Record al ultimilor 15 ani: autorizaţiile de construire scad la nivelul anilor 2000 în Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Record al ultimilor 15 ani: autorizaţiile de construire scad la nivelul anilor 2000 în Iași

GALERIE
proiectant
  • proiectant
- +

Deşi ca activitate construcţiile nu par a fi afectate de pandemie, numărul autorizaţiilor de construire din anul 2020 a ajuns totuşi la un record negativ din 2005 până azi. Pentru prima dată, acestea scad sub 1.000, cu 36% mai puţine decât în 2019. Vârful acestor 15 ani a fost în 2007, înainte de criză: 2.166 autorizaţii eliberate.

Primăria Iaşi a eliberat, anul trecut, cel mai mic număr de autorizaţii de construire din ultimii 15 ani. Pentru prima dată în perioada menţionată, numărul de astfel de acte urbanistice a scăzut sub pragul de 1.000, fiind emise doar 956 de autorizaţii. Faţă de anul 2019, scăderea ajunge la peste 36%. În mod evident, restricţiile adoptate în contextul pandemiei au contribuit la reducerea numărului de acte urbanistice eliberate de municipalitate.

Vârful ultimilor 15 ani a fost în 2007, înainte de criza economică: în acel an, Primăria elibera nu mai puţin de 2.166 de autorizaţii pentru proiecte urbanistice. După 2008, numărul a început să scadă, iar media anuală a fost puţin peste 1.400 de autorizaţii eliberate.

Din analiza tipului de autorizaţii eliberate anul trecut se poate constata că, faţă de anii precedenţi, numărul de autorizaţii pentru noi construcţii rezidenţiale este mai redus. În schimb, au crescut avizele care sunt acordate pentru racorduri în cazul unor clădiri deja ridicate. De exemplu, în decembrie 2020 nu a fost emisă nicio autorizaţie pentru un ansamblu rezidenţial nou. Singurele proiecte de blocuri fac referire la continuarea unor lucrări în capăt CUG şi construirea unui imobil cu 20 de apartamente pe str. Albă.

În schimb, autorizaţiile emise în ultima lună a anului trecut fac referire în special la branşamente, amplasarea de firme luminoase, devierea unor reţele electrice, construirea de locuinţe individuale, amenajarea unor terase, desfiinţarea unor construcţii existente, modificări la unele proiecte de mică amploare, amplasarea de noi panouri publicitare, realizarea de accese la imobile nou construite şi amenajarea unor spălătorii (de tip „self-wash“).

Proiecte ale instituţiilor

Pe lista proiectelor autorizate în decembrie 2020 există şi câteva iniţiative care aparţin instituţiilor publice. Un exemplu în acest sens este un proiect al Primăriei care prevede amenajarea de alei betonate în incinta Cimitirului „Sfântul Vasile“. „Se propune reabilitarea aleilor în suărafaţă de 2.470 mp situate în partea de nord-vest a cimitirului şi delimitează un număr de 12 parcele cu monumente funerare“, se arată în autorizaţia 939/2020.

Un alt proiect autorizat al municipalităţii vizează continuarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de tramvai pe tronsonul bld. Virgil Săh­leanu - intersecţie bld. Metalurgiei - Rond Ţuţora, proiect finanţat cu fonduri europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.