conversații de avut se referă la mult anticipata reformă în educație, care ar putea oferi tinerilor atât o conectare mai bună la realitățile pieții muncii, cât și abilitatea de a se adapta mai ușor la nou, indiferent de tabloul de moment.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.