Rectorul UMF: „E greu de interpretat de ce sunt mai puţine locuri la rezidenţiat”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Rectorul UMF: „E greu de interpretat de ce sunt mai puţine locuri la rezidenţiat”

GALERIE
examen
  • examen
- +

Examen de rezidenţiat fără probleme majore desfăşurat pe parcursul zilei de ieri la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF), unde 2.145 de candidaţi au dat un examen pentru a ocupa locurile scoase la concurs la nivel naţional - doar 6.219 faţă de 9.011 câte au fost anul trecut.

Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, s-a declarat surprins de această reducere a numărului de locuri şi a spus că este o măsură a Ministerului Sănătăţii „foarte greu de interpretat”.

„Fiecare medic, farmacist sau altă specialitate trebuie să treacă prin acest concurs pentru a intra pe drumul specialităţii, care variază de la 4 la 6 ani. Numărul de candidaţi este destul de mare, dar numărul de locuri a scăzut mult la unele specialităţi absolut necesare în această perioadă: epidemiologie, boli infecţioase. Sunt lucruri greu de interpretat, dar este decizia Ministerului Sănătăţii, care gestionează numărul de locuri”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Subiectele au fost realizate la Tg. Mureş de către o comisie formată din profesori din toată ţara, au fost transmise securizat către toate centrele unde s-a susţinut examenul şi au fost distribuite candidaţilor. Pentru a asigura condiţiile de securitate sanitară, la Iaşi examenul s-a dat în 72 de amfiteatre de la UMF, Universitatea „Cuza”, Politehnică şi Agronomie.

La finalul lunii, cei care vor promova examenul vor avea posibilitatea, în funcţie de medie, să îşi aleagă specialitatea şi spitalul unde îşi vor desfăşura activitatea.

Procentul de calcul al notelor este unul specific acestui examen: după testul-grilă de patru ore, cu 200 de întrebări, ultimul punctaj de trecere este cel cu valoarea minimum 60% din cea mai mare notă obţinută de vreun candidat la testul-grilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.