Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Record: Portretul „Shot Sage Blue Marilyn” de Andy Warhol, vândut pentru 195 de milioane de dolari

GALERIE
Shot_Sage_Blue_Marilyn_Andy_Warhol
  • Shot_Sage_Blue_Marilyn_Andy_Warhol
- +

Emblematicul portret „Shot Sage Blue Marilyn” de Andy Warhol a stabilit un nou record, luni, devenind cea mai scumpă lucrare de secol XX vândută vreodată la licitaţie, scrie latimes.com.

Emblematicul portret „Shot Sage Blue Marilyn” de Andy Warhol a stabilit un nou record, luni, ca cea mai scumpă lucrare de secol XX vândută vreodată la licitaţie, scrie latimes.com.  Lucrarea din 1964 - acrilic şi serigrafie de 101 cm - a fost vândută la Christie’s din New York pentru 195 de milioane de dolari, a anunţat casa de licitaţii. Cumpărătorul, care a fost prezent la licitaţie, a fost Larry Gagosian.

Anterior, recordul vânzărilor la licitaţie pentru un tablou din secolul al XX-lea a fost de 179,4 milioane de dolari pentru „Les Femmes d’Alger (Versiunea O)” de Pablo Picasso, care a fost vândut la Christie’s în mai 2015. „Shot Sage Blue Marilyn” face parte dintr-o serie de cinci picturi, dintre care patru sunt denumite „Shot Marilyns”.

Înainte de vânzare, s-a estimat că se va vinde „în jur de 200 de milioane de dolari”, a declarat Johanna Flaum, şefa departamentului de artă postbelică şi contemporană la Christie’s - ceea ce înseamnă că tabloul a stabilit, de asemenea, un record ca cea mai mare estimare înainte de licitaţie opera de artă, de orice perioadă, până în prezent. Estimarea depăşeşte „Salvator Mundi” al lui Leonardo da Vinci, care a fost calculat să se vândă cu 100 de milioane de dolari înainte de vânzarea Christie’s din noiembrie 2017. (A ajuns să coste 450 de milioane de dolari). 

„Shot Sage Blue Marilyn” este una dintre cele mai semnificative imagini ale lui Warhol cu ​​Monroe, o emblemă în opera sa şi o piatră de temelie a artei pop.

Warhol nu a întâlnit-o niciodată pe Monroe în persoană, dar a început să-i picteze imaginea de zeci de ori după ce ea a murit din cauza unei supradoze în 1962. „Gold Marilyn Monroe” (1962) este acum expusă la Muzeul de Artă Modernă din New York; „Dipticul Marilyn” (1962) de 50 de imagini, expusă la Tate Modern din Londra; şi „Marilyn (Reversal Series)”, mai multe serigrafii produse între 1979-1986, în care valorile de ton din lucrări sunt inversate, precum un negativ fotografic, printre altele.

În 1964, Warhol a pictat cinci lucrări Monroe - „Shot Sage Blue Marilyn” a fost una dintre ele - folosind o tehnică precisă, dar laborioasă, care a rezultat într-o serigrafie deosebit de frumoasă şi aliniată.

Lucrarea a fost oferită spre vânzare de Fundaţia Thomas şi Doris Ammann, o nouă organizaţie de caritate formată după ce Doris Ammann a murit anul trecut. Peste 100 de lucrări din colecţia lor privată sunt vândute în timpul a două licitaţii (a doua va fi pe 13 mai). Toate încasările din ambele vânzări vor merge către activităţile fundaţiei dedicate asistenţei medicale şi educaţiei pentru copiii defavorizaţi la nivel internaţional.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri