Rectorul Liviu Maha, despre fluctuațiile mari de pe burse: pesimism economic, temeri de război, alegeri cu suspans
Piețele bursiere au oscilat masiv în ultimele zile. După creșterile de vinerea trecută, luni acțiunile japoneze au scăzut cu 12,4%, fiind cea mai mare scădere zilnică din 1987. Efectul de contagiune s-a reflectat în Occiddent, dar și la Bursa de la București. Cum s-au văzut toate acestea de la Iași?
Acțiunile BRD se tranzacționau cu 6,64% mai puțin, cele ale Băncii Transilvania cu 5,96%, Petrom cu 3,18%, la Transelectrica scăderea era de 7,98%, iar la Transgaz – de 6,78%. De asemenea, titlurile Hidroelectrica pierdeau 1,48%, cele ale Nuclearelectrica erau pe minus cu 3,76%, iar cele ale Romgaz cu 5,25%. Ulterior, începând de marți, valorile au început să crească din nou. Care sunt motivele care au determinat scăderile semnificative de la bursă și cum arată previziunile economice? Rectorul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, a oferit răspunsuri la astfel de întrebări.
De ce s-au înregistrat căderi majore pe piețele bursiere?
Așa cum a explicat economistul, printre altele, scăderile Bursei au apărut ca urmare a temerilor că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune, ceea ce i-a determinat pe investitori să fugă de activele riscante și să mizeze pe faptul că vor apărea reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică.
,,Pe piețele asiatice au fost scăderi și vineri și luni. Aici sunt mai mulți factori. Pe de o parte, există teama unei recesiuni la nivelul economiei americane. Sunt unii sceptici care spun că economia americană nu va mai crește, că va scădea… Este o componentă a pesimismului pe piețe. Apoi, piața europeană, economia europeană: nu a crescut pe cât se așteptau unii. Deci în zona euro, Uniunea Europeană, creșterea este modestă în ultimele luni. Și atunci, performanțele macroeconomice fiind scăzute, există și pe această componentă un pesimist. Apoi, vorbim de climatul politic. Ieri se vorbea de război iminent, de conflict în Orientul apropiat, avem campanii electorale care vor urma, alegeri în diferite țări. În Statele Unite este la fel, o discuție care duce la o anumită instabilitate. Toate aceste componente, și faptul că în ultimii ani am avut creșteri semnificative pe piețele bursiere, toate la un loc, având în vedere că economiștii vorbesc de evoluție ciclică, ar putea duce la un moment la o corecție. Dar, acum, că acea corecție e doar o ajustare pe fondul creșterilor prea mari sau că e vorba de o criză care pleacă de la dezechilibre structurale, râmâne de văzut”, a declarat rectorul Maha.
Cu toate acestea, nimeni nu poate ști exact când va veni o criză. „Cel puțin corecțiile, ajustările, sunt firești. În perioada următoare e important să vedem dacă aceste scăderi sunt de fapt semnalul unei crize sau dacă sunt doar ajustări/corecții pe aceste piețe”, a adăugat acesta.
Influența a pornit din Asia?
Deși se vorbea despre faptul că din Asia a pornit scăderea, de fapt în Asia ar fi fost o tendință de apreciere a yen-ului japonez, față de dolar.
,,A crescut yen-ul în raport cu dolarul. Și atunci, pentru japonezi a fost mai atractiv să vândă. Adică yen-ul a devenit mai atractiv. De asta acolo cumva s-a văzut la început, dar tendința s-a manifestat de fapt pe toate piețele. Acolo au fost scăderi mai mari, dar au și recuperat mai mult. Marți dimineață creșterile nu erau la nivelul scăderilor de luni“, a subliniat Liviu-George Maha.
Ce trebuie să afle investitorii?
De asemenea, vizavi de investitori, profesorul a menționat că este important ca aceștia să conștientizeze dacă investițiile sunt pe termen lung sau pe termen scurt. În funcție de asta, află dacă oscilațiile Bursei afectează cu adevărat investițiile.
,,Dacă sunt pe termen scurt, orice investitor își asumă riscuri, astfel de riscuri: să poți pierde 10% într-o zi. Sau să crească de asemenea foarte mult pe o perioadă scurtă. Dacă e vorba de investiții pe termen lung, aceste ajustări sau scăderi temporare nu influențează strategia de investiții pe termen lung. Cine își face un portofoliu de titluri de valoare pe termen lung nu este afectat de asemenea variații, care pot părea spectaculoase, dar pe termen lung ele nu influențează negativ valoarea portofoliului”, a evidențiat profesorul.
Care sunt tendințele?
Mai mult, rectorul a menționat că, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, în general, tendințele privind Bursa sunt crescătoare.
„Ne uităm pe titluri de valoare, a căror evaluare este făcută profesionist, adică titluri de valoare emise de firme care activează în sectoare economice, care au la bază profituri, evoluții pozitive ale pieței, atunci, și evoluția va fi stabilă pe termen mediu și lung. Unde sunt sectoare a căror componentă este speculativă, cum ar fi domeniul Tehnologiilor Informaționale, volatilitatea este mai mare. Avem și creșteri spectaculoase pentru că apare o știre, s-a inventat ceva, lumea este impresionată de Inteligența Artificială sau de alte lucruri, dar și scăderile sunt mai mari”, a conchis rectorul.
Publicitate și alte recomandări video