Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESĂ

Record de trafic la Aeroportul Iași! Peste 1.256.000 de persoane au călătorit cu avionul în 2018

GALERIE
aeroportul iasi
  • aeroportul iasi
- +

Potrivit datelor oficiale, Aeroportul Internațional Iași a încheiat anul 2018 cu un nou record de trafic - 1.256.640 de pasageri au tranzitat aerogara ieșeană, avansul fiind de aproximativ 10 procente față de anul precedent, când a fost raportat un număr de 1.146.086 de călători, și de 43% față de anul 2016.

August a fost luna cea mai aglomerată din 2018 - aproximativ 143.000 de persoane au folosit serviciile Aeroportului Iași, creșterea fiind de 17% față de aceeași perioadă a anului anterior și de 32 de procente față de luna august a anului 2016.

În luna octombrie 2018, pentru a doua oară în istoria sa, Aeroportul Iași a atins pragul de un milion de pasageri, cu o lună mai devreme față de 2017.

În ceea ce privește numărul de pasageri realizat în ultima luna a anului trecut, acesta a ajuns la 95.070, în creștere cu 14 procente față de luna decembrie a anului 2017.

Totodată, statisticile arată că a crescut inclusiv numărul de mișcări ale aeronavelor -  în 2018, pe Aeroportul Iași au fost înregistrate 12.749 de aterizări și decolări, cu peste 8% mai multe decât în 2017, în timp ce în luna decembrie au fost 990 de mișcări ale traficului aerian, cu aproape 10 procente mai multe comparativ cu aceeași lună a anului precedent. În anul care s-a încheiat au fost deservite rute spre 12 țări, existând legături directe cu 23 de destinații.

Dezvoltarea economică a regiunii a determinat o creștere firească a traficului pe Aeroportul Iași, un aport important având-l și gradul de încărcare mai mare pe fiecare aeronavă ce operează la Iași. În plus, în 2018 a crescut numărul de rute noi. În primul semestru, regiunea Moldovei a fost din nou legată de Vestul țării, prin zboruri directe spre Cluj-Napoca și Timișoara, iar din iulie au fost introduse 8 (opt) noi zboruri externe din Iași spre: Cuneo și Verona, Eindhoven, Billund, Dortmund, Salonic, Paris (Beauvais) și Bruxelles (Charleroi), din octombrie devenind operabilă și cursa Iași-Liverpool. Oferta de rute a fost completată, în sezonul de vârf, de cursele charter spre destinații de vacanță: Antalya, Rodos, Corfu și Heraklion, crescând totodată frecvența zborurilor spre Munchen, Milano și Torino. Prima cursă sezonieră din Iași spre Hurghada (Egipt) va fi lansată în luna mai a acestui an.

Dintre cele mai importante aeroporturi regionale din țară, Iașul a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere procentuală de trafic, raportat la anul 2017. Traficul pe Aeroportul Iași a evoluat într-un ritm accelerat în ultimii ani - de la nici 200 de mii de pasageri la sfârșitul lui 2012, la peste 1 milion începând cu 2017. Practic, am depășit prognozele inițiale care indicau faptul că vom ajunge la 1 milion de pasageri abia după 5 ani de la darea în folosință a noii piste, însă noi am reușit să obținem acest rezultat mai devreme, după 3 ani. Ținta noastră, în 2019, este să devansăm aeroportul din Timișoara. Chiar dacă în prezent acesta deservește mai multe destinații, statisticile arată că la Iași gradul de încărcare a aeronavelor este mult mai mare. În fiecare lună de vară vor fi procesați 150 de mii de pasageri, iar în perioada rece afluxul lunar de călători nu va scădea sub pragul de 100 de mii. Pentru finalul acestui an estimăm o cifră de 1.500.000 de pasageri. Nu va fi o evoluție spectaculoasă față de 2018, ci una absolut firească, dată fiind dezvoltarea economică a regiunii noastre. Pentru a gestiona eficient afluxul de pasageri prognizat, am decis să redeschidem terminalul T1, care acum preia o parte din traficul extern din terminalul T3. Avem, în cele două terminale destinate curselor internaționale, cinci porţi de îmbarcare, și astfel pot fi deservite cinci avioane simultan. Evident, aceasta este doar o soluție temporară până la implementarea noului proiect major de dezvoltare a aeroportului. Prin extinderea platformei actuale și redeschiderea terminalului T1, finalul anului viitor ar putea surprinde un trafic de 2 milioane de pasageri, susține Cătălin Bulgariu, Director General al Aeroportul Internațional Iași.

În prezent, de pe Aeroportul Internațional Iași sunt operate următoarele rute directe:

Cu TAROM: Londra (Luton), Tel Aviv, București, Cluj-Napoca și Timișoara;

Cu BLUE AIR: Barcelona, Paris (Beauvais), Londra (Luton), Roma (Fiumicino), Milano (Bergamo), Torino, Munchen, Bruxelles, Koln (Bonn) și București;

Cu WIZZ AIR: Milano (Bergamo), Roma (Ciampino), Veneția (Treviso), Catania, Bologna, Londra (Luton), Larnaca, Tel Aviv, Eindhoven, Billund, Dortmund, Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Liverpool;

Cu AUSTRIAN AIRLINES: Viena.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri