Rectorul Dan Caşcaval, interviu acordat în Spania: „Alianţa INGENIUM este mai mult decât un proiect, este casa tuturor celor zece universităţi”

joi, 02 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Rectorul Dan Caşcaval, interviu acordat în Spania: „Alianţa INGENIUM este mai mult decât un proiect, este casa tuturor celor zece universităţi”

Dan Caşcaval, rectorul TUIASI, a participat săptămâna trecută, la întâlnirea de constituire a INGENIUM, la sediul Universităţii din Oviedo. Cu această ocazie el a acordat un interviu presei din Spania.

“Am participat săptămâna trecută, alături de o delegaţie a instituţiei de învăţământ superior din capitala Moldovei, la întâlnirea de constituire a INGENIUM. Din această „universitate europeană” fac parte, alături de TUIASI, alte nouă universităţi de prestigiu din Europa.

Întâlnirea a avut loc la sediul Universităţii din Oviedo, una dintre membrele consorţiului, în regiunea Asturis din Spania. Cu acest prilej, am oferit un interviu presei locale în care a explicat importanţa consolidării unui astfel de parteneriat internaţional între universităţile membre ale INGENIUM.

Am explicat că beneficiile Iaşului din acest parteneriat vor fi unele ridicate, TUIASI dorind să îşi crească numărul de studenţi internaţionali, cât şi capacitatea de a realiza transfer tehnologic în rândul instituţiilor membre ale consorţiului. La rândul ei, universitatea ieşeană poate să ofere o bogată experienţă în domeniul tehnic, având primele rădăcini din România în studiul ingineriei. Împreună, toate instituţiile vor avea oportunitatea de a se dezvolta astfel încât să avanseze în clasamentele universitare internaţionale.

Mai multe detalii puteţi regăsi consultând interviul publicat, în limba spaniolă, de către cotidianul „La Nueva Espana”, disponibil în format PDF la linkul următor.

Alianţa INGENIUM urmăreşte dezvoltarea unui Campus european care va opera ca o universitate cu 10 filiale, cu o singură ofertă academică pentru toate nivelurile de studii: licenţă, master şi doctorat şi un sistem unic de management al şcolarităţii pe o platformă IT proprie.

În cadrul alianţei se va lucra pentru implementarea sistemului de microcredenţiale, prin care studenţii, înmatriculaţi la una dintre universităţile membre ale alianţei, vor putea să obţină un număr de credite la orice instituţie INGENIUM prin absolvirea unui curs sau a unui modul de învăţare. Ulterior, creditele le vor fi recunoscute şi de universitatea la care sunt înmatriculaţi. Acest sistem de programe modulare este un ţel pentru învăţământul superior din Europa, nefiind încă implementat pe scară largă.

Vor funcţiona programe de studii integrate (joint degrees, double/multiple degrees), vor fi experimentate unele metodologii de predare inovative, în spiritul tehnologiilor digitale, cu accentul pe experienţa internaţională, vizitele de studiu, cât şi evenimentele educaţionale informale, de tip şcoli de iarnă / vară pentru studenţi”, se arată pe site-ul dancascaval.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii