Record de infectari în Iași. Secţia ATI de la spitalul mobil ar putea fi deschisă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Record de infectari în Iași. Secţia ATI de la spitalul mobil ar putea fi deschisă

GALERIE
spital-mobil-letcani
  • spital-mobil-letcani
- +

Oraşul mai are puţin şi intră în scenariul roşu, rata de infectare pentru ultimele 14 zile fiind de 2,84 la 1.000 de locuitori.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat ieri un vârf de noi cazuri de COVID pentru judeţul Iaşi. 311 ieşeni au fost confirmaţi în ultimele 24 de ore cu infecţia cu SARS COV 2, Iaşul situându-se pe locul trei la nivel naţional, după Bucureşti şi Cluj. Numărul mare de noi cazuri este explicat atât prin transmiterea comunitară a virusului, cât şi prin apariţia unor noi focare. Pe municipiul Iaşi, rata de infectare, fără focare, a ajuns la 2,84 la mia de locuitori, ieri înregistrându-se un număr record de cazuri în oraş, 184.

Mort înainte de a ajunge la spital

Un focar major a fost depistat de Direcţia de Sănătate Publică la Fundaţia Izvor, care are sediul în Tomeşti. Aici, 51 de beneficiari plus nouă angajaţi ai fundaţiei au fost depistaţi cu infecţia cu noul coronavirus. După evaluarea beneficiarilor de către un medic infecţionist, s-a decis izolarea lor la centru. La un singur bătrân în vârstă de 79 de ani şi care prezenta şi comorbidităţi, starea de sănătate s-a agravat brusc, acesta pierzând lupta cu boala, înainte de a fi internat la spital. Ancheta epidemiologică în acest caz este în curs de desfăşurare. Precizăm că Fundaţia Izvor este o organizaţie de caritate ce se ocupă cu îngrijirea copiilor abandonaţi, a persoanelor cu dizabilităţi şi a celor cu nevoi speciale, precum şi a persoanelor vârstnice.

Un alt focar mare a fost descoperit la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihici Hârlău, unde opt beneficiari şi 15 angajaţi au fost testaţi pozitiv. În urma apariţiei focarului, beneficiarii pozitivi au fost izolaţi. De asemenea, s-a dispus evaluarea şi eventual internarea angajaţilor bolnavi, monitorizarea zilnică a stării de sănătate a întregului efectiv de către medic infecţionist; aprovizionarea constantă cu echipament de protecţie şi dezinfectante, precum si efectuarea săptămânală a curăţeniei generale şi dezinfecţiei în toate spaţiile.

Tot în Hârlău, dar la Centrul de îngrijire şi asistenţă socială pentru persoane adulte cu dizabilităţi, trei salariaţi au fost diagnosticaţi cu COVID 19. De asemenea, la Centrul de îngrijire Revis, 12 persoane, beneficiari şi salariaţi care au infecţia cu SARS COV 2 au fost izolaţi fie în instituţie, fie la domiciliu. În cadrul testării periodice care se realizează în cadrul reţelei de asistenţă socială şi protecţia copilului, cinci persoane, dintre care patru beneficiari şi un angajat de la CSS Budăi Armonia, au intrat în izolare după ce rezultatul la test a fost pozitiv.

Se deschide în sfârşit Secţia de ATI Leţcani?

Din punctul de vedere al gradului de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri, erau ocupate 472 de paturi. Tot ieri, în spitalele suport COVID-19 mai erau libere 30 de paturi: 14 paturi la Spitalul de Boli Infecţioase, patru paturi la Spitalul C.F. Iaşi, două paturi la Spitalul de Pneumologie, şase paturi la Spitalul de Recuperare şi patru paturi la Spitalul „Sf. Spiridon“. Din cele 49 de paturi la compartimentele şi secţiile de ATI, 43 erau ocupate.

Există se pare şi veşti bune. Începând de astăzi, secţia de ATI de la Spitalul mobil Leţcani ar putea intra în funcţiune. Până la ora publicării acestui articol, la cele 24 de ventilatoare lăsate în probe pentru 48 de ore nu a mai apărut nicio defecţiune.

„La Leţcani, în momentul de faţă există 30 de pacienţi non-critici. Pentru cei critici pregătim Secţia de ATI. Echipa noastră, împreună cu inginerul de la IRO care se ocupă cu administrarea ventilatoarelor acolo, a fost în urmă cu două zile şi a pornit aparatura pentru probe. Dacă până în această dimineaţă nu s-a întâmplat nimic, nicio defecţiune, putem să apreciem că secţia poate fi deschisă“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.