Record de temperatură pentru luna martie la Iaşi. Duminică la prânz în oraş s-au înregistrat 27,9 C

luni, 01 aprilie 2024, 14:15
3 MIN
 Record de temperatură pentru luna martie la Iaşi. Duminică la prânz în oraş s-au înregistrat 27,9 C

Ultimele două zile de martie au adus temperaturi record mai ales în Transilvania, au fost şi maxime de 30 C, dar şi o „noapte tropicală” tipică verii. În unele locuri temperaturile au fost cele care se înregistrează în a doua parte de iunie şi au fost 25 C chiar şi la „polii frigului”.

„Vedete” au fost staţiile meteo din oraşe precum Călăraşi, Giurgiu sau Oraviţa. Au fost şi locuri din Transilvania şi Moldova unde temperaturile au fost la nivelul celor care s-ar înregistra în a doua parte de iunie. Joi a început să se încălzească serios vremea, iar maxima pe ţară a fost de +23 C la Bechet. Mica vară abia începea, notează hotnews.ro.

Vineri au crescut temperaturile, au depăşit 20 C în toate regiunile şi au fost peste 25 C în Moldova, Oltenia şi Muntenia. Cel mai cald a fost la Brăila şi Calafat (+25,8 C), la Buzău au fost 25,6 C, la Ploieşti 25,5 C, iar la Focşani, +25,2 C, conform hărţilor ANM.

Sâmbătă a fost o zi o excepţională, cu maxime pe ţară ce au atins +29,8 C la Giurgiu, +28,8 C la Zimnicea şi +28,6 C la Călăraşi. Au fost recorduri absolute pentru martie în mai multe locuri, cum ar fi Târgu Mureş (+27,1 C, depăşind un record de la 1975). Până şi la Întorsura Buzăului au fost 24,7 ºC, iar la Miercurea Ciuc, cu o zecime de grad mai puţin. La Lugoj au fost +28,5 C, iar la Sebeş şi Dumbrăveni, în Transilvania, au fost 27,8 C. Cel mai cald din Moldova a fost la Botoşani, 27,1 C.

Dimineaţa zilei de duminică, 31 martie, a adus temperaturi cuprinse între -1,2 ºC la Miercurea Ciuc şi +20,2 C la Oraviţa. Aceasta din urmă este o temperatură excepţională, fiindcă în oraşul din Banat s-a înregistrat o noapte tropicală la final de martie.

Nopţile tropicale sunt cele în care minima nu scade sub 20 C şi se întâlnesc mai ales din iunie până în august, dar nu la altitudini mari. De câteva ori pe secol sunt nopţi tropicale la final de aprilie la Oraviţa şi Drobeta Turnu Severin, însă o astfel de temperatură apărută în martie este foarte rară. În mod normal minima nopţii este undeva pe la 6-7 C la Oraviţa. La Oraviţa, duminică, maxima a fost de +26,5 C, iar spre final de zi, pe la ora 23.00, tot foarte cald era: +23 C.

Duminică la prânz au fost temperaturi cu 11-15 C mai mari decât normalul perioadei, maxima pe ţară fiind de 30 C, la Călăraşi, oraş care deţine multe recorduri de căldură pentru primăvară şi pentru toamnă.

În Moldova au fost +27,7 C la Roman, conform datelor ANM. La Iaşi au fost +27,9 C, fiind depăşit recordul pentru martie, care data de la 1975.

Au fost temperaturi de iunie în multe locuri unde în martie este în mod normal răcoare: +27,5 C la Rădăuţi, +27,4 C la Suceava, +27,6 C la Târgu Secuiesc, +24,6 C la Topliţa şi +23,5 C la Joseni.

La finalul zilei de duminică, la ora 23, datele ANM arătau temperaturi ce nu ar fi fost exagerate nici în iulie: erau +23 C în mai multe locuri din vest şi erau 21 C la Sibiu şi Blaj şi 20 C la Braşov.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii