anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

COMUNICAT DE PRESA

Rectorul TUIASI, Dan Cașcaval, a participat la o discuție cu premierul Nicolae Ciucă despre Legea Educației, alături de ceilalți patru rectori din consorțiul ARUT

GALERIE
rectori ARUT - intalnire
 • rectori ARUT - intalnire
- +

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a participat luni, 25 iulie, la o întâlnire cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și cu miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, și Cercetării, Sebastian Burduja. Subiectul principal al discuției a fost proiectul Legii Educației și problemele specifice universităților tehnice.

Rectorul TUIASI a participat la întâlnirea cu prim-ministrul alături de rectorii instituțiilor de învățământ superior membre ale consorțiului Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT): Universitatea Politehnica București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea Tehnică de Construcții din București.

La întâlnire au participat, pe lângă cei cinci rectori ARUT, prim-ministrul, ministrul Educației, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, și Ligia Deca, consilier prezidențial responsabil cu educația, cât și secretari de stat din cadrul ministerelor de resort care ajută la implementarea proiectelor universităților.

Premierul a organizat întâlniri cu reprezentanții consorțiilor din România pentru a discuta zece subiecte denumite „piloni pentru reforma structurală a mediului universitar”. Printre acestea se numără consolidarea conectării universităților la mediul socio-economic, conectarea universităților românești la mediul internațional, susținerea excelenței, performanței, echității și sprijinului acordat studenților, dar și a eticii și deontologiei universitare.

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, alături de reprezentanții ARUT, a adus în atenția prim-ministrului necesitatea susținerii universităților tehnice în creșterea numărului de absolvenți, prin mărirea numărului de locuri alocate, a finanțării și a extinderii posibilităților de participare în cadrul PNRR, în contextul deficitului enorm de ingineri din România și a creșterii din ce în ce mai ridicate a cererii.

Cei cinci rectori au propus elaborarea unor acte normative subsecvente viitoarei Legi a Educației care să clarifice regimul învățământului dual la nivel universitar, susținerea internaționalizării și accelerarea finalizării evaluării proiectelor din domeniul inteligenței artificiale depuse pentru finanțare în PNRR.

„Fiecare consorțiu a prezentat succint principalele aspecte cu care se confruntă pe termen scurt și mediu, prim-ministrul declarând deschis că susține solicitările universităților și că le invită la un dialog continuu cu domnia sa sau cu alți membri ai Guvernului. Toți reprezentanții consorțiilor universitare au fost de acord cu principiile incluse în proiectul de lege, urmând să facă propuneri privind unele posibile completări sau modificări, care, însă, nu afectează esența acestuia”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Totodată, la întâlnirea cu prim-ministrul, cei cinci rectori ARUT au solicitat susținerea, prin acte normative, a posibilităților de valorificare a rezultatelor activităților de inventică, inovare, start-up-uri și crearea posibilităților folosirii de către universități a profitului generat de aceste activități.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.