Record absolut de infectaţi la Iaşi: 334 într-o singură zi. Infecţioniştii, tot mai îngrijoraţi de puternica transmitere comunitară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Record absolut de infectaţi la Iaşi: 334 într-o singură zi. Infecţioniştii, tot mai îngrijoraţi de puternica transmitere comunitară

GALERIE
teste coronavirus
  • teste coronavirus
- +

În ciuda cifrei ridicate, rămânem în urma Bucureştiului, Clujului şi Timişoarei. Veşti bune însă de la Leţcani: toate indiciile de ieri arătau că Spitalul Mobil se va deschide în sfârşit la începutul săptămânii viitoare, probabil luni.

 

 

Iaşul îşi menţine în continuare poziţia în nefericitul clasament al judeţelor din punctul de vedere al noilor cazuri raportate. 334 de ieşeni au primit diagnosticul COVID 19 în ultimele 24 de ore, judeţul situându-se după municipiul Bucureşti, şi judeţele Timiş şi Cluj. Totodată, patru ieşeni au pierdut lupta cu boala, unul dintre aceştia având doar 37 de ani. Presiunea continuă să existe pe zona de ATI, unde paturile eliberate sunt imediat ocupate. Ieri, la nivelul judeţului mai erau două astfel de paturi. Secţia de ATI de la Leţcani se pare că în sfârşit se va deschide, la începutul săptămânii.

“La spitalul modular de la Leţcani trebuia să facem un upgrade la staţia de oxigen de acolo, e vorba de acea rezervă de 48 de butelii. Aşa cum se ştie, la orice secţie de terapie intensivă există o sursă principală de oxigen şi pe lângă aceasta o rezervă. Fiind vorba despre pacienţi care sunt extrem de grav, dependeţi secundă de secundă de aparate, orice modificare în fluxul de oxigen la parametri optimi poate fi fatală. Atunci trebuie să avem o soluţie de rezervă. Astăzi (ieri -– n.r.) s-au adus buteliile la staţia de la Leţcani şi urmează să fie asamblate în circuit, activitate care se va încheia la începutul săptămânii viitoare, respectiv luni sau marţi. Noi, oricum, din punct de vedere medical, eram pregătiţi pentru deschiderea secţiei”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ‚ managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

S-a modificat agresivitatea acestui virus?

Dat fiind gradul mare de ocupare a secţiilor, atât medicii de la Terapie Intensivă, cât şi infecţioniştii şi-au făcut o gardă de 24 de ore, dublată până undeva în jurul prânzului, şi de alţi colegi, date fiind condiţiilor epuizante de lucru. Potrivit raportării DSP, ieri, la nivelul judeţului erau ocupate 478 de paturi, din care 48 paturi ATI. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 130 de paturi, după cum urmează: şase paturi la Spitalul de Recuperare, 11 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, cinci paturi la Spitalul Militar, 70 de paturi la Spitalul CF Paşcani, 35 la Spitalul de Boli Infecţioase şi trei paturi la Spitalul CF Iaşi. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, toate cele trei paturi ATI erau ocupate. Mai menţionăm că în momentul de faţă sunt 24 de bolnavi care fac dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

“Este vorba de o transmitere extrem de activă, comunitară. Aud în spaţiul public tot mai mult vorbindu-se de o modificare a agresivităţii acestui virus. Nu putem afirma însă acest lucru, care trebuie dovedit prin modificări structurale de laborator. Ceea ce ştim sigur este că prin modificările de structură a virusului, pe de o parte, iar pe de altă parte şi prin breşele pe care noi le-am lăsat prin comportamentul nostru în ceea ce priveşte replicarea facilă şi în special trecerea de la om la om, categoric contagiozitatea este crescută acum. Noi, medicii, sperăm într-un comportament responsabil în privinţa cetăţenilor. A purta mască, a sta la distanţă, asta nu înseamnă că nu suntem liberi. Libertatea şi democraţia se concretizează, aş spune eu, în primul rând în starea de sănătate a unui om. Această stare de sănătate trebuie să fie o responsabilitate a fiecăruia dintre noi”, a mai spus Carmen Dorobăţ. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.