anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Cum se văd moţiunea şi dezbaterile politice din universitate?

Rector către viitorii guvernanţi: Nu mai susţineţi artificial universităţi muribunde, create din raţiuni financiare

GALERIE
Dan Cascaval
 • Dan Cascaval
- +

După moţiunea de cenzură care a fost votată alaltăieri la Bucureşti, rectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ din Iaşi a prezentat ieri o serie de aşteptări de la viitorul guvern şi de la deciziile care vor fi luate în perioada următoare cu privire la învăţământ, în general, şi la învăţământul universitar, în mod particular. 

Astfel, prof. dr. ing. Dan Caşcaval a menţionat că nu se aşteaptă la modificări radicale, însă trebuie să fie realizaţi paşi în direcţia îmbunătăţirii sistemului de învăţământ. Rectorul a precizat o serie de direcţii în care politicile din educaţie ar trebui să se îndrepte. „Acum, după ziua de joi, probabil toţi se aşteaptă la o schimbare radicală a abordărilor, a soluţiilor şi, implicit, a rezultatelor. Eu încerc să gândesc puţin mai ancorat în realitatea ultimilor 30 de ani, iar aşteptările mele, în ceea ce priveşte efectul asupra educaţiei româneşti, sunt justificate de situaţia actuală. Nu mă aştept de mâine la 6% din PIB pentru educaţie.

Pentru că nu cred că avem un PIB care să îşi permită acest 6%. Nici măcar nu s-a încercat vreodată gândirea în termenii acestui 6%, crearea sa ca ceva fezabil nici nu cred că a fost crezută vreodată. De altfel, pragmatic, prefer 3% dintr-un PIB mare, decât 6% dintr-unul mic. Dar mă aştept ca universităţile să recapete dreptul de a-şi folosi soldurile, cele care îl deţin, în scopul compensării vidului de investiţii majore din ultimii ani. Şi mă aştept ca aceste solduri să nu fie soluţia, palidă, a compensării deficitului bugetar“, a precizat rectorul Universităţii Tehnice.

Un alt aspect comentat de către Dan Caşcaval este cel legat de clasificarea universităţilor, „indiferent de culoarea politică a guvernului sau a Ministrului Educaţiei“. Astfel, rectorul TUIASI a precizat că nu trebuie armonizate toate criteriile propuse de universităţi, care, de cele mai multe ori, „îşi acoperă interesul propriu“, şi că nu ar trebui „să nu mai susţinem artificial universităţi muribunde, fără studenţi, create sau expandate după anii ’90 din raţiuni financiare pentru cei care le-au creat, şi în care an de an, sau chiar mai des, se pompează fonduri, se aloca locuri numeroase pentru studenţi din Republica Moldova, se găsesc tot felul de argumente pentru existenţă. Mă aştept să nu mai existe situaţii de universităţi care sunt falimentare, financiar - şi cred că acum nu este un pleonasm, dar care au zeci de posturi vacante de profesor“, a adăugat rectorul.

În ceea ce priveşte modalitatea prin care se poate schimba, treptat, sistemul de învăţământ, Dan Caşcaval aminteşte de proiectul Romania Educată, despe care afirmă că nu se aşteaptă să aibă efecte imediate, ci trebuie perfectat până în 2030, fără experimente de la an la an. „Mă aştept ca, în baza aplicării proiectului, să avem predictibilitate, să putem previziona rezultate pe un termen mai lung, să avem coerenţă în decizii, continuitate. Mai ales pentru ciclurile preuniversitare, inevitabil cu efecte majore în cele universitar“, a menţionat Dan Caşcaval, adăugând totodată faptul că „mă aştept ca educaţia de calitate să fie susţinută, chiar dacă se desfăşoară în Bucureşti sau în restul României. Cred că va fi mai mult decât aşteptările mele, pentru că ştiu din experienţa mea că, atunci când un profesor este susţinut, educaţia are de câştigat. Şi acum se pare că un profesor va fi susţinut“, a concluzionat rectorul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Mihai CHIPER

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Cum să interpretăm anomalia statistică de la Iaşi?

opinii

Autorul (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Autorul (III)

Autorul e, înainte de orice, o enigmă culturală şi, nu în ultimul rând, una istorică. Romanţând biografia unui personaj canonic (de talia lui James), te confrunţi, volens-nolens, cu restricţii în perimetrul imaginativ. Oricâtă flexibilitate de construcţie ar oferi literatura, istoria (necesara raportare la factualitate) restrânge, auster, „deschiderile” potenţiale ale tabloului epic.

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

George ŢURCĂNAŞU

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

Avem datele (încă provizorii!) de la RPL2021 defalcate pe UAT-uri locale (comune, oraşe şi municipii). Vă propun să aruncăm o privire asupra acestora.

Creierul tăcut

Bogdan ILIESCU

Creierul tăcut

„The great events of the world take place in the brain.”/ „Marile evenimente ale lumii au loc în creier.” -  Oscar Wilde

pulspulspuls

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Am auzit şi noi de la alţii mai informaţi din zona arcului guvernamental că se tot vorbeşte prin conducerile partidelor, din ce în ce mai insistent de ceva vreme, de o comasare a alegerilor care vor avea loc anul viitor. 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.