anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

RECORD! Cei mai mulți candidați din ultimul deceniu la TUIAȘI

GALERIE
admitere
 • admitere
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a confirmat în sesiunea de toamnă rezultatele record de la admiterea din vară. În urma analizării rezultatelor și a confirmării locurilor de către candidați, a reieșit faptul că admiterea de anul acesta a adus cei mai mulți candidați din ultimul deceniu la instituția de învățământ superior tehnic din Iași.

Cele aproximativ 200 de locuri rămase libere la licență și scoase la concurs în această toamnă au fost ocupate integral încă din primele trei zile ale perioadei de depunere a dosarelor, fiind 426 de candidați înscriși în total pe cele 200 de locuri la licență.

„Am înregistrat o depășire cu circa 50% a numărului de locuri alocate studiilor universitare de licență și masterat. De asemenea, locurile la doctorat au fost ocupate în totalitate, existând și aici o depășire de circa 15%. Trebuie să subliniez faptul că locurile scoase la concurs în toamnă le-au inclus și pe cele alocate suplimentar de Ministerului Educației Naționale. Din păcate, din discuțiile avute cu reprezentanții MEN, am înțeles că nu mai există posibilitatea alocării unor noi locuri, astfel încât mulți dintre candidați au optat pentru locurile cu taxă”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității.

În mod concret, interesul viitorilor studenți de a urma programele de studiu ale universității reiese și din faptul că peste 600 dintre aceștia au decis să rămână pe locurile cu taxă la facultățile universității la licență, în timp ce peste 200 sunt pe locuri cu taxă la master. Acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că ministerul a redus anul acesta numărul de locuri bugetate pentru Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, comparativ cu 2018.

„Analizând evoluția din ultimii ani a interesului candidaților pentru o universitate sau domeniu, am constatat că strategia adoptată de minister de a reduce sau a mări numărul de locuri alocate în funcție de situația anului precedent nu este cea mai inspirată. În condițiile în care se manifestă clar interesul mediului economic și al candidaților pentru dezvoltarea studiilor universitare tehnice, reducerea numărului de locuri alocat universității noastre pentru admitere comparativ cu anul 2018 a condus la pierderea unui număr important de studenți care ar fi putut urma cursurile la formele bugetate, atât la licență, cât și la master. Cred că aplicarea acestor corecții ale cifrelor considerate pentru admitere trebuie să ia în calcul o medie a interesului candidaților pentru o perioadă mai lungă de timp, cinci ani de exemplu, și nu strict cifrele anuale, supuse unor variații impredictibile. În orice caz, conform acestui algoritm, ne așteptăm ca în anul 2020 MEN să aloce din start Politehnicii ieșene un număr mai mare de locuri pentru admitere”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Anul acesta numărul românilor de pretutindeni admiși la studiile de licență a crescut cu 15%, iar la studiile de master cu 35%, în timp ce înscrierea studenților străini din statele UE și non-UE va fi definitivată după ce vor veni toate actele necesare de la Ministerul Educației Naționale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.