Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Record de infectari în Iași. Secţia ATI de la spitalul mobil ar putea fi deschisă

GALERIE
spital-mobil-letcani
  • spital-mobil-letcani
- +

Oraşul mai are puţin şi intră în scenariul roşu, rata de infectare pentru ultimele 14 zile fiind de 2,84 la 1.000 de locuitori.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat ieri un vârf de noi cazuri de COVID pentru judeţul Iaşi. 311 ieşeni au fost confirmaţi în ultimele 24 de ore cu infecţia cu SARS COV 2, Iaşul situându-se pe locul trei la nivel naţional, după Bucureşti şi Cluj. Numărul mare de noi cazuri este explicat atât prin transmiterea comunitară a virusului, cât şi prin apariţia unor noi focare. Pe municipiul Iaşi, rata de infectare, fără focare, a ajuns la 2,84 la mia de locuitori, ieri înregistrându-se un număr record de cazuri în oraş, 184.

Mort înainte de a ajunge la spital

Un focar major a fost depistat de Direcţia de Sănătate Publică la Fundaţia Izvor, care are sediul în Tomeşti. Aici, 51 de beneficiari plus nouă angajaţi ai fundaţiei au fost depistaţi cu infecţia cu noul coronavirus. După evaluarea beneficiarilor de către un medic infecţionist, s-a decis izolarea lor la centru. La un singur bătrân în vârstă de 79 de ani şi care prezenta şi comorbidităţi, starea de sănătate s-a agravat brusc, acesta pierzând lupta cu boala, înainte de a fi internat la spital. Ancheta epidemiologică în acest caz este în curs de desfăşurare. Precizăm că Fundaţia Izvor este o organizaţie de caritate ce se ocupă cu îngrijirea copiilor abandonaţi, a persoanelor cu dizabilităţi şi a celor cu nevoi speciale, precum şi a persoanelor vârstnice.

Un alt focar mare a fost descoperit la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihici Hârlău, unde opt beneficiari şi 15 angajaţi au fost testaţi pozitiv. În urma apariţiei focarului, beneficiarii pozitivi au fost izolaţi. De asemenea, s-a dispus evaluarea şi eventual internarea angajaţilor bolnavi, monitorizarea zilnică a stării de sănătate a întregului efectiv de către medic infecţionist; aprovizionarea constantă cu echipament de protecţie şi dezinfectante, precum si efectuarea săptămânală a curăţeniei generale şi dezinfecţiei în toate spaţiile.

Tot în Hârlău, dar la Centrul de îngrijire şi asistenţă socială pentru persoane adulte cu dizabilităţi, trei salariaţi au fost diagnosticaţi cu COVID 19. De asemenea, la Centrul de îngrijire Revis, 12 persoane, beneficiari şi salariaţi care au infecţia cu SARS COV 2 au fost izolaţi fie în instituţie, fie la domiciliu. În cadrul testării periodice care se realizează în cadrul reţelei de asistenţă socială şi protecţia copilului, cinci persoane, dintre care patru beneficiari şi un angajat de la CSS Budăi Armonia, au intrat în izolare după ce rezultatul la test a fost pozitiv.

Se deschide în sfârşit Secţia de ATI Leţcani?

Din punctul de vedere al gradului de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri, erau ocupate 472 de paturi. Tot ieri, în spitalele suport COVID-19 mai erau libere 30 de paturi: 14 paturi la Spitalul de Boli Infecţioase, patru paturi la Spitalul C.F. Iaşi, două paturi la Spitalul de Pneumologie, şase paturi la Spitalul de Recuperare şi patru paturi la Spitalul „Sf. Spiridon“. Din cele 49 de paturi la compartimentele şi secţiile de ATI, 43 erau ocupate.

Există se pare şi veşti bune. Începând de astăzi, secţia de ATI de la Spitalul mobil Leţcani ar putea intra în funcţiune. Până la ora publicării acestui articol, la cele 24 de ventilatoare lăsate în probe pentru 48 de ore nu a mai apărut nicio defecţiune.

„La Leţcani, în momentul de faţă există 30 de pacienţi non-critici. Pentru cei critici pregătim Secţia de ATI. Echipa noastră, împreună cu inginerul de la IRO care se ocupă cu administrarea ventilatoarelor acolo, a fost în urmă cu două zile şi a pornit aparatura pentru probe. Dacă până în această dimineaţă nu s-a întâmplat nimic, nicio defecţiune, putem să apreciem că secţia poate fi deschisă“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri