anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tudorel Toader critică Executivul, dar numai pe probleme de justiţie

Rectorul UAIC scutură de bani Guvernul demis. Ce planuri are Tudorel Toader

GALERIE
Tudorel Toader
  • Tudorel Toader
- +

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a anunţat, în perioada de după căderea Guvernului, demararea a două proiecte ce reprezintă investiţii majore din fonduri structurale. Însă reprezentanţii universităţii au comunicat public atât de puţine informaţii încât nu este limpede dacă finanţarea respectivă este una sigură sau doar stabilită în urma unui acord informal. 

Unul dintre aceste proiecte este renovarea şi reabilitarea Casei Universitarilor, despre care rectorul Tudorel Toader vorbeşte încă de la debutul mandatului său, din 2016, pe care doreşte să o transforme complet, să nu aibă vechea funcţie de restaurant. A organizat două conferinţe de presă, a prezentat-o în două rânduri la evenimente publice, cu aceleaşi randări şi aceeaşi proiectare. Deşi au fost obţinute toate avizele necesare şi au fost făcuţi paşi importanţi pentru construcţia propriu-zisă, nu exista o sursă de finanţare concretă, deşi rectorul a afirmat că „vor fi bani” sau că va face lucrările din fonduri proprii. Pe 8 octombrie a venit însă un anunţ din partea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, care a împărţit fonduri către toate consiliile judeţene din ţară prietene cu actualul Guvern: UAIC primeşte 10.720.905 de lei pentru „reabilitarea, refuncţionalizarea şi modernizarea Casei Universitar”.

Spre deosebire de celelalte anunţuri de proiecte implementate de universitate, UAIC a precizat într-un singur paragraf că s-a obţinut această finanţare. În cele două tranşe de proiecte finanţate de comisia respectivă prin Fondul de Dezvoltare Instituţională, există doar trei proiecte ale unor universităţi, două dintre ele pe latura educaţie (lucrări de reabilitare şi dotare laboratoare) şi unul singur pentru cultură: cel al Universităţii Cuza. În rest, reabilitări de drumuri, poduri, canalizări, aducţiuni de gaz etc. Nu se specifică procedura concretă prin care „Cuza” va primi fondurile respective, dar durata de implementare a proiectului trebuie să fie de 24 de luni.

Pe 21 octombrie, universitatea ne anunţă că un nou proiect declarat ca fiind prioritate în 2016 de actualul rector va fi implementat: cei aproape 9.000 de metri pătraţi care au fost ai TVR de pe strada Lascăr Catargi şi au trecut în posesia universităţii vor fi transformaţi într-un complex sportiv modern. Tot ce ştim despre acest proiect este că va fi finanţat de Compania Naţională de Investiţii şi că universitatea a obţinut mai multe avize necesare de la Primăria Municipiului Iaşi. Acolo se doreşte construirea unui complex sportiv compus din terenuri exterioare de fotbal şi de tenis de câmp cu nocturnă, o sală de baschet/volei, un bazin olimpic de înot, unul de antrenament, o sală de gimnastică, spaţii adiacente, vestiare, băi şi parcare. Nu se specifică suma cu care CNI va finanţa acest proiect, dar experţii consultaţi de „Ziarul de Iaşi” vorbesc de un necesar cuprins între 8 şi 11 milioane de euro, în funcţie de dotările pe care le doreşte universitatea şi de complexitatea bazinului olimpic (una dintre cele mai costisitoare componente). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Cosmin PAȘCA

Cum ar fi arătat Teatrul Naţional din Iaşi dacă era gândit la Valea Lupului?

Iaşul nu-şi va recăpăta nici în următorii patru sau 40 de ani „aerul” european dacă autorităţile locale se vor zgârci la preţul proiectelor şi vor îndepărta, dintr-un patriotism local prost înţeles (sau din motive de corupţie?) companii importante pe plan internaţional.

Filmuletul zilei

opinii

Patos ideologic

Codrin Liviu CUȚITARU

Patos ideologic

A apărut odată cu faţa vopsită în alb şi negru. Gestul constituia un mesaj postcolonialist. În dualitatea fizionomică se sugera dubla critică, dubla identitate a individului postmodern, coexistenţa culturilor - una a „colonizatorului” tradiţional şi cealaltă a „colonizatului” de odinioară. A fost acuzat de rasism, întrucât a implicat că bietul „colonizat” nu poate fi decât o persoană de culoare.

Eficienţa pieţelor financiare

Alin ANDRIEȘ

Eficienţa pieţelor financiare

De-a lungul timpului investitorii pe pieţele financiare au căutat să găsească o metodă de identificare a valorii reale a unui activ financiar care să le permită obţinerea unor profituri considerabile. 

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

George ŢURCĂNAŞU

Despre necesitatea unui nivel LAU1 în sistemul administrativ al României (I)

Despre sistemul european statistic şi administrativ.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Vă mai amintiţi de portocaliul Dezaxinia? Iacătă-l cu ce se mai remarcă la slujbă!

Apropo de focarul de covid din aceste zile care s-a oploşit pe la berourile chefereului ieşean, şi despre care nu mai contenesc bârfele, căci, poate nu ştiţi, oamenii de acolo chiar mor de plictiseală la serviciu, nu gluma, haideţi să vă spunem şi noi una haioasă pe astăzi, legat de parascovenie. 

Caricatura zilei

Indieni vânători de nemascați

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.